Translate

torstai 19. elokuuta 2021

Daalioiden kukintaa

 

Vanhakantainen daalia  "Turun tori" on kukkinut jo pitkään.

Tiistaina kävin nappaamassa kuvia vähän ympäri puutarhaa ja päivittämässä mitä viikon kestäneen loman aikana puutarhassa onkaan mahtanut tapahtua poissa ollessa. Aloitan tällä kertaa daalioista.


Vähäisestä lannoituksesta huolimatta Turun tori on kukkinut yllättävän hyvin. Vettäkin sille olisi helteiden aikana voinut tarjota huomattavasti enemmän, kuin mitä puutarhuri sille jaksoi kantaa.


Mahdollisesti jo 1800-luvulta peräisin oleva "Brunäs" yllätti tänä kesänä minut ihan täysin. Se venytti vartensa komeisiin mittoihin eli pariin metriin ja kukintavauhtiin päästyään se on ollut todella kaunis näky jalokärhö 'Ville de Lyon'in vieressä kukkiessaan. 

Vanhakantaisten daalioiden varsien sanotaan olevan honteloita ja tarvitsevan tukea. Ainakaan minun Brunäsini kohdalla asia ei pidä paikkaansa, sillä varret ovat tosi tanakat ja lähes puumaiset eikä sitä ole tarvinnut tukea lainkaan.


Pilvisenä päivänä kukkien väri näyttää hyvin tummalta ja lähes dramaattiselta, kun taas auringon paistaessa ja valon siivilöityessä sen kukkien terälehtien läpi väri muuttuu ihan erilaiseksi sekä paljon vaaleamman punaiseksi. Brunäsin juurakko oli keväällä maahan istuttaessa jo sangen kunnioitusta herättävän suuri ja olenkin miettinyt mihin kokoon se onkaan mahtanut kesän kuluessa paisua.

Oma suvussa pitkään kulkenut perinnedaaliani "Lohtajan punainen" ei ole jostain syystä aloittanut kukintaansa vielä lainkaan. No ehkä se ehtii aukaista nuppunsa viimeistään ennen ensimmäisiä pakkasia.


Tämä valkokukkainen daalia ei ole vanhakantainen kuten kaksi edellä esiteltyä, mutta se on kestävä ja talvehtinut ongelmitta jo monta vuotta. Tämä on myös varreltaan hyvin tukeva ja aloittaa aina kukintansa ilahduttavan aikaisin. 


Lehdet ovat kauniin tumman vihreät.


Loppuun vielä kuva kukkiaan parhaillaan avaamassa olevasta gladioluksesta eli miekkaliljasta.

Eilen tuuli oli täällä hyvin puuskaista ja voimakasta. Sadettakin ripsi taivaalta iltapäivästä lähtien. Säätä uhmaten aloitin kuitenkin ikkunoiden pesun. Keittiön ja olohuoneen erkkerin ikkunat ehdinkin pestä ennen sateen alkamista. Toivottavasti kesä ei ollut vielä tässä.20 kommenttia:

 1. Upeita ovat daaliasi. Toivon itsekin että vielä tulisi lämpimiä kesäisiä päiviä, vaikka syksyn tulokaan ei harmita.
  Mukavaa päivän jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Heinäkuun helteissä jäi moni odottamassa ollut työ puutarhassa tekemättä, joten toivottavasti vielä hyviä säitä olisi edessä.

   Poista
 2. Aivan upea tuo Turun tori daalia, pidän myös gladioluksista, nyt on säätila muuttunut aika syksyiseksi, katsotaan vieläkö saadaan kesäisen lämpimiä päiviä, mukavaa loppuviikkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidän Turun torista itsekin kyllä kovasti.
   Mukavaa loppuviikkoa myös sinulle Carola.

   Poista
 3. Daaliasi kukkivat upeasti ja Brunäs on ihanan värinen!

  VastaaPoista
 4. Ihanat daaliat. Tuo Brunäs on kunnioitettavan korkea ja sävy on hieno, sopii varmasti hyvin Villen kanssa. Kiva, että on pysynyt hyvin pystyssä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.Yhä enemmän olen alkanut vuosien varrella arvostaa kasveja joita ei tarvitse tukea.

   Poista
 5. Oi, ompa kauniit daaliasi ☺ Mulla yksi laji, jonka oon saanu ystävältä, joka olisi ne hävittäny. Yksinkertaanen oranssi kukinto.
  Mukavaa viikonloppua Sinulle ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Daaliat ovatkin vähän siitä hankala, että kaikilta ei välttämättä löydy tiloja niiden talvettamiseen.
   Kiitos samoin.

   Poista
 6. Onpas Turun torilla paljon kukkijoita!! Sain viime syksynä mökkinaapurin iäkkäältä rouvalta monta daalian juurakkoa, ovat juurikin saman näköisiä ja värisiä kuin Brunäs. En tullut tuolloin kysyneeksi nimeä ja koska juurakot ovat hänelle tulleet. Täytyypä muistaa seuraavalla kerralla kysäistä. Korkeutta ovat kasvaneet kiitettävästi, mutta aita piti rakentaa, etteivät kaadu polulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun kannattaa ehdottomasti tiedustella mökkinaapuriltasi daaliasi alkuperää. Jos se ei ole Brunäs, niin mahdollisesti jokin muu vanhakantainen daalia aarre.

   Poista
 7. Ihanasti kukkivat daaliat! Hienot värit gladioluksessa!

  VastaaPoista
 8. Kukat ovat aina kauniita, kun niitä on vielä noin paljon ja montaa lajia. Minua jaksaa aina hymyilyttää nuo kukkien nimet ;D

  VastaaPoista
 9. Lieneekö Luke eli luonnonvarakeskus vai vanhakantaisten daalioiden kasvattaja nimennyt kaunottaret osuvilla nimillä?

  VastaaPoista
 10. Upeat daaliat. Brunäsin väri suorastaan dramaattinen.
  Viime päivinä sade on tullut välillä vaakatasossa, joten en vielä aio ryhtyä ikkunoita pesemään.
  Toivotaan todellakin, ettei kesä vielä ole tässä. Vaikka telkkarin säätiedotuksessakin sellaista jo povattiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Brunäsin väri on kyllä hieno ja olen hyvin iloinen vanhojen daaliakantojen kasvattajalta saamastani lahjasta.
   Täällä tuota sadetta on nyt tullut melko maltillisina kuuroina ja kaikki lasit on saatu pestyä. Olivatkin jo tosi likaiset, kun pitkän ja runsaan siitepölykauden takia ne jäivät keväällä pesemättä.

   Poista
 11. Hyvin kauniit daaliat sinulla. Brunäs on kyllä mahtavan kokoinen, ihan tuntee itsensä pieneksi kuvia katsoessa.

  VastaaPoista