Translate

perjantai 20. elokuuta 2021

Syyspäivänhattu ja kumppanit

 

Keltakukkainen syyspäivänhattu

Edellisessä postauksessa alkanut loman jälkeinen pihakierros jatkuu.

Syyspäivänhattu Rudbeckia laciniata loisti jo heti illan pimeydessä pihaan ajaessamme lämmintä, keltaista hehkuaan kotiin palaaville.


Kukinta ajoittuu elo-syyskuulle ja korkeutta syyspäivänhatulla on metristä puoleen toista. Kasvi vaatii runsasravinteisen ja savipitoisen, mutta kuitenkin läpäisevän kasvualustan.


Kuten kuvastakin näkyy, syyspäivänhattua voisi mielestäni aivan hyvin kutsua jättiperennaksi, niin korkeaksi se viihtyessään kasvaa.


Toinen, ehkä monelle tutumpi kultapallo 'Goldball' syyspäivänhatun kerrannaiskukkainen lajike, aloitteli vasta alapihan omenapuupenkissä kukintaansa lähtiessämme.


Sen tarvitsema tuenta jäi taas kerran tekemättä. Kasvin olisi voinut myös latvoa sen ollessa noin puolimetrinen, jolloin se tukevoituu huomattavasti. Nyt sade oli saanut sen tosi ikävästi lakoamaan.


Laitanpa tähän vielä kuvan myös pitkään heinä- syyskuussa kukkivasta vain noin 50- 60 cm korkeasta sädepäivänhattusta ( Rudbeckia fulgida var. sullivantii) joka on kukkinut jo jonkin aikaa sisääntulon viereisessä penkissä. 


Keltakukkaisissa kukkijoissa pysyäkseni nappasin kuvan myös matalasta, vain noin 30-40 senttisetä ja erittäin kestävästä tarhapäivänliljasuosikistani 'Stella de Orosta.' 


Kallionauhukset olivat myös aloittaneet kukintansa syysleimujen kupeessa. 


Näin syyskesällä keltakukkaiset perennat luovat hienosti aurinkoista väriään puutarhaan ja loistavat kuin aurinko etenkin illan hämärässä.

 
Saman penkin punalehtinen  'Desdemona' lajike kasvaa jasmikkeiden juurella. Paikka on ehkä hieman liian siimeksessä ja se on avannut vasta muutaman kukkansa.
  

Kompostissa kasvunsa aloittaneet ja sinne jostakin kulkeutuneet auringonkukat jätin alkukesästä suosiolla jatkamaan kasvuaan. Kompostissa siemenille on ollut  ainakin riittävästi kasvuun vaadittavaa voimaa ja niistä on tullut tanakkoja.


Loppuun vielä kuvia jälleen kerran naapurin puoleisella rajalla olevaan penkkiin itsestään kylväytyneistä orvokeista. Onpa taitanut myös puutarhuri käydä aina ohi kulkiessaan ripistelemässä kypsyneitä siemenkotia maahan. 
Nämä orvokit puolestaan ovat kylväytyneet sisääntulopenkin reunaan purppurapunalatvan juurelle. Hieman riemunkirjavaa joukkoa, mutta eipä se minua lainkaan haittaa.

Mukavaa viikonloppua kaikille.
 

18 kommenttia:

 1. Hauskoja nuo itsekseen tulleet kasvit kuten orvokit ja auringonkukat. Muutenkin kaunista. Tähän aikaan vuodesta alkaa korkeat kasvit näyttää mahtinsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä linnut pudottelevat ja kantavat talviruokintapaikoiltaan siemeniä penkkeihin. Eipä ole tarvinnut enää vuosiin itse vaivautua istuttamaan auringonkukkia.
   Näin on. Korkeat perennat näkyvät kyllä hyvin kauaksi.

   Poista
 2. Kaikki uo keltaiset kukat sopivat niin hienosti harmaaseen syyskesän päivään.

  VastaaPoista
 3. Villiintyneiden orvokkien joukko on ihastuttava.
  Keltaiset kukat eivät ole niitä suosituimpia, mutta kieltämättä ne kuuluvat loppukesän puutarhaan. Tuovat valoa ja aurinkoista tunnelmaa.
  Nauhuksista näkee, ettei teillä taida olla kotiloita laisinkaan. Nauhusten lehdet syödään joka vuosi pitsimäisiksi.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En henno edes osaa niistä kurittaa pois. Minustakin keltaiset kukat kuuluvat ehdottomasti syyskesän puutarhaan ja aivan kuten sanoit tuovat valoa ja aurinkoista tunnelmaa tummuviin iltoihin.
   Onneksi ei ole kotilo-ongelmaa. Peltoetanoita kylläkin ilmaantuu, varsinkin sateen jälkeen, ja nekin tekevät kyllä tuhojaan.
   Kiitos samoin.

   Poista
 4. Kaunista vaikka omassa puutarhassa en ole oikein päässyt sopuun kirkkaan keltaisen värin kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 😊
   Keltainen väri jakaa yleensä mielipiteitä. Itse olen alkanut pitää siitä yhä enemmän.

   Poista
 5. Your garden is a paradise of beautiful and colorful flowers.
  Have a wonderful weekend

  VastaaPoista
 6. Kauniisti sointuu keltaset syksyiseen puutarhaasi. Miut on opettanu lapinnauhukset sietämään keltaista puutarhassa ja nyt on muitakin keltaisia kukkia tullu meillekkin.
  Kauniisti orvokit siellä kukkiavat ja lisääntyvät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Keltaiset kukat loistavat kyllä kuin lyhdyt hämärtyvässä puutarhassa syyskesällä ja siksi pidän niistä kovasti. 🌼🌼   Poista
 7. Mielettömän hienoa syyskukintaa. Näkee, että kasvisi viihtyvät.

  VastaaPoista
 8. Aivan ihanat kuvat, orvokit ovat yksiä omista suosikkikukistani, ihana monivärinen tuo penkki niistäkin.

  VastaaPoista