Translate

sunnuntai 5. syyskuuta 2021

Havujen muotoilua

 

Tänään iltapäivällä aloitin pihamme tuijien muotoilun. Minulla on apuna kaksi pensasleikkuria. Iso- sekä pienilapainen. Isolapaista käytän isompien tuijien muotoilussa jossa se nopeuttaa leikkausta oleelliseti pienilapaiseen verrattuna. Pientä leikkuria käytän yleensä taas havujen latvojen muotoilussa sekä pienien pallotuijien leikkauksessa, jossa se on hyvin kätevä ja kevyt käyttää.


Tienvarsipenkin kaikki kolme 'Brabant' -tuijaa sekä niiden välissä jo hieman ahdingossa olleet 'Tiny Tim' -pallotuijat saivat uuden muotonsa.


Leikatessa havusilppua tulee melkoiset määrät ja niinpä tapaankin levittää ennen leikkauksen aloitusta juurelle kevytpeitteen, josta oksasilppu on sitten helppo kipata roskiin.


Tuijien juurella tapaan käyttää kuusenkäpyhaketta, jota haketan niille aina tarpeen vaatiessa lisää.


Brabantista saa muotoilemalla hyvin kauniin ja samalla voi säädellä sen kokoa haluamakseen. Ilman leikkausta lajike jää mielestäni harvaksi ja hieman hasuisen näköiseksi. Brabant on hyvin nopeakasvuinen ja valtaa etenkin pienessä pihassa herkästi liikaa tilaa itselleen.


Tämän rungollisen pallotuijan muotoilu jäi harmillisesti viittä vaille valmiiksi, sillä pikkuleikkuristani loppui virta, joten huomenna työ jatkuu.

23 kommenttia:

 1. Onpa nuo kauniit. Minä haluaisin osata myös muotoilla havuja. En vain oikein osaa tehdä tasaista jälkeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rohkeasti vain leikkaamaan. Tehdessä taito karttuu.

   Poista
 2. Kauniita ovat. Olisi ollut kiva nähdä ne ennen leikkausta. Siisti ja tyylikäs muotoilu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä unohtuu työhön ryhtyessä ottaa ennen ja jälkeen kuvat. Pitää muistaa seuraavalla kerralla.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Hiljalleen kaikkien kolmen muoto lähestyy toisiaan.

   Poista
 4. Todella siisti työnjälki! Muutenkin sinun istutukset ja penkkien reunukset ovat niin siisti ja kauniit. Hyvä, että muistutit, pitää yrittää lähiaikoina tuijien muotoilua itsekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuijien muotoilu on ihan kivaa puuhaa ja ajan kanssa rohkeuden kasvaessa voisi kokeilla jo jotain vaativimpiakin juttuja. Vielä en ole rohjennut.

   Poista
 5. Siistiä jäläkiä taas. Just eileen kattoon ylikasvanehia runkotuijia, että tarttis teherä jotaki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla muistankin nähneeni upeasti leikattuja runkotuijia, joissa pallot ovat saaneet ihailtavan täydellisen muotonsa.

   Poista
 6. Jos sinulla on kärhöpeukalot, löytyy käsistäsi myös havupuusormet. Hienosti leikattuja ja hoidettuja.
  Leikkautin keväällä tien vierustan tuija-aidan ammattipuuarhurilla. Ihastelin hänen käteviä työvälineitään. Ymmärrettävää, että ammattilainen investoi kunnon välineisiin. Päätin hankkia itsellekin pienikokoisen, sähkö- tai akkukäyttöisen oksasahan/sakset. Stigalta sellainen löytyy, mutta valitettavasti eivät enää tänä vuonna pysty niitä kauppoihin toimittamaan. Haastavina ison laitteen kanssa on käsivoimien uupuminen. No, tietenkin tarvitsen myös runsaasti harjoitusta päästäkseni edes osaan tuosta, miten sinä leikkaat havusi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Minulla tuo isompi pensasleikkuri on Makitan DUH 523 ja sillä saa jo ihan hyvää leikkausjälkeä aikaan. Ainakin Kärkkäinen ja K-rauta ovat myyneet sitä. Pienempi leikkuri taas on Boschin Easy Shear Akkuruohosakset pensasleikkuuterällä ja se on keveytensä ansiosta kätevä käyttää.

   Poista
  2. Kiitos tuotevinkeistä. Varsinkin Boschin laite kiinnostaa, joten täytyypä tutustua siihen.

   Poista
 7. What beautiful conifers, excellent work.

  VastaaPoista
 8. Todella upeat tuijat ☺
  Kaunista syysviikkoa Sinulle ♥

  VastaaPoista
 9. Ihanat tuli, sinulla on kyllä hyvä ote noiden muotoiluun! Minäkin sain lopultakin pensasleikkurin. Pitäisi uskaltautua pensaiden ja havujen kimppuun! Ajattelin aloittaa harjoittelun takapihan pensaista, eivät ole ihan silmissä, jos sattuu tulemaan vähän muotopuolia. Alustan levittäminen on hyvä idea, varsinkin kun sinulla on noin kauniit ja siistit nuo alustat muutenkin.
  Sain pitkäteräisen leikkurin, oletko käyttänyt sitä esim. perennojen katkaisussa syksyllä? Mietin että se voisi olla miehelle houkutin ja saisin hänet kaveriksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä leikannut myös perennanvarsia. Kannattaa kyllä varoa, ettei varsia leikkaa liian alhaalta, jottei multaa vahingossa mene leikkurin terään.

   Poista