Translate

sunnuntai 26. syyskuuta 2021

Samettikukkien ja tuoksuherneiden siemenet talteen

                       

Amerikan mantereelta peräisin olevat samettikukat ovat yksi helpoimpia siemenestä kasvatettavia kesäkukkia. Kylvökin onnistuu lähes aina hyvin ja kukinnasta saa nauttia pitkälle syksyyn. Voimakastuoksuisena se auttaa kasvattajaansa myös karkottamaan kasvien tuhohyönteisiä. 


Kuten teistä ehkä joku muistaakin, niin minulla on tapana kerätä omista samettikukista siemenet talteen seuraavan kevään kylvöjä varten. Siemenpusseja kaupasta hankkiessa niissä on siemeniä melko vähän, joten siinäkin mielessä siemeniä kannattaa ottaa talteen. Jo yhdessä siemenkodassa siemeniä on runsaasti. 

Tässä siemenet puhdistettuina valmiiksi. Tapaan säilyttää siemenet suodatinpusseihin pakattuna. Nimi ja vuosiluku vain pussien kylkeen ja taas on tulevan kesän kylvöt jotakuinkin turvattu.

Minulla on varastossa paljon myös viimevuotisia, kylvämättä jääneitä samettikukan siemeniä. Uskon niiden olevan itämiskykyisiä vielä ensi keväänäkin, sillä kaksi vuotta vanhat siemenet ovat itäneet minulla aiemminkin varsin hyvin.


Onnistuin keräämään talteen myös kasvihuoneen edustalla ruukussa kasvavasta tuoksuherneestä ruskeiksi muuttuneita siemenpalkoja, joiden sisällä siemenet olivat jo pääsääntöisesti ehtineet kypsyä valmiiksi. 

Eihän näitä paljon ole, mutta elän toivossa, että siemeniä ehtisi kypsyä vielä hieman lisää.

Mukavaa sunnuntai-illan jatkoa. 

16 kommenttia:

 1. Samaa puuhaa tein tänään, samettikukkien siemenkodat talteen. Tuoksuherneitä keräsin jo aiemmin ja kehäkukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siementen keruu kyllä kannattaa etenkin, jos sattuu tarvitsemaan paljon taimia.

   Poista
 2. Meillä oli aina samettikukkaa lapsuudenkodissani. Siitä on jäänyt mieleen sen vahva tuoksu. Olen toki itsekin niitä joskus kasvattanut ja ostanut taimia.
  Ruusupavustani otan siemeniä talteen. Muutaman vuoden ne ovat olleet jo edellisvuoden siemenistä kasvaneita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samettikukka onkin säilyttänyt suosionsa vuodesta toiseen, eikä ihme.

   Poista
 3. Keväällä ostamassani kehäkukkapussissa oli vain muutama siemen. Se hämmästytti, koska kehäkukasta saa helposti paljon siemeniä. Niinpä ryhdistäydyin ja keräsin krassista, kehäkukista, samettikukista ja villiporkkanasta siemeniä tulevaa kevättä varten. Hyvin ovat yleensä itäneet vielä seuraavanakin keväänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostosiemeniä on pusseissa yleensä ärsyttävän vähän. Omista kasveista kerätyt siemenet itävät yleensä hyvin. Edellyttäen tietysti, että ne on kerätty oikeaan aikaan, eli täysin valmiina ja kypsinä.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Tulee yleensä kerättyä jopa enemmän kuin tarvitsee.

   Poista
 5. Minulla on samettikukkien siemenet vielä keräämättä ne pitää vielä muistaa.
  Minullakin on joitakin siemeniä viimevuodelta muunmuassa tuoksuherneen. Onkohan vielä itämiskykyisiä nämä onko sinulla kokemuksia. En kasvattanut niitä tänä vuonna ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin samettikukan siemenet ovat olleet pitkään itämiskykyisiä. Valitettavasti en osaa sanoa onko tuoksuherneen siementen kanssa samoin? Kannattaa kuitenkin kokeilla.

   Poista
 6. Pahus, kommentti hävisi bittiavaruuteen... Uusi yritys.
  Siementen keruu kannattaa, sillä kaupan siemenpusseja ei ole yleensä runsaudella pilattu. Itsekin kerään vuosittain vähintään samettikukan ja kehäkukan siemeniä, usein paljon muutakin.
  Kuinkahan tämän vuoden säät vaikuttavat siementen itävyyteen? Kerään yleensä siemeniä elokuussa, mutta ainakin täällä elokuu oli niin sateinen, että siemenkodat olivat jatkuvasti läpimärkiä. Pioniunikonkin siemenet olivat alkaneet itää jo siemenkodan sisällä. Tuoksuherneet taas pitivät taukoa kasvussaan heinäkuun helteiden takia, joten niihin alkoi muodostua siemenkotia vasta elokuun loppupuolella. Ennen kuin ensimmäinenkään siemenkota oli edes ehtinyt pullistua saati sitten kypsyä, tulikin jo halla riesaksi. Olen saanut tuoksuherneistä tähän mennessä vasta yhden tuleentuneen siemenkodan talteen ja sekin oli käynyt jo kolme pakkasyötä läpi. Ensi keväänä kaikki toivo taidetaan laittaa viime vuoden siemeniin.
  Aurinkoista syyskuuta!

  VastaaPoista
 7. Itse onnistuin keräämään samettikukista siemenkodat kuivina. Tuoksuherneistä myös suurimman osan. Muitten siementen kanssa on ollut heikosti. Kosmoskukista en ehtinyt saamaan yhtään siementä, kun pakkanen ehti ennen.
  Kiitos samoin. 🍃🌿🍃

  VastaaPoista
 8. Aina lähdetään liikkeelle omien samettiruusunsiemenien turvin, eikä ole vielä pettäneet! Toki välillä on kiva hankkia uusiakin lajikkeita, mutta jos niihin tykästyy, niin siemenet talteen vaan! Tuoksuherneitä, leijonenkitoja ja kehäkukkia sekä unikkoja olen nytkin pussittanut. Samoin keräilen perennoista taantuvien kasvien siemeniä ja välillä laitan uudet kylvökset. Esim ritarinkannuksia ja punahattuja... pienet japaninakileijojen siemenet otan talteen, purpuratulikukkia, jättiverbenoita... Säästäähän siinä, mutta vaarana on ylitarjonta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä on kyllä kiva hankkia uusia siemenlajikkeita.
   Omissa vaarana on juuri tuo ylitarjonta, kun lähes aina tulee kerättyä siemeniä vähän liikaa.

   Poista
 9. Kannattaa ottaa talteen siemenet, niin aion itsekkin tehdä niistä muutamista, mitä mulla on sellasia kukkia.
  Mutta tuo sun kasvihuoneesi on niin tosi kaunis!
  Kivaa syksyä sulle!

  VastaaPoista