Translate

perjantai 14. lokakuuta 2022

Hieman vielä havujen parturointia.

Lähtötilanne ennen leikkausta

Vaikka olinkin päättänyt jatkaa loppujen pihamme havujen leikkausta ja muotoilua vasta keväällä, niin tänään lenkin jälkeen innostuin parturoimaan tonttimme rajalla olevia 'Brabant'- tuijia. 

Alkaa olla valmista.

Kuten joku teistä ehkä saattaa muistaakin, nämä ovat alkuaan olleet ihan tavallisia kartion muotoisia tuijia, joita aloin muutama vuosi sitten hiljalleen leikata rungollisiksi pallopuiksi. Ongelmallista oli se, että molemmat tuijat sattuivat olemaan monirunkoisia ja latvusten saaminen pyöreäksi onkin siitä syystä ollut hitaanpaa, kuin osasin alkuun arvata. Aika monta vuotta on mennyt niiden muodon saamiseen pallomaiseksi.  

Tässä kuvassa monirunkoisuus näkyy selvästi.

Molemmat tuijat valmiina.

Pallotuijien keskellä ihan tavanomaisen muotoinen tuija. Ehkä siitäkin tulee vielä jossain vaiheessa samanlainen muotoiltu runkotuija? 


Tämä paviljongin takana kasvava myös rungolliseksi pallopuuksi muotoilemani tuija on puolestaan yksirunkoinen. Kuten kuvasta näkyy, se kasvattaa oksatuppuroita pitkin leikattua runkoa. Tämä johtuu siitä, että tuija kykenee kasvattamaan uusia oksia rungon uinuvista silmuista. Tupsuja on hieman hankala poistaa, kun pitää varoa ettei runko vahingoitu.


Lopuksi leikkasin pihaantulotien muurikivipenkissä kasvavan kartiomarjakuusen. Tätä olen saksinut myös jo monen vuoden ajan.


Muutama sipulipussikin tuli vielä hankittua tarjouksesta puoleen hintaan. Valkokukkaisista 'Thalia' -narsisseista tykkään aivan erityisesti. Nämä istutin eilen puksipuiden väliin takapihan lankkupenkkiin.


Minun parturoidessani havuja, mieheni oli istuttanut sillä aikaa 50kpl Van Eijik tulppaania sekä....


20 kappaletta Tulipa Negrita double -tulppaanin sipulia ja toiset 20 kappaletta kerrottua Tulipa  Sunlover -sipulia. Viime viikolla mieheni istutti lisäksi 90 kpl myöskin alennuksessa olleita punaisia Darwin tulppaanin sipuleita.

Nyt maahan on syksyn aikana upotettu kaikkineen 370 sipulia. Enemmän kuin monen moneen vuoteen.

Mukavaa alkavaa viikonloppua.
17 kommenttia:

 1. Kiva seurata näitä esittelyjä havupuiden leikkauksista. Pitääkin muistaa siistiä omat tuijat kasvihuoneen edustalta. Keväällä tein niille kevyen siistimisen ja tulos oli oikein hyvä, joten nyt on tehtävä uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Havupuiden muotoilu on ihan kivaa ja kipinän siihen sain aikoinaan Madeiralaiseen yksityispuutarhaan tutustuessani.

   Poista
 2. Havupuusi ovat niin hienoja. Vaatii kyllä pitkäjännitteisyyttä saada niistä noin kauniisti muotoiltuja. Omien tuijien leikkaus taitaa jäädä kevääseen. Elän toivossa, että vielä ehtisin, mutta en ota asiasta paineita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Itse katsoo leikkauksen lopputulosta aina vähän liiankin kriittisesti. Malttamaton mieli kun on, haluaisi myös mahdollisimman nopeasti päästä haluamaansa lopputulokseen. Valitettavasti havujen kohdalla se kuitenkin kysyy aikaa jopa useampia vuosia.

   Poista
 3. Meillä on myös marjakuusia ja olen parturoinut niitä lähinnä kuumailmapallon muotoisiksi. Ne kestävät tosi hyvin leikkausta ja ovat upeasti vihantia läpi vuoden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjakuusista saisi varmaan muotoiltua vaikka mitä ja kestävät tosiaan hyvin saksimista.

   Poista
 4. Leikkaaminen saa havut näyttämään todella timmeiltä. Pitäisikin napsia omia tuijia taas, jotta alkaisivat pikku hiljaa tuuheutua. Joitain harottavia latvoja siistin jo kesällä mutta jätin isommat leikkaukset syksyyn. Sinulla on keväällä tiedossa näyttävää kukintaa tuolla tulppaanimäärällä. Entisiäkin sipuleita nousee varmaan? Minun kukkasipulisaldoni taitaa tältä vuodelta jäädä n. 90 sipuliin. Tulppaaneja en istuttanut lainkaan. Tosin voi olla, että jos sattuu todella halpoja sipuleita tulemaan jossain vastaan, hankin vielä pussin tai pari jotain. Keväällä sitä aina kiittelisi itseään, jos olisi syksyllä viitsinyt nähdä vähän vaivaa kukkasipulien istutuksessa mutta tähän aikaan vuodesta homma maistuu puulta.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on aika paljon leikattavia havuja ja siksi pyrin tekemään suurimman osan leikkauksista näin syksyllä. Täytyy myöntää, että itsekin olen tosi vastahakoinen sipulien istuttaja. Mieheni onneksi istutti suurimman osan sipuleista puolestani.
   Mukavaa viikonloppua myös sinulle.

   Poista
 5. Upeita havuja syksyisen tunnelmallisessa puutarhassa.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara. Sinulla oli viime postauksessasi taas upeita kuvia. Kommentointi ei ollut käytössä, mutta saihan tätä kautta viestini sinulle.
   Mukavaa syksyistä viikonloppua myös sinulle. 🍃🍁🍁🍂

   Poista
 6. HIenot nuo leikatut havut. Myös hyvä määrä tulppaanin sipuleita. Teillä on järkevästi yhtä lajiketta aina paljon, kun minulla rönsyää hankinnat sinne ja tänne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.
   Sipulikkien ollessa kyseessä rönsyily ei mielestäni haittaa yhtään. Päin vastoin. Talven jälkeen kun aina kaipaa iloisia värejä.

   Poista