Translate

maanantai 10. lokakuuta 2022

Hieno puutarhapäivä

Eilen oli kerrassaan hieno ja aurinkoinen sää ja niinpä puutarhatöiden parissa kuluikin lähes koko päivä.


Alapihan omenapuupenkin kiven juuresta poistin melkoisen määrän liian laajalle levinnyttä kultapalloa.

Kultapallo

Nurmikon puolelta penkin reunasta kaivettiin ylös myös punalatva ja se siirtyy toiseen paikkaan, kunhan saan päätettyä uuden, sopivamman kasvupaikan.


Kiven pellonpuoleiselta reunalta kaivoin ylös myös melkoisen määrän sinne vuosien aikana hiljalleen levinnyttä rusopäivänliljaa. Kuvan oikeassa reunassa kasvavan tuijan juuria risteili maassa vähän sinne sun tänne, mutta en niitä varonut, vaan poistin surutta eteeni osuneita melko paksujakin juuria. Rusopäivänliljan mukulamaisia juuria olisi ollut raivattavana vielä paljon lisää, mutta jätän työn suosiolla ensi kesään.


Aurinkoisemmalle puolelle kiveä ajattelin istuttaa viikolla hankkimiani pionin juurakoita. Penkin oikeassa reunassa kiven takana hieman liian varjossa kasvavat kultahanhikit kaivan myös ylös ja istutan aurinkoisempaan paikkaan.

Etupihan kolmiopenkin reunasta kaivoin ylös myös liikaa levittäytyneen verikurjenpolvi 'Max Frei'n. Se oli kasvattanut yllättävän syvälle ulottuvan ja paksun juurakon. Sain huhkia lapion kanssa melkoisen tovin, ennen kuin iso juuripaakku ja katkenneet juurenpalat oli kaivettu penkistä ylös. Ja kun kerran alkuun pääsin, kuritin myös samaisen penkin syysasterikasvustoa lähes puoleen entisestä. Asterin kanssa ei sitten tarvinnutkaan käydä sylipainia lainkaan, vaan sen kaikki juuret irtosivat maasta kevyesti nostamalla.

Puutarhatyöt alkavat kaikkineen olla onneksi aika hyvällä mallilla ja kukkasipulitkin yhtä pussia lukuun ottamatta on saatu istutettua.

Mukavaa uutta viikkoa kaikille.


15 kommenttia:

  1. On tuossa ollut kaivamista. Siinä on nyt oivallinen paikka uusille pioneille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivon näin. Tänään sainkin istutettua kaikki pionin juurakot ja syysasterit penkkiin.

      Poista
  2. Tulee ihana penkki tuon kiven kanssa, pionit siinä 😍 ison urakan olet todellakin tuossa kaivuu-urakassa.Laitatko suoraan pioni juurakot maahan vielä nyt syksyllä? Ihania kyllä nuo kultapallotkin ovat. Mukavia syyshetkiä 🍂✨

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tänään sain kaikki pionit maahan. Syksyn pitäisi olla hyvää pioninjuurakoiden istutusaikaa.
      Mukavaa lokakuun jatkoa myös sinulle.

      Poista
  3. Olet ahkeroinut ihan kunnolla, mutta nyt alue näyttää oikein kivalta uusia istutuksia varten. Kyllä vanhoja alueita pitää aika ajoin kunnostaa perusteellisesti, osa perennoista on kovia leviämään. Tuohon tulee kaunis alue pioneille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jännä, miten silmä tottuu joihinkin parannusta vaativiin kohtiin puutarhassa ja juuri niinkuin sanoit, vanhoja alueita joutuu kyllä kunnostamaan perusteellisesti aika ajoin.
      Sainkin kaikki pionien juurakkopalat eilen istutettua.

      Poista
  4. No on siinä ollut lapiotyötä kerrakseen 😄 ihana alue muodostumassa! Aika moni kiva perenna kyllä tuppaa leviämään viihtyessään 🤭

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Etenkin rusopäivänlilja on vallannut vuosien saatossa parin - kolmen neliön alan penkistä. Kultapallo samoin. Nämä molemmat oli kuitenkin suht’ helppo poistaa, mutta kaivuutyötä kyllä riitti.

      Poista
  5. Ison homman olet tehnyt. Kasvien siirto/jakaminen ei aina ole mitään hempeilyä. Eilen taipui yksi istutuslapio ihan mutkalle yhden juurakon kanssa, joka näytti ihan hentoiselta, mutta olikin niin sitkeä, että pistolapio piti hakea avuksi jakamista varten.

    VastaaPoista
  6. Välillä saa kyllä lapion kanssa vääntää kasvia ylös maasta ihan tosissaan, jos se omaa ison ja syvälle menevän juuriston.

    VastaaPoista
  7. Syksy on hyvää aikaa tehdä lapiohommia kun ei ole liian kuuma eikä maa ole vielä jäässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanos muuta. Kesällä helteiden aikaan ei jaksanut oikein tehdä muuta, kun kaiken välttämättömän. Töitä jäikin siksi paljon rästiin.

      Poista