Translate

keskiviikko 24. tammikuuta 2024

Siemenien kartoitusta

Sen verran kevätkylvöt alkavat olla jo mielessä, että aloin kartoittamaan omia viime kesältä jääneitä siemenvarastojani.

Yhtään tomaatin siemenpussia ei ainakaan tarvitse ostaa lisää. Viime kevään kylvöistä ja sitä edeltäneiltäkin vuosilta on siemeniä jäänyt ihan tarpeeksi. Tomaatinsiemenien itävyyshän pysyy hyvänä useampia vuosia, joten siinäkään suhteessa ei pitäisi olla huolta.

Näitä löytyi.

'Supersweet 100' (2 vajaata pussia)

'Gardener's Delight' (3vajaata pussia)

'Shirley' (1 vajaa pussi)

'Sparta' (1 vajaa pussi )



Porkkanapusseja löytyi kolme. 'Neptun', 'Jeannette' ja 'Nantaise'. Palsternakka 'White Gem'ä löytyi yksi avattu pussi samoin kuin chilipaprikaakin. Jättikurpitsan, basilikan, kasvihuonekurkun, ja 'Ambassador' kesäkurpitsan siemeniä löytyi myös. 



                                

Sitten kesäkukan siemeniin. Viime kesältä jäi yksi täysi pussi isosilkkikukan siemeniä. Itävyyden kesto on syyskuuhun 2025 saakka. Samoin kylvämättä jäi viime keväänä (tosin ihan tarkoituksella) myös avaamaton kelloköynnöspussi.


 Löysin viime syksynä ensimmäisen kerran kelloköynnöksestäni kaksi siemenkotaa. Toisen kodan siementen kuivaus epäonnistui, mutta toisen siemenkodan siemenet näyttivät yllä olevan kuvan kaltaisilta. Siispä kysymys? Sattuisiko teistä blogikavereista joku ehkä tietämään, onnistuuko näin vaaleiksi jääneistä siemenistä siemenkylvö lainkaan. Normaalistihan siemenet ovat väriltään tummanruskeita. 


Sain kerättyä syksyllä myös tuoksuherneiden siemeniä talteen. Siemeniä jäi varastoon myös toissa kesältä. Yhdistin surutta viimesyksyiset ja edellisvuotiset siemenet. Nähtäväksi jää onnistuuko näiden idättäminen yhtä hyvin kuin viime keväänä.

            
Viime keväänä kokeilin tuoksuherneiden kylvämistä vessapaperihylsyihin. Kokeilu oli tosi positiivinen ja taimet kehittivät ennen kukkalaatikoihin istuttamista komeat juuret. Jos jotakuta sattuu kiinnostamaan, lisää asiaa löytyy tästä linkistä.
           

Rakastan kesämalvikkeja ja niiden siemeniä keräsin koko syksyn aina sitä mukaa, kun ne valmistuivat. Samettikukan siemeniäkin tuli kerättyä taas kerran liikaa, mutta kun pidän niistä ja niiden mainiosta itävyydestä.  


Pussissa on samettiruusun siemen poikineen.


Näihin siemeniin en ollut laittanut syksyllä mitään nimilappua. Varmaan ajatuksella, että kyllähän minä nämä muistan. No en todellakaan muista..... huoh.

Kesäkukan siemeniä voi luurata piilossa vielä lisääkin, ainakin olen miettinyt mihin ihmeeseen olen mahtanut laittaa salkoruusuista syksyllä keräämäni siemenet. Sanonta "vanhuus ei tule yksin" näyttää ainakin minun kohdallani pitävän paikkansa.


14 kommenttia:

  1. Yllättävän paljon löytyy aikaisempina vuosina hankittuja siemenpusseja - myös minulla, mutta toisaalta hyvä, ettei kaikkia tarvitse ostaa. En kyllä osaa sanoa noista kelloköynnöksen siemenistä mitään, joku on varmaan kerännyt niitä ja tietää paremmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kyllä käydä siemenvarastot läpi. Usein tulee ostettua siemeniä, joita on jo riittävästi ennestään.

      Poista
  2. Oikein hyvältä näyttää siemenvarastosi. :)
    Kyllä on niin tuttu tilanne arvella, että muistaa jonkin asian ilman sen kirjoittamista...
    Minä aion piakkoin hankkia jonkinlaisen kasvilampun, koska muuten esikasvatuksesta ei tule oikein mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman kasvilamppuja, ei aikaisia kylvöjä kannata tosiaankaan tehdä. Usein olen itsekin harkinnut taimilamppujen hankkimista, mutta päätynyt kuitenkin siihen, että teen kylvöt suosiolla myöhemmin.

      Poista
  3. Heh, nuo viimeisen kuvan siemenet muistuttavat vähän pinjansiemeniä... mutta tuskin ovat niitä ;-)
    Kiva idea tuo vessapaperin hylsy tuoksuherneille. Voisikin kokeilla, tosin en juurikaan esikasvata, kun taimia ei oikein voi kuskata kahden kodin väliä. Mutta ehkä ne pärjäisivät jossakin varjoisassa paikassa lattialla vähän viilemmässä, jos olen välillä esim. viikon poissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllätyin kyllä, miten vahvat juuret tuoksuherneille kasvoi kevään aikana vessapaperihylsyjä hyödyntämällä. Kukintakin oli normaalia aikaisempi. Kannattaa kyllä kokeilla.

      Poista
  4. Kokemukseni mukaan tuoksuherne itää hyvin vaikka siemenet olisivat pari vuotta vanhoja. Omia kelloköynnöksen siemeniä kokeilen ensi kertaa, hauska nähdä itävätkö vai eivät. Minulla on sekä tummia, että vaaleita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tietää, että tuoksuherneet itävät pari vuotta vanhoinakin.
      Toivottavasti kelloköynnösten kanssa olisi myös hyvä tuuri.

      Poista
  5. Siulla on hyvä varasto siemeniä kylvöön. En tiiä tuosta kelloköynnöksestä ja mie sillä silimällä kahtelin omia kukkivia kesällä, löytyskö siemenkotia, ei ollu. Tulevalla viikolla miekin aloittelen kylyvöksii, paprikat ja juurikin tuo kelloköynnös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajatteluttaa kyllä tuo kelloköynnösten siementen kypsyys. No aika näyttää kuinka käy.

      Poista
  6. Heippa!
    Ihan samoin täällä, jos en heti kirjoita mitä siemeniä on, niin en varmasti muista.
    Kelloköynnös on niin kaunis, jätin pois viime vuonna, koska en ole saanut kukkia.
    Yritän taas tänä vuonna. Sinun siemenet näyttää aika vihreiltä, mutta minä kyllä yrittäisin.
    Terveisin Marika

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siemenet kannattaa kyllä varustaa nimilapulla, vaikka osan siemenistä tunnistankin aika hyvin.
      Kiva nähdä kuinka kelloköynnösten itävyyden kanssa käy.

      Poista
  7. Siemeninventaariota on tehty täälläkin. Kävin jo hakemassa pari pussia täydennystä mutta kunhan saan aikaiseksi testailla muutaman itämiskykyä, teen vielä lopullisen päätöksen siitä, pitääkö hankkia vielä jotain lisää.
    Nuo viimeisen kuvan siemenet näyttävät jotenkin tutuilta mutta en saa millään päähäni, minkä kasvin ne voisivat olla. Selvästi olet halunnut kasvattaa niitä joskus uudelleenkin, kun olet noin ison annoksen kerännyt siemeniä.
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva nähdä kesällä mitä siemenistä kasvaa. Ainakin sen opin että omaan muistiin, ei kannata liikaa luottaa ja siemenet kannattaa nimetä heti alkuunsa.
      Kiitos samoin.

      Poista