Translate

keskiviikko 8. maaliskuuta 2023

Tomaattien kylvö aloitettu

Kylvin maanantaina 6.3.  tomaatit. Määrä on hyvin maltillinen, eli vain kahdeksan purkkia tässä vaiheessa. Kuhunkin purkkiin laitoin aina kaksi siementä, joista voin sitten halutessani aina heikomman taimen poistaa. Tomaatit taimettuvat pääsääntöisesti kuitenkin hyvin, mutta "ei vara venettä kaada".

Ennestään hyviksi osoittautuneet, tutut ja hyvänmakuiset lajikkeet valikoituivat nytkin kylvettäviksi, eli näillä mennään:

- kirsikkatomaatti - Gardener's Delight'

- kirsikkatomaatti - Supersweet 100

- kasvihuonetomaatti - 'Sparta' F1

- kasvihuonetomaatti - 'Shirley'


Kylvin samalla myös tsinnioita, sekä pussillisen 'Inspire Pink' pelargoniaa.Tyhjiin talous- ja vessapaperihylsyihin istutin omista tuoksuherneistä viime syksynä kerättyjä siemeniä. Siemeniä jäi vielä runsaasti ja ne kylvän hajakylvönä myöhemmin laatikkoon. Istutuksen jälkeen laitoin hylsyt isoihin Minigrip- pakastepusseihin, missä niillä on hieman kasvihuonemaiset olosuhteet. Pussinsuun voi jättää juuri sen verran auki, että enin kosteus pääsee haihtumaan ja kylvökset pysyvät  sopivan kosteina.

Vessapaperihylsyyn istuttamisen etuna on se, että taimet voi myöhemmin kätevästi upottaa multaan hylsyineen päivineen juurien ja kasvurauhan lainkaan häiriintymättä. Poikani seitsenvuotias pikkuneiti istutti meillä hiihtolomalla ollessaan itselleen sekä veljelleen, mummin hieman opastaessa, tuoksuherneitä ihan vastaavalla tavalla. Viime perjantai-iltana sain häneltä videopuhelun, jossa neiti esitteli sangen ylpeänä (eittämättä ihan oikeutetusti) muutaman viikon sisällä pitkiksi venyneitä taimiaan. Toivottavasti minä tulen onnistumaan yhtä hyvin.

Hyvää naistenpäivän iltaa.

20 kommenttia:

 1. Sieltä sinun tomaattivauvat aivan pian ponkaisevat pintaan. Minä vielä arvon, laitanko tsinniat itämään maalis- vai huhtikuussa. Viime vuonna laitoin vasta huhtikuun alussa. Pitää vähän katsastaa taimimäärää ennen päätöksen tekoa.
  Ihana, että teit lapsenlapsen kanssa kylvöjuttuja, kokemus jää ihan varmasti lapsen mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin suurin osa tsinnian siemenistä odottaa vielä myöhempää kylvöä. Minulla pelargonien kylvölaatikkoon jäi ylimääräistä tilaa joten päätin istuttaa sinne Tzinnioita.
   Oli kyllä ilo nähdä lapsenlapsen into, kun hänen kylvämänsä hajuherneet olivat lähteneet hyvään kasvuun.

   Poista
 2. Tohtiiskahan kokeella tuata hylysykeinua. Pussis ne vois pysyäkki kostiempina, ettei heti kuiva. Kokemusta on. Mullaki jo muutama siämen mullis. Muutamia piikkiäki jo luuraa. Suurimman osan meinaan laittaa vasta kuun lopus. Toivottavasti aurinko jo silloon lämmittääs vinttiäki. Hyvää naistenpäivää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun hylsyt laittaa muovipussiin, en näe mitään syytä miksei kylvö onnistuisi. Minullakin suurin osa kylvöistä tulee ajoittumaan myöhempään ajankohtaan.

   Poista
 3. minäkin yritin pysyä maltillisena.siis yritin .vain 8 tainta.mitähän tarttuu mukaan siemeniä kevätmessuilta. apua.tuo pussijuttu oli kiva .testattava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siemenhyllyt kyllä vetävät aina magneetin lailla luokseen.
   Mukavia kevätmessuja sinulle.

   Poista
 4. Hyvällä mallilla oot kylyvöjen alotuksessa. Mie meinasin tänään myös tomatteja kylyvee, ensimmäiset kylyöt tomateista ovat hyvin kasvaneet. Tuota paperihylsyy kokeilen miekin, kuhan tyhjenöö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä vähän liiankin aikaisin, kun minulla ei ole käytössä kasvivaloja. Onneksi luonnonvaloa alkaa olla jo kivasti.
   Kannattaa kokeilla.

   Poista
 5. Jestas mikä idea tuo hylsy juttu kokeilen varmasti . Kiitos .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti toimii. Hylsyjä käyttivät myös ”Hagen min” - puutarhaohjelmassa.

   Poista
 6. Kiitos inspiroivasta postauksesta! Minulla on kylvöt vielä aloittamatta. Nyt kyllä alkaa olla auringonvaloa jo houkuttelevan paljon.
  Pehmopaperihylsyjä olen käyttänyt kylvöruukkuina, mutta tuo pakastepussi-idea on aivan mahtava! Täytyy kokeilla!
  Ihanaa aurinkoista talvipäivää! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin suurin osa siemenkylvöjä saa vielä odottaa. Pakastepussi luo kyllä hieman kasvihuonemaiset olosuhteet ja kosteus pysyy myös tasaisena.
   Tulin juuri mieheni kanssa yli kymmenen kilometrin hiihtolenkiltä ja aurinko paistoi koko ajan ihan täydeltä terältä. Ihanaa. 😊😊

   Poista
 7. Paperihylsyistä on moneksi. Tuo onkin hieno kikka!
  Samaten jätskitikut sopivat mainiosti tuohon käyttöön 💚
  Kohta kasvaa niin että kohisee 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti idätys onnistuu.
   Oletpa tarkkasilmäinen, kun huomasit myös nuo jätskitikut.

   Poista
 8. Wau. Hyvä idea tuo minigrippussi ! 👍
  Onko tsinnia hyvä, helppo kaunis.... ?
  Tai arka, juoppo kaatuva... ? Kiinnostaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsinnian kanssa on ollut välillä ongelmia. Kukinta on ollut usein pettymys. Syynä lienee kuitenkin suureksi osaksi kylvö suoraan kasvupaikalle. Nyt vasta kolme päivää sitten istutetut siemenet ovat jo nousseet pintaan ja lähteneet kasvuun.
   Noista ongelmista vielä kertoakseni kirpat ovat usein iskeneet tsinnian lehtiin. Sen tunnistaa lehtiin ilmaantuvista pieniä haulinreikiä muistuttavista rei'istä.

   Poista
 9. Onpas näppärän näköisiä hylsypusseja! 😊 Itsekin katselin Puutarhakauden jakson, missä hylsyjä käyttivät ja ajattelin kokeilla 🤭

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hylsyt kannattaa kuitenkin mielestäni ehdottomasti laittaa isoon pakastepussiin.
   Onnea kokeiluun Marjukka.

   Poista
 10. Sinullakin on esikasvatukset jo hyvin aluillaan. Tuo minigrip-pussi toimii varmaan hyvin vessapaperihylsyjen kanssa. Joskus kokeilin hylsyjä mutta taimet pääsivät aina kuivumaan. Joskus pääsee kastelu unohtumaan... Nykyään olenkin suosiolla käyttänyt muovisia taimiruukkuja, joita olen sitten tarpeen mukaan jakanut maitopurkista leikatuilla väliseinillä puoliksi tai neljään osaan. Tosin tuoksuherneiden kohdalla en ole edes tullut ajatelleeksi, että ne voisi kylvää yksittäin ja välttää siten koulimisen. Pitääpä muistaa se kun kylvän omia tuoksuherneitä kuun loppupuolella.
  Lapsenlapsillesi jäi varmasti kivat muistot tuoksuherneiden kylvämisestä ja miten hienoa, että siemenet itivät ja ovat lähteneet hyvin kasvuun. Niiden kasvua on lasten kiva seurata ja istuttaa myöhemmin keväällä ulos.
  Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pähkäilinkin päässäni, että pelkästään hylsyssä oleva multa saattaa herkästi päästä kuivumaan liikaa ja kun minulla oli käytettävissä noita isoja pakastepusseja uskoin ongelman ratkeavan niillä. Katsotaan nyt kuinka tulee lopulta käymään?
   Tuoksuherneiden juuret ovat melko herkkiä koulinnalle ja nyt kun taimet voi hylsyineen upottaa isompiin purkkeihin, jatkuu kasvu häiriintymättä lainkaan.
   Kiitos samoin Minna.

   Poista