Translate

torstai 14. maaliskuuta 2024

Kasvivalot



Päädyimme sitten mekin Puuilossa käydessämme hankkimaan Led- kasvivalot. Lähinnä nämä ovat tomaatintaimien esikasvatusta silmällä pitäen ostettu. Valosarjaan on kytkettävissä myös lisälista, joka tulee hankittavaksi myös, jos kasvivalot osoittautuvat hyväksi investoinniksi.

Päätin ihan uteliaisuuttani kokeilla viljelyyn myös tätä BioProffa -kookoskuitua, jota esitteen mukaan voi käyttää jopa useita kertoja. Nähtäväksi jää kuinka tämä tulee kasvualustana toimimaan.



 Muutama siemenpussi tuli myös vielä samalla ostetuksi. 

22 kommenttia:

  1. Odotan mielenkiinnolla käyttökokemuksiasi erityisesti kasvivaloista. Kookoskuitu kuulostaa myös mielenkiintoiselta, tosin herää kysymys, millaisia ympäristövaikutuksia sen tuotannolla ja kuljetuksella on. Siemenpusseja tuppaa kummasti tarttumaan kauppareissuilla mukaan, vaikka ajatukseni on yrittää käyttää tänä vuonna ensin vanhat siemenet loppuun ja ostaa uusia tarvittaessa vasta suorakylvöihin. Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin kovasti kiinnostaa toimivatko kasvivalot toivotusti. Kookoskuitu, pussissa olleen tekstin mukaan luonnon materiaalia ja säästää turvesoita. Tiedä häntä.
      Totta, aina niitä tahtoo tulla hankituksi entisten lisäksi.

      Poista
    2. Löysin Facebookista Puutarhan parhaaksi -ryhmästä keskustelua kookoskuidusta. Tässä melkein suora lainaus Leena Luodon kommentista.

      "Jäämien osalta ongelma on se että lainsäädäntö ei määrittele raja-arvoja. Viljelyssä käytetään sekä tuholaisten että tautien torjunta-aineita. Isot viljelmät ovat kasvilajistoltaan yksipuolisia ja viljelyssä tarvitaan paljon vettä. Jotta se kookoskuori saadaan kasvualustaan soveltuvaan muotoon se pitää ensin pestä (alueilla joissa vettä ei aina liikaa ole), sitten kuivata (teollinen kuivaus vaatii energiaa) sitten kuljetetaan eteenpäin paikkoihin joissa joko sekoitetaan muihin raaka-aineisiin tai myydään erillisenä. Jäämiä ei kaikkia saada pesussa pois."

      Ja niistä jäämistä: "Mm malationi, metiokarbi, neonikotinoidit ja sitten aika monta joita ei ole Euroopan puolella käytetty. Sitten on tutkittu miten ruiskutettaessa palmua siihen kertyy jäämiä. Runko, lehdet ja hedelmät. Lehtiin ja hedelmiin jää jäämiä. Kookosvesi on paljon käytetty juoma ja siihen kulkeutuu kun vihreitä hedelmiä ruiskutetaan. Kuorta kun ei käytetä ruuaksi niin kasvuslustojen jäämille ole lainsäädännön rajoja. Tämä "rajattomuus" tuli hyvin esiin kun alettiin ihmetellä niitä pyralidijäämiä lannoitteissa ja kasvualustoissa."

      Itsekin ajattelin ennen, että voisi vaikka kokeillakin kookoskuitua, mutta nytpä en taida koskea pitkällä tikullakaan kyseiseen tuotteeseen. Kasvivaloille isot peukut. Nyt on ollut ainakin täällä niin hämärää, että lisävalo on taimille tarpeen.

      Poista
    3. Voi kiitos Minna. Eipä tosiaankaan kuulosta hyvältä. Onneksi en ostanut, kuin tuon yhden pienen briketin.

      Poista
  2. Kasvivalo vaikuttaa oikein hyvältä. Laitoin tänään basilikan siemeniä multaan, mutta ehkä joudun hankkimaan vielä uuden siemenpussin basilikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti on toimiva. Yrttejä on minunkin tarkoitus ostaa vielä myöhemmin lisää.

      Poista
  3. Mielenkiintoisia uusia kokeiluja!

    VastaaPoista
  4. Auts... kehäkukat.... olin 11-vuotias kun äitini pyysi kitkemään kehäkukkapenkin....
    Olin tarkka ja tehokas... jäljelle ei jäänyt yhtään kehäkukkaa, mutta kaikki kauniit rikkaruohot!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tehokkuus tuli ainakin testatuksi lopputuloksesta huolimatta. 🤣🤣🤣

      Poista
  5. Onpa mielenkiintoisia kokeiluita siellä teillä! Tuo kookoskuitu on minulle aivan uusi juttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jännä tosiaan nähdä, kuinka tuo kookoskuitu toimii.

      Poista
  6. En enää pärjäisi ilman kasvivaloja. Niitä on nyt neljä erillistä, voi muuttaa pöytää tai tasoa sen mukaan missä tarvitaan eniten valoa. Kookoskuitua en ole kokeillut, kerro sitten miten sen kanssa kävi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että olet tyytyväinen kasvivaloihin.
      Hiidenkiven Minna laittoi kommenttissaan tietoa tuosta kookoskuidusta ja se ei sovellu ainakaan syötäville kasveille.

      Poista
  7. Tuo kookoskuitu on minulle ihan uusi juttu. Kehäkukat ovat kauniita. Minunkin pitäisi hankkia kunnon kasvivalot. Olen yrittänyt siemenistä kasvatusta, mutta meillä on selektiivilasit kotona, ja ne jotenkin suodattavat auringonvalon. Minun taimista tulee pitkiä rutkuloita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli minullekin ihan uusi juttu.
      Kasvivalot kyllä auttavat etenkin aikaisin tehtäviin kylvöihin.

      Poista
  8. Kuulin puutarhaystävältäni hyviä kokemuksia tuosta kookoskuidusta. Sen avulla hän pääsi eroon joka keväisistä pikkulentävistä, jotka tuhosivat taimet. Hänellä meinasi usko loppua kasvatukseen, mutta ilmeisesti tämä on ollut hyvää eikä lentäviä ole näkynyt.

    VastaaPoista