Translate

keskiviikko 2. lokakuuta 2024

Tuijien muotoilu



Kuten eilisessä postauksessani mainitsin, niin tänään oli vuorossa tienvarren tuijien muotoilua. Tässä ensimmäisen muotoiltava 'Brabant'- tuija ennen leikkausta. 

Koska leikateessa havusilppua tulee aina melkoisesti, tapaankin levittää kevytpeitteen tuijan juurelle, josta silppu on sitten helppo ja kätevä kipata isoon muovisaaviin.

Minulla on jo useamman vuoden ollut käytössäni tämä akkukäyttöinen ja melko kevyt pensasleikkuri ja tarvittaessa myös viimeistelyyn kätevä pienempi leikkuri.


Tässä ensimmäinen tuija valmiiksi muotoiltuna.

Jos tuijia haluaa muotoilla, kannattaa leikkaukset tehdä säännöllisesti ihan vuosittain, jotta tuloksesta saa parhaan mahdollisen. Omat tuijamme kasvoivat alkuun vapaasti useamman vuoden ja muotoonleikkaukset aloittaessani oli se haastavampaa, kuin jos leikkaukset olisi aloittanut ajoissa. Silloin haluttu muoto on minusta huomattavasti helpompi saada aikaan.


Tuijia ei kannata kuitenkaan leikata liikaa yhdellä kertaa, jos ei halua niistä kovin rujon näköisiä. Tuija kyllä korjaa liian kovakätisenkin leikkauksen ajan kanssa, sillä se kykenee uinuvista silmuistaan kasvattamaan rungosta uutta kasvua. Siihen kuluu kuitenkin luonnollisesti useampi vuosi aikaa.

Puutarhassa täysin vapaasti kasvaessaan 'Brabant' kasvaa helposti liian isoksi ja hampsuiseksi, sillä kunnolla juurruttuaan sen kasvuvauhti on melko nopea ja saattaa yllättää kasvattajansa.  


Kolmesta rivissä kasvavasta Brabantista, kuvassa etualalla näkyvän havun muotoilin jo myöhään keväällä, (saattoi olla jopa kesäkuun puolella). Kesän helteinen ja vähäsateinen sää sai aikaan sen, että tuija ruskistui paikoin hieman ikävän näköisesti. Loppukesän ja etenkin syksyn sateiden myötä se on alkanut kuitenkin hiljalleen vihertyä ja tänään leikatessani sitä lisää, se alkaa näyttää jo melko hyvältä. 


Hieman muotoilua sai myös Brabanttien takana olevassa penkissä kasvava timattituija 'Smaragd', joka on luonnostaan hyvin tuuhea ja hidaskasvuisempi kuin kaikki muut tuijat. 

Tässä koko tuijarivistö valmiiksi muotoiltuna.

Tuijien juurelle tapaan hakettaa ja lisätä aina tarvittaessa niiden suosimaa hapanta kuusenkäpyhaketta. 


 Oksasilppua tuli taas melkoisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti