Turun tori
Eilen puutarhatöiden päätteeksi päätin nostaa vielä daalian juurakot ylös penkeistä, sillä pakkasöitä on nyt ennustettu useampia tälle viikolle. 22.9 ollut syksyn ensimmäinen pakkanenhan jo ehti kuihduttaa kaikki puutarhamme daaliat.
Daalioiden ylöskaivuun jälkeen tapaan varistella varovasti juuripaakuista enimmät mullat penkkiin. Tässä kannattaa olla varovainen, sillä mukulat ovat melko hauraita ja katkeavat herkästi, jos juuripaakkua käsittelee liian kovakouraisesti.
Brunäs
Juuripaakut minulla on tapana kuivattaa, joko autotallissa tai lämpimässä varastossa. Noin kymmenasteinen, ikkunallinen varasto on ollut hyvä talvetuspaikka daalioille ja etenkin vanhakantaiset lajikkeet ovat poikkeuksetta talvehtineet siellä täysin ongelmitta. Myöskään väliaineita, kuten kuivaa turvetta, en ole muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta laittanut niille lainkaan, vaan nostanut ne kuivahtamisen jälkeen suoraan laatikoihin. Jos laatikkoon tulee useampia juurakoita, lisään niiden väliin rutistettuja sanomalehtipalloja.
Syystyöt alkavat olla jo aika hyvällä mallilla. Seuraavaksi työn alla on havujen muotoilua.
Kauniita ovat daaliat! Kiva, että kirjasit hyvät ohjeet talvisäilytykseen.
VastaaPoistaVanhakantaiset daaliat ovat suosikkejani, niiden erittäin hyvän kestävyyden ja kauniin kukinnan vuoksi.
PoistaKiva, jos ohjeista on jollekin apua.
Todella upeita daalioita sinulla!
VastaaPoistaJa minunkin mielestäni erinomaiset ohjeet talvetukseen myös.
Kiitos Liisa.
PoistaHempeän värinen tuo Turun tori, onko sen nimi oikeasti tuo?!
VastaaPoistaKyllä daalian nimi on ihan virallisesti Turun Tori, jota on kuuleman myyty 1950-1960- luvulla Turun torilla. Vanhoja daaliakantoja yksityiskokoelmaan keräävä Paraislainen- kasvattaja on nimennyt kyseisen daalian.
PoistaAivan ihania. Noin hyvällä hoidolla kukoistavat tulevinakin vuosina.
VastaaPoistaKiitos. Kuten tuossa edellä jo mainitsin, vanhakantaiset daaliat ovat erittäin kestäviä ja kauniita.
Poista