Translate

tiistai 23. lokakuuta 2018

Kompostointia tämäkin.

 Pihatietä pihaamme tultaessa heti oikealla puolella kasvaa isohko idänvirpiangervoryhmä, joka oli melkein huomaamatta kasvattanut liikaa kokoaan levittäytymällä ja ylittämällä sille varatun alueen. Pyysinkin miestäni poistamaan ylimääräiset puskat ja raivattu alue jäi näin ollen täysin ilman kasvillisuutta.


Metsälehmus sekä naapurin puolella olevat haavat ja koivut ovat pudottaneet melkoisen määrän lehtiä pihamaallemme ja mieheni on puhaltanut niitä lehtipuhaltimella pensaiden alle ja kasoihin. Nyt kun virpiangervoista vapaa alue oli sopivasti käytettävissä kaivoin sinne alueen pituudelta reilusti lapion pistoa syvempiä ja noin 40cm leveitä ojamaisia kaivantoja joiden pohjalle haravoin reilun kerroksen puiden lehtiä, jotka sitten poljin mahdollisimman tiukkaan kaivannon pohjalle ja lisäsin sitten kerroksen multaa päälle. Näin etenin kerros kerrokselta lehtiä ja multaa vuorotellen kunnes kaivanto oli täynnä. Päällimmäiseksi tuli luonnollisesti multakerros. Uskomaton määrä lehtiä upposikin kaivantoihin ja nyt toivon matojen tekevän oman osuutensa.


Olen huomannut, että pensaiden alla mullan pinnalla lehdet maatuvat tosi hitaasti ja tuuli lennättää myös herkästi sinne haravoidut lehdet ympäri pihamaata. Maahan kerroksittain mullan kanssa kasattuna ne kompostoituvat huomattavasti nopeammin.


Mukavaa viikon jatkoa.

21 kommenttia:

  1. Hyvä tapa kompostoida lehtiä. Keväisin haravoin lehtiä perennapenkkeihin, ja myös syksyllä. Päälle levitän ohuen kerroksen multaa, ei vie tuuli lehtiä ja maatuvat nopeammin. Kuten sanoit, jos pelkilteen jättää niin maatuvat hitaammin. Toine paikka mihin upotan lehtiä on kasvimaan käytävät, päälle olkia niin taas maatuvat nopeasti vaikka lehtiä olisi paksu kasa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lehdet jos meillä jättää peittämättä pensaiden juurelle niin jo kohta niitä saa olla uudelleen haravoimassa, kun pellolta puhaltava tuuli niitä riepottaa ympäriinsä. Nyt oli onneksi kasveista vapaata penkkitilaa riittävästi, jonne sai ne upotetuksi. Yleensä on lehdet silputtu ruohonleikkurilla ja kärrätty kompostiin.

      Poista
  2. Hyödyllinen idea lehtien kompostointiin! Varmaankin nuo täytetyt kaivannot tulevat tulevaisuudessa painumaan lehtien maatuessa, mutta multaa lisäämällä niiden kohtiin tulee hyvämultaiset istutusalueet. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse asiassa kaikki multa tuli lapioitua lehtien kanssa takaisin kaivantoon ja mullan pinta vain jäi reilusti koholleen. Kun lehdet maatuvat on penkki taas ennallaan.

      Poista
  3. Tämä olikin hyödyllinen idea! Voisin toteuttaa sen pensasaitojen lehtien hävittämisessä!

    VastaaPoista
  4. Kyllä, oikein hyvä konsti. Samaa käytin jopa huonoille/ylimääräisille omenoille. Niitä tosin ei viitsinyt montaa kerrosta laittaa. Ei ole aikaisempaa kokemusta, mutta eiköhän nekin sinne maadu. Lehdistä tulee säilytettyä iso osa kasvien talvisuojaukseen. Vasta keväällä menevät kompostiin.

    VastaaPoista
  5. Samaa menetelmää olen minäkin käyttänyt. Hyvin toimii.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on. Silloin, kun kasvimaallamme ei ollut vielä kasvikehikoita käytin tätä menetelmää aina joskus ja totesin hyväksi ja toimivaksi.

      Poista
  6. Kiitos hyvästä ideasta!
    Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
  7. olen tehnyt samaa. Hyvin toimii!

    VastaaPoista
  8. Hieno idea! Ravinteet siististi takaisin kiertoon. :)
    Minä kärrään lehtiä pihametsän kivenkoloihin ja tasoittelen aluetta sillä tavoin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lehdet varmaan hyviä juuri mainitsemaasi tarkoitukseen.

      Poista
  9. Kaikki montut ja painaumat täyttelen lehdillä, jos vaan on multaa, mitä ripotella päälle. Lehtikomposti näyttää valtavalta, joten hyvä vain, jos osan voi muokata suoraan maahan.

    VastaaPoista