Translate

perjantai 5. lokakuuta 2018

Puut istutettu



Viime tiistaina sain sitten istutettua Sydänmaan puutarhalta ostamamme riippahernepuun ja kirsikkapuun. Siirsin ja istutin alueelle myös pihan tienvarsipenkissä liian ahtaassa paikassa kasvaneen rungollisen pikkusyreenin. (Syringa meyer ' Palibin'.) Kuvassa oikealla.
Palibin oli yllätyksekseni kasvattanut perusrungonrungon alaosasta lähteviä rungon myötäisiä pitkiä oksia, joiden lehdet olivat huomattavasti suurempia, kuin puun yläosassa. Hetken asiaa hämmästeltyäni päätin poistaa oksat. Puu on lukemani perusteella kestävämpään runkoon vartettu ja arvelin oksien lähteneen kasvuun rungon varttamiskohdan alapuolelta eli kasvavan siis perusrungosta. Poistamieni oksien kohdalle kiedoin varmuudeksi muutaman kerroksen tuorekelmua. Nyt sitten tuleva kevät näyttää, kuinka pikkupuun käy.


Hankkijalta jaloangervoja ostaessani oli siellä tarjolla myös jalokärhöjä. Melkoisia raaskuja, mutta  euron kappalehinnalla niitä kannattaa kuitenkin kokeilla kasvattaa. Ostin kolme jalokärhö 'Hagley Hybrid':diä, yhden 'Jan Pavell II' ja yhden 'Blekitny Aniol' eli 'Blue Angel' loistokärhön.


Mukavaa alkanutta viikonloppua. Täällä meillä on satanut lähes koko päivän.

32 kommenttia:

  1. Vettä on tullut täälläkin. Hankkijalla katselin Palibin-syreeniä mutta en uskaltanut ostaa koska eivät osanneet kertoa onko vartettu vai ei. Taimesta en osannut katsoa oliko omajuurinen vai ei, monesti kun nuo jalommat syreenit on vartettuja. Hyvät kärhölöydöt, eikä olleet hinnalla pilattuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rungollinen 'Palibin' on tietoni mukaan aina vartettu. Minulla 80 senttiselle rungolle.

      Poista
  2. Meilläkin satoi: aamulla pari tuntia lunta. Iltapäivällä muuttui vedeksi, mutta ei niin paljoa satanut, että olisi kaikki lumet sulaneet. Kauniit kärhöt olet valinnut ja kyllä noista euron kappaleelta raaskii maksaa. Eivät kuitenkaan ihan niin raaskuilta näytä. Mukavaa viikonloppua! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On ehkä haasteellista saada näin syksyllä ostettuja, heikkojuurisia kärhöjä selviytymään talven yli, mutta aina kannattaa kokeilla. Kokeilu kun ei tule ainakaan kalliiksi.

      Poista
  3. Edulliset ostokset.
    aina kannattaa yrittää kun noin halvalla saa.
    Mukavaa viikonloppua sinne teille.

    VastaaPoista
  4. Vettä on satanut meilläkin.hyviä ostoja olet tehnyt.Minäkin kävin hankkialla oli aikomus ostaa seppelvarpua mutta olikin mennyt kaikki kun oli hyvät alennukset

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin syksyllä tarjoukset näyttävätkin tekevän hyvin kauppansa.

      Poista
  5. Minä niin tykkään puista, jonka oksat roikkuu alaspäin! Hyvä ostos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin tykkään puiden sateenvarjomaisesta habituksesta.

      Poista
  6. No kun halvalla saa, niin pakkohan sitä on kokeilla. Jos onnistut, ilo on vielä suurempi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on. Eipä ole kallis kokeilu. Toivottavasti talvi on suotuisa vielä hyvin heikkojuurisille kärhöille.

      Poista
  7. Euron kärhöt on pakko ostaa mukaan. Minäkin juuri mietin uskallanko leikata kääpiömantelista villiversot nyt pois vai pitäisikö odottaa lepokauteen. Ruusuista leikkasn aina heti, mutta jotki kasvithan voivat vuotaa pahasti jos niitä leikka väärään aikaan. Täsä on vielä oppimista. Helpompaa, jos kaikki olisivat omajuurisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olihan ne, vaikken oikein jaksa uskoa niiden talvehtimiseen niiden heikkojuurisuuden takia.
      Minä käärin aiemmin hyväksi havaitsemaani tuorekelmua Palibinin poistettujen oksien kohdalle rungon ympäri.

      Poista
  8. Todella innostavaa odottaa kuvia ensi kesänä uudesta istutusalueestasi! Minä olen miettinyt pitkään riippahernepuun istuttamista, en vain ole ratkaissut itseni kanssa, mikä olisi oikea paikka. Palibin syreeni on tosiaan vartettu ja nuo kuvaamasi versot kannattaa leikata pois. Tyttäreni uuteen pihaan istutin näitä keväällä 2017 kaksi kappaletta ja toinen puista teki pitkän väärän sivuverson. Se leikattiin rungosta irti, eikä enää ole uusinut. Olen sen verran ihaillut tyttäreni Palibinin syreeniä, että suunnitelmissani on ensi keväänä laajentaja yhtä istutusaluetta ja sinne hankkia myös oma Palibin itselle. Terkuin Päivi - Kottikärryn kääntöpiiri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksi riippahernepuu minulla on pihalla kasvamassa jo entuudestaan ja olen tykännyt siitä tosi paljon. Nyt harmittaa, kun en onnistunut saamaan kerralla kaikkia kaavailemiani kolmea taimea, sillä haluan puut eri runkomitoilla.
      Palibin on kyllä kaunis rungollinen pikkupuu ja toivon, että se menestyisi uudella kasvupaikallaan.

      Poista
  9. Olipa edullisia kärhöjä, jotka pääsivät nyt hyvään kotiin ja kärhötaitajan hoiviin.
    Uudesta alueesta tulee hieno. Johan me blogiasi seuraajatkin tässä innolla odotamme tulevaa kesää nähdäksemme sen vihertyvän ja rehevöityvän.
    Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Edullisia olivat, mutta enpä oikein jaksa uskoa kärhöjen selviytymiseen talvesta, koska juuret eivät ole pienessä purkissa kasvaneina vielä tarpeeksi kehittyneitä. Keväällä ostettuna asia olisi ihan toisin.
      Paljon on vielä alueella tehtävää, mutta pikku hiljaa.








      Poista
  10. Kivoja istutuksia. Meillä alkoi sipulien istutusurakka.

    VastaaPoista
  11. Syksy on hyvää istutusaikaa ja kivasti oletkin saanut aikaiseksi. Toivottavasti kärhöt selviävät talvesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on.
      En odota suuria kärhöjen selviämisen suhteen, mutta pitää kuitenkin kokeilla miten käy.

      Poista
  12. Vautsi, mitä löytöjä oot teheny. Sun kärhölöyröt on huamattavasti paremman näköösiä ku omat. Istutin ne sankoohi ja viän myähemmi kellarihi talaveksi ja suunnittelen paikat, jos on keväällä viälä mitä istuttaa. Tuasta alueesta tuloo taas tosi näyttävä. Ja kuinka erullisesti löyrit jaloangervojaki tuallaaset määrät. Palibin on yks kivoommista pikkupuista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä joudun istuttamaan kärhöt kasvimaan lankkukehikoihin, sillä minulla ei ole tarpeeksi viileää tilaa niiden sisällä talvettamiseen. En odota siis liikoja niiden hengissä pysymisestä, kun juuristo on vielä melko olematon. Jaloangervojen edullisuudesta olin tosi iloinen, sillä tarvitsin niitä paljon noihin reunuksen kulmiin.
      Palibin on kyllä kaunis pikkupuu.

      jaloangervojen

      Poista
  13. Kyllä se syreeni on vartettu, että ihan oikein teit kun vartteen alapuolelta kasvavat oksat napsit pois. Ne on nimenoaan sen perusrungon lajiketta. Siitä kasvais muuten pensas ja Palibin jäisi sen oksien peittoon. Tuorekelmu vähän mietityttää, siellä kun ei ilma kierrä ettei sitten vain kerää hometta leikkauskohtaan? Runko yleensä itse korjaa haavansa kunhan ei jätä oksantappeja.
    Toivottavasti kärhöt menestyvät, itsekkin niitä kyseisen ketjun liikkeessä katselin ja jos paikka olisi ollut valmiina, olisin ostanutkin. Juuristo kun on kunnossa niin saattaa hyvinkin lähteä kasvuun ensi keväänä :)

    VastaaPoista
  14. Kruunu Vuokko7. lokakuuta 2018 klo 12.21
    Näin on. Omani on vartettu 80cm rungolle.
    Tuorekelmua olen käyttänyt ennenkin, tosin repeytyneen oksan aiheuttamaan runkovaurioon. Hyvin ja ongelmitta toimi. Muistaakseni jostain alan lehdestä luin aikoinaan tuosta tuorekelmulla suojaamisvinkistä ja pitihän sitä sitten myös testata.
    Pienissä purkeissa kasvavissa kärhöissä tuo juuristo ei ole vielä tarpeeksi kehittynyt ja jos talvehtimispaikka ei ole suosiollinen niin talvi saattaa olla niille liikaa. Talvettaisin sisällä, mutta minulla ei ole talvetukseen tarvittavaa tarpeeksi viileää sisätilaa.
    Poista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Repeytyneeseen oksaan varmasti toimiikin, sehän pitää revenneen kohdan hyvin paikoillaan.
      Kerro keväällä kuinka kärhöjen kävi, itsekkin joskus ale kasveilla kokeilen niiden kestävyyttä. :) ostin omenamarjapensaan ja ajattelin suojata juuriston talvisuojaturpeella. Josko lähtisi keväällä, kun juuristo näytti hyvältä.

      Poista
  15. I love clematis and especially 'Blue angel' Hopefully your will grow well next spring.
    Hugs!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Blue Angel is absolutely fantastic. I love it too. I hope too that next winter won´t be too hard for my clematis.

      Poista
  16. Puut ovat niin ihania. Hatunnosto puitten istuttajille ♥

    VastaaPoista