Translate

tiistai 16. lokakuuta 2018

Pieni yhteenveto kesäkukista




Mennyt kesä oli melko haasteellinen puutarhurille kesäkukkien osalta. Ei siksi, etteikö ainakin osa kukista olisi pitänyt helteisestä ja kuumasta suvesta vaan haasteeksi tuli kastelu. Vettä sai olla lorottamassa aamua iltaa ja välillä jopa useammin, jos multatila ruukussa oli vähäinen.


Isokukkaiset petuniat kukkivat ja kukoistivat. Ne selvästi nauttivat lämmöstä. Petuniat ovat kauniita, myönnetään, mutta niiden lakastuvien kukkien päivittäinen nyppiminen oli todella raivostuttavaa ja aikaa vievää puuhaa.



Tämä kerrottukukkainen petunia Tumbelina Maria vei kuitenkin täysin sydämeni ja sitä tulen ehdottomasti hankkimaan myös ensi kesänä. No, nyppiähän senkin lakastuvia kukkia joutui, mutta mielestäni vähemmän kuin punakukkaista toveriaan. Laitoin myös Marian kukkia kellumaan veteen matalaan maljakkoon ja ne kestivät näin tehden hyvinä yllättävän pitkään.






Mariaa on saatavana muissakin väreissä, mutta tämä oli mielestäni täydellinen.


Siniviuhka ei yleensä petä koskaan. Nuukuuspuuskassani ostin pienet taimet ja kesti pitkään, että niiden kukinta lähti kunnolla vauhtiin.




Miljoonakello, japaninkello, pikkupetunia, miksi sitä nyt kukin haluaa kutsua, kukki ihan kohtalaisesti, eikä edes pahastunut vaikka raahasin loppukesästä amppelit peräkärryssä 500 kilometrin päähän kesämökille.


Tässä kuitenkin vielä kotipihaa kaunistamassa.


Ostin myös neljä amppelia paviljonkia kaunistamaan. Hieman varjoisempi paikka näytti olevan niille mieleen.


Hortensiat kukoistivat. Varasin niille nähtävästi tarpeeksi suuren ruukun jossa kosteus pysyi hyvin yllä helteistä huolimatta. Paikkakin oli näköjään sopivan varjoinen.


Talvettamani pelargoniat kukkivat hieman vaisusti. Lannoitus ei nähtävästi ollut ihan kohdillaan.






Tässä kaksi myös onnistuneesti talvehtinutta pelargoniaa  lempivärissäni. Ilahduttivat alkukesän  kukinnallaan kasvihuoneessa. Nämäkin kaksi olisivat vaatineet enemmän lannoitusta.




Kesädaaliat kukkivat ihan syyskuun loppuun saakka.


Kaikkineen kesäkukkia tuli hankituksi melko vaatimaton määrä. Voisi jopa sanoa, että onneksi. Syyn teistä jokainen varmaan arvaa.

Millaiset kokemukset teillä oli kesäkukista?



57 kommenttia:

  1. Päätin olla hankkimatta paljoa ns. kesäkukkia, kun mökkipihassa on noita kukkijoita muutenkin. Ainoastaan kesäleimuja hankin ja ne kukkivatkin ihan koko kesän. Sinun kukkasi näyttivät kukoistaneen hienosti! Ja sinulla on pihassakin niin paljon kukkijoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesäleimut ovat ihania, kuten kaikki leimulajikkeet yleensäkin.

      Poista
  2. Minun mittapuuni mukaan sinulla oli paljon kesäkukkia ja vieläpä runsaassa kukassa. Ihania :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joka kevät päätän hankkia vain muutaman kesäkukan ja joka kevät niitä tulee kuitenkin hankittua suunnitelmastani poiketen liikaa.

      Poista
  3. Upeasti kukkivat kesäkukat sinulla viime kesän helteistä huolimatta. Minun kesäkukkani loistivat hyvin koko kesän. Olin kasvattanut keväällä siemenestä paahdetta kestäviä samettikukkia. Puutarhan varjoisella seinustalla viihtyivät ahkeraliisat ja talvetetut verenpisarat. Miljoonakelloamppelitkaan eivät pettäneet. Yksi kerrottukukkainen petunia kuivatti helteessä kukkansa ja nuppunsa eikä jaksanut tehdä uusia. Mutta kokonaisuudessaan oli hyvä kesäkukkavuosi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samettikukat ovatkin loistavia helteisen kesän kukkijoita. Minullakin ne pärjäsivät hyvin.
      Kiva kuulla, että sinunkin kesäkukkasi menestyivät hyvin.

      Poista
  4. Upeita kesäkukkia sinulla on olut niin kauniita:)

    VastaaPoista
  5. Todella kauniita kesäkukkia on sinulla ollut. Minulla on lasitettu parveke,se ja kissat rajoittavat kukkien tai kasvien valintaa. Vielä kolme pelargoniaa kukkii ja oikeastaan kukkivat nyt paremmin kuin kesällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lasitettu parveke onkin varmasti haasteellinen kukalle kuin kukalle etenkin helteisenä kesänä.

      Poista
  6. Vai kukkivat pelargonit vaisusti! Mitä vielä, nuohan kukkivat todella hienosti! Tumbelina Maria on suloinen, siinä on ihanan hempeä väri. Viime kesä oli kieltämättä haasteellinen kesäkukillekin. Huomasin lisäksi, että minulla oli aivan liikaa amppeleita: ne kuivuivat herkästi eikä kaikille ollut edes sopivaa paikkaa, jossa olisivat viihtyneet. Melkein kaikkia lannoitin liian vähän ja lopetin lannoittamisen liian aikaisin. Kun vain keväällä muistaisikin, mitä oikeasti tarvitaan ja mille on paikka, eikä vain esikasvattaisi varmuuden vuoksi ylimääräisiä. Ja sitten muistaisi lannoittaa ahkerammin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haasteellinen kesä todellakin. Kastella sai ihan kyllästymiseen saakka ja lannoituksen kanssa olla melko tarkkana.

      Poista
  7. Todella upeassa kukassa ovat kesäkukkasi olleet! Minullakin petuniat kukkivat hyvin, samoin pelargoniat. Yhdeksi suosikikseni nousivat kiinanasterit, joita aion kylvää ensi keväänäkin. Aurinkoista loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Minulla kiinanasterit olivat pettymys ja tzinniat eli oppineidenkukat pettivät täysin. Kylvin ne penkkiin ja olivat ressukat aivan liian vähällä kastelulla.
      Mukavaa loppuviikkoa.

      Poista
  8. Onpa sinulla ollut ihanat kesäkukat-

    VastaaPoista
  9. Kauniit kesäkukat siulla on kukkinu. Tuo nyppiminen on petunian ikäväpuol. On ne vuan niin ihania kukkiessaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo kuihtuneiden kukkien nyppiminen on todella ikävä puoli petunioissa. Miljoonakelloakin nypin, vaikka sanotaankin ettei se vaadi kuihtuneiden kukkien poistoa. Mielestäni kuitenkin kukinta osin kärsii jollei niin tee.

      Poista
  10. Aivan ihanaa kukintaa, myös pelargoniat ovat olleet todella kauniit!
    Minä pidän miljoonakelloista juuri siksi, että niitä ei välttämättä tarvitse nyppiä (me kyllä nypimme) ja yleensä ne kukkivat todella hyvin. Tänä vuonna ne alkoivat kukoistaa vasta elokuussa, kun helteet ja auringon porotus hellittivät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Helteinen ja kuuma kesä oli jopa kesäkukillekin tosi haasteellinen. 😊

      Poista
  11. Sinullahan oli todella upeita kesäkukkia! En hankkinut kotiin mitään muratteja enempää, mutta työpaikalle hankin monenlaista kesäkukkaa. Suurin osa kesti ihan loppukesään saakka, mutta kylvetyt kesäkukat kuolivat kaikki. En ehtinyt kastella niitä tarpeeksi siinä helteessä. Jo useana kesänä olen ostanut vihreitä, harmahtavia ja punertavalehtisiä kasveja, kuten monenlaisia muratteja, hopeaputousta, maahumalaa, erivärisiä purppurakeijunkukkia sekä monenvärisiä samettikukkia. Ne ovat olleet kestäviä ja näyttäviä kasveja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä kyllä harmitti aika lailla, kun kastelemassa sai olla alinomaan.
      Sinulla onkin ollut loistavat kesäkukkavalinnat.

      Poista
  12. Ihastuttavia kukkia! Erityisesti tuo Maria Tumbelina on mieleeni, kuin neilikka tai ruusu.... Minulla pelargoniat nauttivat selvästi hellekesästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Maria vei kyllä täysin sydämeni.
      Kiva, että sinun pelargoniasi nauttivat helteisessä kesästä. Meillä pitkä mökkiloma oli osasyy heikkoon kukintaan.

      Poista
  13. Nuohan ovat aivan kuin kukkakaupan mainoksesta! Todella upeasti kukkivat. Minulla oli vain muutama kesäkukka ruukussa, mikä osoittautui kastelijan kannalta onneksi! Talvettamani pelargonia Drottning Ingrid alkoi kukkia vasta elokuussa. Lannoittaa olisi varmaan pitänyt ahkerammin, kuten sinäkin arvelit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.
      Totta, myös moni perenna alkoi kukkia paremmin pahimman helteen hellittäessä.

      Poista
  14. blooming....
    I love red and pink.
    Thank you for sharing

    VastaaPoista
  15. Hianosti sun kesäkukat kukkii. Tua violetti petyyni on aivan nami :)
    Mulloli iha liikaa pöttiä ja osa sitte kuiviki, niinku arvata saattaa, kesken kaiken. No, siinähän ei ollu mitää uutta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maria oli kyllä kaunis.
      Viime kesän helteet olivat jopa monille kesäkukille ihan liikaa, joten ymmärrettävää, että osa niistä kuivui.

      Poista
  16. Mieletön kukinta petuniassasi! Minulla oli vastaava kerrattu petunia kaksivärisenä. Vaikka kukinta ei vedäkään vertoja tavalliselle petunialle, aion minäkin hankkia sitä ensi kesänäkin. Samoin viuhko viihtyy minun paahteisella terassillani yllättävän hyvin. Lila kerrattukukkainen lumihiutale kukkii edelleen täysin rinnoin - varma jatkoon pääsijä! Helle teki kyllä monta harmin päivää kesäkukkien kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uudet kerrotut petunialajikkeet ovat varmasti tulleet jäädäkseen ja uskon niiden suosion kasvavan, niiden saatavuuden ja tarjonnan myötä. Siniviuhka on aina ollut varma valinta meilläkin, nyt vain pienet taimet lähtivät jostain syystä hitaasti kasvuun. Pitääkin pistää korvan taa tuo lumihiutale.

      Poista
  17. Hienot on sinulla ollut kesäkukat ja taitavat kukkia vieläkin. Minulla on aina tosi vähän kesäkukkia niin kotona kuin mökilläkin vaikka välimatka on vain 30 km. Minä pidän myös lilan väristä kukissa joten sinulla oli aivan minun lempivärejä .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eivät valitettavasti kuki enää. Yksi talon lipassa roikkuvista pikkupetunioista vielä sinnittelee, mutta alkaa olla jo melko rähjäisen näköinen. Jos lilakukkaiset kukkijat miellyttävät, suosittelen kerrottua Tumbelina Mariaa lämpimästi.

      Poista
  18. Kesäkukkasi ovat olleet runsaassa kukassa ja värit ovat ihastuttavia - niin punaiset kuin sinisävyiset. Tuo Maria on eksoottisen hienostunut!

    VastaaPoista
  19. Niin kauniita kesäkukkia!
    Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
  20. Kauniita ja hyvinvoivan näköisiä kesäkukkasia. Totta on, että betynit ovat aika työläitä juuri siksi, että niitä täytyy olla jatkuvasti nyppimässä. Silti ne kuuluu jokaiseen vuoteen. Tuo kerrottu Maria onkin kaunis :) Mukavaa viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mieheni oli kanssani kesäkukkaostoksilla ja hän halusi välttämättä petunioita. Muutoin olisivat ehkä jääneet minulta ostamatta.
      Oikein mukavaa viikonloppua myös sinulle.

      Poista
  21. Oi, että, kun sulla siellä on ollut niin kaunis kukinta kaikilla kukillasi!
    Ihan uskomattoman kauniita ja runsaasti kukkivatkin.
    Mulla oli tänä vuonna vähän huono kokemus kesäkukistani, sillä niitä istutin purkkeihin ihan ohjeiden mukaisesti, ja kukkivatkin jo, muttakun lähdettiin viikon reissuun, niin kukat olivat täysin kuolleet sillä aikaa.
    Kuumaa oli koko kesä, eli oli silloin ajateltava, että jotain oli kekskittävä niiden kasteluun.
    Eli toin ne sisälle ja kastelin kaikki tosi paljon alusastiaan.
    No, kun kotiin tultiin viikon päästä, olivatkin kaikki ihan ruskeita ja mädäntyneitä...eli roskiin vain.
    Maljaköynnös oli ainoa kukka, jonka säilytin, sillä siinä edes vähän vihreää oli jäljellä vielä.
    Ja nyt se kukkii täällä meillä sisällä edelleen..sillä nostin sen yöpakkasia pakoon sisälle ja sitten satoi kaatamalla, eli se vain jäi sisätiloihin ja nyt kukkii kuin kesällä kukkisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi harmi, että menetit kesäkukkasi helteiden takia. Onneksi maljaköynnös sentään selvisi hengissä. Toivoivottavasti se ilahduttaa kukinnallaan pitkään.

      Poista
  22. Hyvää syksyä vielä piti sulle toivotella ja koko perheellesi!

    VastaaPoista
  23. Upeita!
    Rehellisyyden nimissä tuli laitettua ihan liian monta ruukkua ja purkkia, ja kaikkia en tosiaankaan hoitanut ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Minulla osa penkkeihin kylvetyistä kesäkukista menestyi surkeasti. Vain samettiruusut ja tuoksuherne kukoistivat.

      Poista
  24. Niin huikean kaunista... omistat kyllä vihreän peukalon ja puutarhasi kukkineen silmänilo:) Leppoisaa viikonloppua <3

    VastaaPoista
  25. On sinulla aivan ihania kukkioita kaikki runsaassa kukas. Hyvää viikonloppua :)

    VastaaPoista
  26. Kaunista ja runsasta kesäistä kukintaa. Olet viherpeukalo :) Hauska tuo polkupyörä! Oli kyllä melkomoinen kesä, sai kastella aamun illoin. Osa kukista kuivui jos ei illalla muistanut kastella. Nyt huomaankin näistä kesäkukistasi, että sinulla on ollut vaaleanpunainen kesä, ihana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Kesä oli kyllä helteisyydessään kasveille ja koko puutarhalle haastava. ❤️

      Poista