Translate

keskiviikko 2. syyskuuta 2020

Hortensiat syyskesän sulostuttajat

Pieni katsaus puutarhassamme parhaillaan kukkivista hortensioista.

Yllä 2017 istuttamani pallohortensia 'Annabelle' kärhöjen ja punahattujen ympäröimänä. 


'Annabellen' kukan koko on kuin jalkapallolla. 


Kasvihuoneen sivustan lankkupenkissä syyshortensia 'Wim's Red' alkaa vaihtaa hiljalleen kukkiensa väriä valkoisesta vaaleanpunaiseksi. Kukinnan edetessä sen kukkien väri muuttuu vielä tummemman punaiseksi. Wim's Redin istutin syksyllä 2018 ja se on viihtynyt ja lähtenyt kasvamaan alusta saakka ihan hyvin.Varret ovat kauniin viininpunaiset.


Kukinnoista tulee muuten suurempia, jos varsia leikkaa keväällä lyhyemmiksi.


Tässä kukat vielä valkoisina.Samassa penkissä Wim's Redin oikealla puolella on syyshortensia 'Magical Candle'.


Sen kukat ja varret ovat taipuneet sateessa. Sen sanotaan olevan vahvaversoinen, joten toivottavasti se tulevina vuosinaan lunastaa lupauksen. Tämänkin hortensian kukat muuttuvat esitteiden mukaan kukinnan edetessä vaalean punaisiksi.


'Magical Candlen' oikealla puolella taas on pyöreähkömuotoinen syyshortensia 'Bobo', ja tämänkin hortensian kukkien sanotaan muuttuvan vanhetessaan vaaleanpunaisiksi. Se, kuten Magical Candlekin on istutettu viime vuonna ja molemmat kukkivat nyt ensi kertaa.


Puutarhassa jo pitkään ollut Mustilanhortensia kasvaa aivan naapurimme rajalla olevassa, osan päivää melko varjoisassa metsänreunapenkissä. Liekö paikka sille liian varjoisa, sillä sen kukinta ei ole koskaan ollut mitenkään runsas ja näyttävä.
Mukavaa viikon jatkoa.

27 kommenttia:

 1. Toissa kesänä hankin kauan ajatuksissa pyörineen syyshortensian. Talven jälkeen keväällä ei pitkään aikaan näkynyt minkäänlaista elonmerkkiä, kunnes yksi uusi verso putkahti ilmoille, se on nyt kasvanut hyvin, tosin on vain yksi. Toivottavasti ensi keväänä kasvu jatkuisi.
  Sinulla onkin monenlaista kaunotarta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotan syyshortensiallesi hyvää kasvua jatkossa.

   Poista
 2. Todella kauniita!
  ihanan pirteä kukkakimppu maljakossa.
  Kiitos.
  Mukavaa viikkoa,Sinulle myös!

  VastaaPoista
 3. Sinulla on siellä pihallasi ihan mitä vaan esiteltäväksi!

  VastaaPoista
 4. Onpa kaunista!
  Ja tosiaan ainakin mulla ´Bobo` on muuttunut vuosien saatossa todella vahvaversoiseksi ja pysyy todella topakasti pystyssä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kiva kuulla oma kokemuksesi Bobosta. Toivottavasti omani yltää samaan.

   Poista
 5. Minulle tuli sellainen tunne, että tuo viimeisissä kuvissa oleva hortensia ei olisikaan mustilanhortensia?! Jotenkin niin pyöreät lehdet ja kukinnot. Ainakin ihan erilainen kuin omani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännä juttu. Käytin Googlen kuvahakua mustilanhortensiasta. Ainakin Kinnala.fi sivustolta löytyi kuva, joka kukinto oli omani kanssa ihan yksi yhteen. Oli myös omastani jonkin verran poikkeavia kuvia. Versoja Vaahteramäen Riina varmaan osaisi kertoa asiasta?

   VastaaPoista

   Poista
  2. Ok, eli tuossa pensaassi siis ovat kukkatertut kartion muotoisia? Näyttävät kuvassa litteiltä. Myös mielestäni erikoisen vähän noita steriilejä laitakukkia. Tulisi enemmänkin mieleen joku pallohortensian luonnonkanta.

   Poista
  3. Laitoin vielä sinulle viestiä messengerin kautta. Kiinnostuin kovasti tuosta sinun hortensiastasi😊 Minusta se on tosi kaunis ja mielenkiintoinen💚

   Poista
 6. What pretty hydrangeas! I love especially Wim's Red,
  your bouquet is beautiful.

  VastaaPoista
 7. Sullonki hyvin hortessat lähteny kasvamahan. Mullei meinaa niiren kans oikee onnistaa. Ostin taas yhyren kokeelle ja siirrin toisen, toivottavasti parempahan paikkahan. Söpö pikkukimppu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus menee aikaa löytää kasville puutarhasta sopiva kasvupaikka. Välillä ihmetyttää, miten sama kasvi eri paikassa pihalla kasvaessaan kukoistaa, ja toisessa paikassa se taas kasvaa huomattavasti vaatimattomammin.
   Kiitos.

   Poista
 8. Kauniit hortensiat ☺
  Meillä on syyshortensias pieniä mustia ötökootä, samanlaasia kun kesällä syreeninkukis. Oon niitä suihkuttanu tolulla, mutta aina uudestansa ovat kukissa.
  Kaunista viikonloppua Sinulle ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.
   Olisiko hortensia kenties liian aurinkoisella kasvupaikalla.
   Kiitos samoin.

   Poista
 9. Ihania hortensioita! Kiva, kun meillä kukkii vielä ennen halloja noin näyttäviä kasveja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hortensiat ovat kyllä upeita ja tuovat kivasti väriä jo usein muutoin syksyiselle pihalle.

   Poista
 10. Ihanat kuvat! Hortensiat on niin kauniita! Leppoisaa alkanutta syyskuuta♥️

  VastaaPoista
 11. I love the flowers and your pictures, I'd like to spend more time in the nature. Take care :)

  VastaaPoista
 12. Kauniita! Nuo punastuvat hortensiat ovat niin hellyttäviä. Minulle tuli mieleen sama kuin kaimalleni tuosta mustilanhortensiasta. Jotenkin erityisesti nuo lehdet vaikuttavat liian isoilta ja pyöreiltä ollakseen mustilanhortensia. Kukinnotkin ovat kieltämättä erilaiset kuin omalla tai äitini puutarhassa kasvavilla pensailla. Jos tuo sinunkin yksilösi on varmasti mustilanhortensia, niin kasvupaikan olosuhteilla on todella suuri vaikutus ulkonäköön. Joka tapauksessa, kaunis on ja hienoa, että kukkii :)

  VastaaPoista