Translate

perjantai 25. syyskuuta 2020

Jalokärhön kasvatus ruukussa


'Blekitny Aniol' eli 'Blue Angel'

Voi sanoa, että jalokärhön kasvattaminen ainakin yhden kesän ajan ruukussa ennen maahan istutusta todella kannattaa. Jopa useamman, jos vain sattuu omistamaan viileän pakkasettoman tilan, jonne kärhön voi siirtää talveksi. Usein vain tilan puute tahtoo olla haittana asiassa.

Syyskuussa 2018 ostamani vain muutaman euron taimi oli tyypillisesti pienessä ruukussa ja juuristo oli vielä hyvin vaatimaton. Kärhö pääsikin melko pian isompaan muoviruukkuun hyvään multaan. Ruukun kaivoin sitten syvälle kukkapenkkiin, jossa se lopulta vietti kokonaista kaksi talvea ihan hyvin.


Tänä keväänä nostin sitten kärhön ruukkuineen ylös penkistä. Osa juurista oli kasvanut jo ruukun pohjareikien läpi kiinni pohjamaahan ja niitä katkeilikin auttamatta varovaisesta kaivuustani huolimatta. Tällä kertaa siirsin kärhön paisuttamaan juuriaan isoon pitkänomaiseen ruukkuun terassin vierustalle, jossa sen kasvua oli helppo seurata. Lannoituksena käytin veteen sekoitettavaa täyslannosta, sekä lisäksi hieman pitkävaikutteista kanankakkaa. Helteistä johtuen kastelusta piti luonnollisesti pitää todella hyvää huolta. Syyskesällä pääsin sitten istuttamaan kärhön sen lopulliselle kasvupaikalle kasvihuoneen vierustalla olevaan lankkupenkkiin. 



Juuristo kasvatti kesän aikana vielä hämmästyttävästi kokoaan. Saatoin taas kerran todeta, että vaikka juuriston kasvatus vahvaksi viekin oman aikansa se kyllä kannattaa. Etenkin jos edessä sattuu olemaan hankala talvi niin vahvajuurinen kärhö selviää siitä huomattavasti paremmin.


Mukavaa viikonloppua. 

                                                                                                                                                                               

16 kommenttia:

  1. Hieno juttu, kiitos neuvosta. Tätä pitää kokeilla ensi kesänä.
    Hyvää viikonloppua sinullekin.

    VastaaPoista
  2. Olen kasvattanut monta edullista kärhöä kesän ajan ruukuissa. Kärhöihin kasvaa kesän aikana todellakin isot ja vahvat juuret. Sen olen omakohtaisesti todennut siirtäessäni kärhöjä ruukuista loppukesällä maahan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Etenkin heikon juuriston omaavat, halvat kärhötaimet hyötyvät oleellisesti istutuksesta ruukkuun hyvään multaan kesän ajaksi. Eipä ihme, jos ostaa halvan taimen ja istuttaa sen saman tien penkkiin, ettei se välttämättä pysy hengissä edes ensimmäistä talveaan. Toinen yhtä tärkeä, jollei jopa tärkeämpikin asia kuin juurten vahvistaminen ruukussa on kastelu. Sen tärkeyttä tähdensin erityisesti myös kärhöpostaus koosteessani kolme vuotta sitten.

      Poista
  3. Suurin osa kärhööstäni on kasvanu ensin kesän tai kaks vähintään 10 litran purkis/sangoos, varsinki jokku alerääpälehet. Harvoon on tarpeheksi suuria kärhöjä tarijolla ja lisäksi purkkikasvatuksen aikana näköö, onko kärhö eres se, mitä lappo lupaa, jos sei kuki ostaes.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen hankkinut sekä kalliita, että halpoja kärhöntaimia. Menetyksiä tuli molemmissa. Kun sitten kokeilin kasvatusta kesän kaksi ruukuissa, tilanne parani oleellisesti.
      Kärhön nimilappuja tutkittaessa ne herkästi saattavat päätyä palautettaessa takaisin väärään ruukkuun. Tosin inhimillisiä virheitä sattuu varmaan jo taimistoillakin.

      Poista
  4. Olipas hyvä, että löysin tämän postauksen. En ole tiennyt, että kärhö hyötyy esikasvatuksesta ruukussa. Aina oppii uutta!

    VastaaPoista
  5. Olen samaa mieltä kanssasi :) Monta halpaa (=heikkoa) kärhön alkua olen istuttanut suoraan lopulliselle paikalleen ja siihen on osa menehtynyt, toki osa selvinnytkin.
    Kasvatan nyt kolmatta kesää terassilla ruukussa loistokärhöjä ja niillä oli jo tosi iso yhteen kietoutunut juurakko, kun keväällä ruukkuunsa taas istutin. Talven ne ovat pärjänneet syväksi kaivetussa hienohiekkaisessa kuopassa iso kasa multaa päällään. Lunta on jonain talvena ollut muutama kymmenen senttiä, mutta viime talvi oli käytännössä lumeton. Toivottavasti selviää ensi talvestakin, tulipa lunta tai ei ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi mukava kuulla, että sinullakin on hyviä kokemuksia jalokärhöjen kesäisestä ruukussa kasvatuksesta ja onnistuneesta talvetuksesta. 👍👍👍

      Poista
  6. Ensimmäistä kertaa kokeilin kärhön kasvatusta ruukussa kesän yli. Oli kyllä kasvattanut ruukussa todella hyvät juuret, tällä viikolla istutin kärhön maahan uskoen sen selviävän talven yli. Pakko koska ei ole hyvää talvetuspaikkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, että kesän ruukussa olleesta ja hyvän juuriston kasvattaneesta kärhöstä tulee sinulle pitkäaikainen ilo.

      Poista
  7. Samettisen näköinen ja pitsireunainen kaunokainen.

    VastaaPoista
  8. Muutamista kärhöistä itsellänikin kokemusta, ja talvestakin (silloin kun vielä jonkinlaisia talvia, pakkasineen ja lumineen oli) selvisivät jotkut, jotkut eivät. Ensi kesänä kokeilenkin mökillä istuttaa ruukkuineen päivineen sitten penkkiin ja myöhemmin kunhan juuret vahvistuneet, siirtää suoraan ruukutta penkkiin varsinaiselle kasvupaikalleen, kiitos vinkeistä!

    VastaaPoista