Translate

keskiviikko 9. syyskuuta 2020

Puksipuiden siirtoNyt kun sateita on tullut lähes jatkuvalla syötöllä, on ollut suotuisa ajankohta tehdä odottamassa olevia kasvien siirtoja. Puksipuut ovat talvehtineet meillä hyvin ja ilmeisesti lajike onkin yksi kestävimmistä.


Minulla puksipuut olivat kasvamassa naapurin tontin puoleisella rajalla. (heti puskan takana näkyvä epämääräinen heinikko on jo naapurin puolta.) Olin  suunitellut jo pidempään niiden siirtoa sopivanpaan paikkaan, eli kasvihuoneen vierustan lankkupenkkiin.


Muutama päivä sitten tulikin sopiva hetki aloittaa kaivuutyöt. Tummat pilvet tosin enteilivät sadetta, mutta arvelin ainakin yhden puskan ehtiväni saada ylös maasta ennen sadetta ja jopa oikein hyvällä tuurilla istutetuksikin paikalleen ennen sitä.


Siirrettäviä puksipuita oli penkissä yhteensä kolme kappaletta ja neljäs odotti vuoroaan sisääntulon kolmiopenkissä.


Vauvavaiheessa olevasta taimestakin oli jo kasvanut siirrettävä. Yllä. 


Tällä yksilöllä oli jo niin vankka ja raskas juuripaakku, että jouduin kutsumaan mieheni avuksi nostamaan sen odottamassa oleviin kottareihin.
Kuvassa penkkiin muutamia vuosia sitten siirtämäni emokasvi, joka oli kasvattanut itselleen todella paksut ja komeat juuret. Iso paakku oli lopulta pakko halkaista lapiolla kahteen osaan, jotta siirto edes jotenkin onnistui. Niinhän siinä sitten kävi, että  paakku puolituksen takia hajosi useampaan osaan ja yhdestä puskasta tulikin monta. Huoh.


Muotoilin puksipuita hieman puolipyöreään muotoon ennen istutusta paikoilleen ja otin pisimmistä oksanpäistä myös muutaman pistokkaan. Edessä ensimmäisenä oleva puksipuu on koottu niistä emokasvin jaossa irtautuneista paloista, joten toivottavasti lähtevät hyvin juurtumaan ennen talven tuloa. Ehdin saada työn onneksi juuri sopivasti valmiiksi, ennenkuin alkoi sataa.                                                                                                         
               

Tässä meneillään oleva työmaa odottamassa.

16 kommenttia:

 1. Kaunis ja niin erikoinen tuo puksipuu;))
  Aina ihailen puutarhablogeissa ,kun niin huolella tehdyt penkit ,pohjatyö on tärkein!!
  Uskaltaakohan kuunliljoja istuttaa vielä näin myöhään...?Pitäis hajoittaa penkki(evakko sellainen)

  Mukavia syystouhuja,Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä uskaltaa. Kuunlilja on hyvin kestävä. Jos siirrosta on kysymys, niin tarpeeksi isona paakkuna kannattaa kaivaa kuunlilja ylös. Paakkua ei kannata kuitenkaan näin syksyllä jakaa.
   Kiitos.


   Poista
 2. Puksipuu onkin kaunis. Eipä uskoisi, että sitä voi kasvattaa Suomessakin! Nyt onkin hyvä sää tehdä noita hommia. Meilläkin sadekuuroja päivittäin. Melko lämmintä on silti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puksipuu on minustakin ihan kiva. Tosin aika hidaskasvuinen. Madeiralla siippani kanssa lomaillessamme, vierailimme yksityispuutarhassa, jossa puksipuita oli leikattu uskomattoman hienoihin ja erilaisiin muotoihin. Silloin sain innostuksen kipinän puksipuihin.
   Sää olisi nyt mitä parhain kasvien siirroille, kunhan vain jatkuvat sadekuurot eivät olisi riesana.

   Poista
 3. Hyvin kasvanehet puksipuut. Ansaattivakki siirron näkyvemmälle paikalle. Kyllä sitä rojektia riittää teiränki puutarhas, vaikka näi ruurun tältä pualen näyttääski olevan "valamis" puutarha :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikähän siinä oikein on, kun kaikista päätöksistä huolimatta, olla laajentamatta enää yhtään uutta aluetta puutarhaan, niin vain tapahtuu. Aivan kuin ei olisi jo tarpeeksi työtä ja ylläpitoa entisessäkin.

   Poista
 4. Mulla on joskus ollu puksipuu, mutta talavi sen vei. Kuunlilijoja aijon siirtää, kunhan sais "ittiänsäniskastakiinni" ☺
  Mukavaa syyspäivää Sinulle ♥

  VastaaPoista
 5. Kiva rivi puksipuita on nyt näkyvällä paikalla, oli varmasti hyvä siirto. Sää on ollut tällä viikolla todella epävakaista. Eilen oli poutaa iltaan asti, mutta tänään onkin satanut lähes kaiken aikaa, ja melkoista tuulen pyöritystä myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti paikka on nyt niille se oikea.
   Tosi syksyiseksi ilmat muuttuivat, mutta ensi viikolle on säätietojen mukaan luvassa jo parempaa.

   Poista
 6. Tulipa pukseista soma rivistö vaikka aika työ niiden siirtämisessä taisi olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainahan kasvien siirroista on tietenkin oma vaivansa. Nyt uskon niiden saaneen lopullisen paikkansa.

   Poista
 7. Mahtava juurakko puksipuulla. Hyvin on selevinneet näinkin pohjosessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi juurakoista oli tosi iso ja vaikka ihan hento tyttö en olekaan oli pakko pyytää mies apuun.

   Poista
 8. Onpa muhkeat juurakot pukseilla! Toivottavasti viihtyvät hyvin uudella paikallaan. Kosteutta on ainakin riittävästi juurtumisen tueksi. Lupaavan näköinen työmaa viimeisessä kuvassa, lapio on heilunut teilläkin ahkerasti. Mukavaa alkavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 9. Uskoisin, että puksipuut tulevat uudessa paikassa viihtymään.
  Tällä kertaa on heilunut lähes pelkästään kuokka. Mainio työkalu isojenkin kuusen juurien kukistamiseen ja katkomiseen.
  Kiitos samoin Minna.

  VastaaPoista