Translate

perjantai 4. syyskuuta 2020

Kasvilavat uusiksi.Kasvimaallamme olevat, lankusta aikoinaan tehdyt, ja jo vuosia palvelleet kasvilavat alkavat olla ihan tiensä päässä, joten eipä auttanut muu kuin pyytää miestäni tekemään uudet. Täällä on juttua vanhoista kasvilavoista. Juttu on alkuaan tehty Vuodatuksen puolella 2010 ja kolme vuotta sen jälkeen siirsin sen tänne bloggeriin.


Tällä kertaa lavat tehtiin huomattavasti edullisemmaksi tulevasta laudasta.


Koska käsittelemättömänä lauta ei kestä lahoamatta kovin montaa vuotta, käsittelin lavat itse sekoitetulla seoksella johon tuli yksi osa tervaa, yksi osa keitettyä pellavaöljyä, eli vernissaa ja yksi osa puutärpättiä. Mineraalitärpätti eli lakkabensiini ei  käy, sillä se paakkuunnuttaa tervan seoksessa. Seoksella käsitelty pinta on hengittävä ja ekologinen. Käsittelyainetta on saatavana myös valmiina Roslagin Mahonki nimisenä. Kasvilavat nostimme pukkien päälle, jossa ne oli helpompi käsitellä, kun voi seisoa hieman suorempana käsittelyn ajan.


Mieheni käytti naulainta lautojen kiinnityksessä ja se nopeutti työtä oleellisesti.


Tässä kaksi kasvilavaa kuivumassa ja valmiiksi käsiteltyinä sekä sisä, että ulkopuolelta. Seos on aika juoksevaa. Vaakapinnoille se on vielä melko helppo levittää sen suuremmin valumatta, mutta pystypintoja käsitellessä onkin jo huomattavasti hankalampaa. Pidinkin sutiessa seosämpäriä alla, jotta enimmät valumat valuivat sinne eikä maahan. 


Laatikot tehdään mitoittamalla ne suurelta osin vanhojen laatikoiden koon mukaan. Vain muutamasta laatikosta tehdään hieman pienempiä entiseen verrattuna. Uusia laatikoita pitää tehdä tällä erää yhdeksän kappaletta. Osa vanhoista laatikoista uusitaan sitten myöhemmin tarpeen mukaan.

Aina ei mene kuin Strömsössä. Niinhän siinä tietenkin kävi, että käsittelyseos loppui kesken. Niinpä Helsingissä asioidessamme päätimme hakea aineet menomatkalla RTV:stä. No, siellä oli pitkä jono odottamassa kassalle pääsyä, joten emme voineet tiukan aikataulun vuoksi jäädä odottamaan vuoroamme, vaan päätimme asioida paluumatkalla asian tiimoilta K-Raudassa. No eipä onnistuneet hankinnat täysin tälläkään kertaa, sillä vernissaa ei ollut saatavana lainkaan. Sateet ovat sitten lopullisesti keskeyttäneet koko projektin loppujen kasvilaatikoiden tekoa myöten ja katsotaan, koska pääsemme mieheni kanssa saattamaan työn loppuun.

Kovin syksyiseksi ja sateiseksi on sää mennyt. Toivottavasti vielä ainakin jossain päin Suomea aurinkokin vielä paistaa.

Mukavaa alkanutta viikonloppua.

18 kommenttia:

 1. Hienot kasvulavat on siellä tulossa. Aina ei käy tosiaan kuin Strömsössä se ollaan huomattu. Ilmat on muuttunut sateiseksi ja sateiden välissä on nyt yritettävä tehdä jotain. Kaikki istutukset ja siirrot on tekemättä. Toivottavasti tekin saatte työn alla olevat hommat tehtyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Sateiden kanssa saa nyt leikkiä kissa ja hiiri leikkiä. Juuri, kun saat ulkona työt aloitetuksi, alkaakin sataa ja kun sitten siirryt sisätiloihin, niin eiköhän sade kohta lakkaa.

   Poista
 2. Jyhkeät lavat tulossa. Pinta värjääntyy luonnon väriseksi suojauksen myötä. Hirmu määrä tulossa...mut toisaalta sarjatyönä syntyy. Harmi, kun keskeytyi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti pintojen käsittely suojaa lavoja mahdollisimman pitkään.
   Lavakehikkoja tulee kyllä paljon, mutta onneksi on työtä helpottavat työkalut.
   Kääntöpöytäsaha ja naulain.

   Poista
 3. Laatikoista tulee hienot. Toivottavasti saatte loput ainekset pian, ettei työ loju keskeneräisenä liian pitkään.
  Sää on nyt varsin syksyistä. Ei kylmää, mutta märkää sitäkin enemmän. Eiköhän niitä aurinkoisia syyspäiviäkin vielä saada.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Saatiin puuttuvat ainekset Puuilosta tilaamalla ja vieläpä toimitus on ilmainen.
   Täällä meillä on nyt satanut melko paljon ja taas saa juosta sateen kanssa kilpaa. Toivotaan, etteivät sateet jää pysyviksi vaan saadaan pian taas nähdä aurinkokin taivaalla.
   Kiitos samoin.

   Poista
 4. Jämäkät loorat ja varsin monta. Sullon suuri looratarha, josei ny kaikkia eres uusita. Joo, se ennustettu lämpöaalto ei ainakaa meille asti yltäny. Aika syksyyseksi kelit muuttuuvat, mutta varmasti tuloo viälä parempiaki päiviä. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika monta laatikkoa jäi vielä tekemättä täysin valmiiksi. Pitkät laitaosat ovat jo valmiina ja vain valmiiksi pätkityt päätylaudat odottavat kiinnitystä. Tarvitaan kuitenkin sateettomia päiviä, sillä lavojen pintakäsittelyä tehdessä puun pitää olla kuivaa. Myös käsittelyn jälkeen pitää olla vuorokausi sateetonta, jotta aine ehtii hyvin kuivua.

   Poista
 5. Kauniita ja kestävännäköisiä kasvilavoja olette rakentaneet. Toivottavasti sää suosii työn jatkamista.
  Täällä on ollut ihan mukava syyspäivä, leppoisaa tuulta ja aurinkoakin. Hieman alkoi sataa juuri silloin, kun olin pihalla istuttamassa kanervia eikä minunkaan pieni hommani sujunut kuin Strömsössä.
  Tunnelmallista lauantai-iltaa! 😊

  VastaaPoista
 6. Kiitos. Täällä meillä vesikuuroja on tullut pitkin päivää ja työt ovat oleet seisahduksissa kasvilavojen osalta. Toivottavasti pian saataisiin poutaa.
  Tunnelmallista lauantai-iltaa ja viikonloppua myös sinulle.

  VastaaPoista
 7. Hyvän kokoisia.
  Sade juoksuttaa meitä....rojekti työn tekijöitä;)
  sade kuurot tulevat niin voimakkaina,tuulen kanssa
  Toivottavasti viikonloppu ois ollut aurinkoinen..
  Mukavaa syys-sunnuntaita ,Sinulle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tuo kasvimaa-alue mahdollistaa kokonsa puolesta näiden kokojen laatikot. Pienemmän kokoiset ovat sitten tarkoitettu lähinnä yrteille.
   Valitettavasti täällä meillä sataa kuuroja nyt vähän väliä. Aina, kun ehdit aloittaa pihatyöt, saatkin kohta jo juosta sisälle sadetta pakoon.
   Kiitos samoin sinulle.

   Poista
 8. Hyvät laatikot on tulossa. Mukava kasvatella kasveja! Laatikkoviljely on suanu nyt suosion, eikä syyttä. Meillä sato viimeyönä 5mm ja nyt on ollu poutoo. Vielä on hyviä ilimoja luvassa etteenkinpäin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt päästiin laatikoiden teossa vasta alkuun, kun jatkuvat sateet alkoivat piinata. Tänäänkin kuuroja on tullut tasaiseen tahtiin. Annoin lopulta puutarhatöiden osalta tältä päivältä periksi. Aina, kun sain valjastettua itseni valmiiksi ja aloitin työt alkoi satamaan.
   Harmittaa tosi paljon paikallisten viljelijöiden puolesta, kun eivät pääse ajoissa puimaan viljojaan.

   Poista
 9. Hienot kasvulaatikot tuloillaan ja kaunis väri tulee, plussaa ekologisesta maaliseoksesta. Totta, sää on ollut kovin vaihtelevaa ja rajuja kuuroja, mutta välillä paistellutkin tai ollut ainakin satamatta, toivotaan, että ei kokonaan muutu syyssateiseksi nämä kelit.

  VastaaPoista
 10. Kiitos. Sama toive täälläkin. Kunpa sateet nyt hieman jo hellittäisivät, jotta edes välttämättömät syystyöt saa tehdyiksi.

  VastaaPoista