Translate

tiistai 15. syyskuuta 2020

Siemenistä kylvetyt kesäkukat




Tämän kesän siemenkylvöt olivat sanalla sanoen aika vaatimattomat. Samettikukkia kylvän kuitenkin joka vuosi. Aina syksyisin kerään niiden kypsyneet siemenet talteen ja kuivaan seuraavan vuoden kylvöjä varten.



Varastoituja siemeniä oli todella runsaasti, mutta siemenet lähtivät poikkeuksellisen hitaasti kasvuun ja itivät muutoinkin laimeasti.



Tapaan kylvää samettikukan siemenet aina hajakylvönä styroxisiin kalalaatikoihin. Taimettumisensa ajan ne saavat viettää kasvihuoneessa. Siemenet istutan kylvömultaan ja taimien venytettyä versojaan noin 5-6 senttisiksi aloitan pikku hiljaa lannoituksen veteen sekoitettavalla kastelulannoitteella.

En tapaa koskaan koulia sametikukan taimia, vaan kun ne ovat kasvaneet laatikoissa sopivan kokoisiksi ulos istutusta varten, irrotan vain istutuslapiolla kasvustosta sopivaksi katsomiani paloja, jotka siirrän joko ruukkuun tai avomaalle.

Tänä kesänä osa samettikukista pääsi kukkimaan mieheni minulle tekemiin jalallisiin istutuslaatikoihin kasvihuoneen vierustalle, osa vanhaan puusaaviin ja loput hortensioiden juurelle lankkupenkkiin.



Nämä naapuriltani alkuaan siemeninä saamani samettikukat kasvavat korkeiksi, eli noin 60 senttisiksi.


Aitoelämänlankaa kylvin myös pitkästä aikaa. Se kärsi kuitenkin ilmeisesti kuivuudesta ja kukinta jäi olemattomaksi.


Suoraan avomaalle kylvämäni kesämalvat ja malvikit lähtivät myös kasvussaan hitaasti liikkeelle, mutta vauhtiin päästyään ovat kukkineet ihan tähän päivään saakka. Niitä on riittänyt kerättäväksi myös maljakkoon, jossa ne säilyvät ilahduttavan pitkään hyvinä.


Mainio väripari.


Mennyt kesä oli oikea tuoksuherneiden kesä. Ne ovat kukkineet ennätysmäisen runsaasti. Tässä ne ovat istutettuina kasvihuoneen edustalla olevaan isoon ruukkuun.


Runsaan viikon mökkiloman aikana, ne ottivat hieman nokkiinsa, mutta kastelun ja lannoituksen avulla alkoivat taas kukoistaa.


 Kukkien värit ovat todella kauniita ja hyvin toisiinsa sointuvia.


Loppukesästä hennoin jo näitäkin kerätä sisälle maljakkoon.


Istutin tuoksuherneitä myös kärhöpenkkiin kahteen eri paikkaan.


Näitä orvokkeja en varsinaisesti ole kylvänyt, vaan ripotellut aina syksyn tullen niiden kypsyneitä siemeniä suoraan niiden kasvupaikalle. Näin niistä saa monivuotisen ilon.


Nämä kasvavat tontin laidassa olevassa"vauvalassa",  eli kasvien siirtopenkissä, jossa ne saavat levitä rauhassa. Kukkien väreissä on hyvin monenlaisia ja kukat ovat myös risteytyneet keskenään.




Tsinniat olivat taas kerran enemmän kuin pettymys, sillä ne juroivat pitkään penkissä ja....


kasvu oli kaikin puolin kituliasta. Lisäksi niihin iskivät myös kirpat jotka.....


 tekivät haulinreikiä muistuttavia reikiä niiden lehtiin.

Nyt ulos, sillä täällä paistaa aurinko.


17 kommenttia:

  1. Ihanat tuoksuherneet! Minulla kasvoivat taas huonosti, nyt olisivat parhaassa vedossa mutta taitaa pakkanen kohta korjata.
    Ihanan värikkäitä orvokkeja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, että pakkaset eivät vielä hetkeen yllättäisi.
      Orvokkeja on kyllä vähän joka lähtöön.

      Poista
  2. Onpa upeita samettikukkia <3 Minun, jotka ostin taimina, ovat kukkineet koko kesän, mutta ovat vaatimattoman kokoisia. Mukavaa syksyn jatkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Hitaan kasvuunlähdön jälkeen ovat samettikukat kyllä kukkineet runsaasti.
      Kiitos samoin Liisa. 😊😊

      Poista
  3. Onpas upeita kukkasia <3

    VastaaPoista
  4. Upeita nuo samettikukat! Erilaisten orvokkien kukkameri näyttää myös mukavalta!

    VastaaPoista
  5. Aivan ihanaa väriloistoa harmaan syyspäivän iloksi.
    Samettikukat ja tuoksuherneet ovat aina näyttäviä, mutta erityisesti ihastuttavat nuo orvokit - valkoiset orvokit näyttävät jotenkin niin raikkailta. :)
    Sade ropisee nyt mukavasti, toivotaan ettei kovin pahaa myrskyä tulisi.

    VastaaPoista
  6. Kiva jos pidit. Orvokit jouduin valitettavasti poistamaan, sillä alkoivat olla osin jo hyvin ränsistyneitä.

    VastaaPoista
  7. Ihania värejä noissa tuoksuherneissä ja orvokeissa. Kesäkukkien kasvatuksessa on oma vaivansa, mutta ne paikkaavat kivasti mahdollisia kukinta-aukkoja perennapenkeissä. Jotkut kesäkukat myös kukkivat pakkasiin saakka ja piristävät siten syksyn harmautta. Toivottavasti teillä ei myrsky aiheuttanut/aiheuta tuhoja. Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesäkukkien kasvatuksessa on tosiaan oma vaivansa ja paljon teenkin sen vuoksi kylvöjä suoraan penkkeihin.
      Meillä ei myrskystä ole onneksi vielä tietoakaan. Tosin, voihan se vielä rantautua tännekin.
      Kuin myös sinulle.

      Poista
  8. Olihan tuas montaa sorttia ja hyvin kukkiivat. Hajuhernehien kans mäki onnistuun pitkästä aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuoksuherneet kyllä yllättivät. Tosin jo viime kesä oli niiden kukinnan osalta melko hyvä. Aiemmin olen epäonnistunut niiden kanssa lähes aina.

      Poista
  9. Sammarit on kestosuosikkeja ja erityisesti pienet kukkivat runsaasti, niistä en aio luopua! Hiennosti kukkivat sinunkin pikkusamettikukat ja tuoksuherneet! Tänä kesänä omat tuoksuherneeni ovat myös kukkineet runsaasti, niille tämä kesä on ollut mieluisa! Ja tsinnioista olen kanssasi samaa mieltä, niukkaa kukintaa täälläkin.

    VastaaPoista