Translate

sunnuntai 11. huhtikuuta 2021

Kevään ja kesän suunnitelmia

Olen jo useampaan kertaan talven aikana sovittanut mietintämyssyä päähäni tulevan kesän projekteja ajatellen. 

 
Suunnitelmat ovat suuntautuneet muun muassa tämän uuden, viime kesänä valmistuneen lankkupenkin liittämisestä aiemmin tehtyyn lankkupenkkiin mahdollisimman saumattomasti.


Tässä kuva on vanhemmasta penkistä, johon uusi penkki täytyy liittää osaksi kokonaisuutta.Suunnitelma edellyttää ainakin ihan alkajaisiksi raudoitusverkkojen ja puutavaran hankintaa. Uuden lankkupenkin pellonpuoleiselle reunalle tulee kuvassa olevan kaltainen koko reunan pituuden kattava säleikköseinämä, jonka on tarkoitus jatkua myös noin kolmasosan verran metsänpuoleisen lankkureunan pituudesta. Johonkin kohtaan seinämää on tarkoitus myös asentaa sedältäni muutama vuosi sitten saamani isohko rautainen haravakoneen pyörä. Katsotaan kuinka se tulee onnistumaan?


Vasemmalla näkyvän kulkusillan liittäminen lankkupenkkiin mahdollisimman jouhevasti on osoittautunut suurimmaksi haasteeksi. Ajattelin kulkusillan leventämisen kiinni uuden penkin reunaan olevan paras vaihtoehto. Tämä vaatisi kuitenkin sillan reunaan asennetun köysikaiteen poistamista ja jo maanpinnan korkeuseron takia ajatuksesta joutuu muutoinkin luopumaan. Jotta koko alueella olevan maanpinnan olisi ihan alkuaan saanut samaan korkotasoon, olisi se vaatinut todella paljon lisää maa-ainesta. Lisäksi maanpinta vielä laskeutuu melkoisesti metsää kohti vaikkei sitä kuvasta paljon näykkään. No, ehkä liuskekivien tai laattojen asentaminen kulkusillan ja penkin välitilaan on yksi vaihtoehto, joka saattaisi jopa toimia.


Olen esittänyt miehelleni  myös kainon toivomuksen kasvimaan reunaan asennettavista, korkeista pystypilareista, jotka sitten yhdistetään toisiinsa pilareiden päällä kulkevalla poikkiparrulla. Tämä tuskin estää tai vaikuttaa mitenkään kasvimaan valoisuuteen. 


Viime kesänä aloitimme kasvimaan lahonneiden kasvilavojen poistamisen ja uusien rakentamisen niiden tilalle. Suurin osa lavoista saatiinkin tehdyksi ja asennetuksi paikoilleen, mutta projekti jatkuu edelleen tänä keväänä. Roslagin mahonkiaineksiakin on vielä riittävästi jäljellä laatikoiden ekologiseen suojaukseen. 


Kuvassa näkyvistä vanhoista kärhötolpista osa katkesi viime syksyn tuulissa ja niitä joudumme myös keväällä uusimaan. Tolpat ovatkin kestäneet vuosikaudet yllättävän hyvin. Nyt toteutukseen tulee mieheni mukaan hieman parannusta lähinnä tolppien läpi kulkevien välitappien osalta.


Viime kesänä poistimme tienvarsipenkistä siinä kasvaneet kurtturuusut. Vielä en ole päättänyt, istutanko paikalle uusia ruusuja, matakasvuisia pallotuijia tai kenties jotain ihan muuta. Päätöksellä ei tosin ole kiire, sillä kaikki alueelta mahdollisesti vielä esiin työntyvät, maahan jääneet juurenpätkät pitää saada kaivettua ensin kokonaan pois ennen uusia istutuksia. 

Ihanaa, ensi viikoksi on jo luvattu lämpimämpää säätä. Nautitaan siitä.

25 kommenttia:

 1. Tänään oli upea sää, sai olla koko päivän puutarhassa. Ruusun pois saamisessa onkin kova työ.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusut sain mielestäni kaivettua aika hyvin pois, mutta aina maahan jokin juurenpala saattaa kuitenkin jäädä.

   Poista
 2. Hienon näköinen tuo vanha penkki! En ihan hahmottanut kokonaisuutta, mutta ehkä yksi vaihtoehto olisi poistaa köysi vain yhdestä tolppavälistä kulkemista varten ja tosiaan laittaa laattoja välialueelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.
   Kulku penkille ei onneksi ole niinkään ongelma, sillä pihanpuolelta kulku on esteetön.

   Poista
 3. Pääsee taas toteuttamaan suunnitelmia, kun säät muuttuivat mukavammaksi. Paljon täytyy pohtia vaihtoehtoja, miten suunnitelmia toteuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunnitelma kyllä estää tekemästä kovin suuria mokia.

   Poista
 4. Kivan ja siistin näköistä.
  Kulkutiestä tulee hiukan laituri tai satama mieleen. 💜

  VastaaPoista
 5. Kummasti siton tekemistä, vaikka äkkiseltää luulis kaiken olevan "valamista". Pergoolarakenne kasvimaalla sopiis varmasti hyvin teirän muihin rakenteesiihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekemistä aina riittää ja ehkä hyvä niin. Puutarha kun muutoinkaan ei ole koskaan valmis.

   Poista
 6. Ehkä pitää nukkua vielä muutama yö josko sen toteutus on sitten kirkkaana mielessä 🤗😁
  Aina sitä on jotain jollei muuta niin tosiaan korjattavaa.
  Mukavia, kiinnostavia projekteja teillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin varmaan täytyy tehdä. Puutarhassa ei onneksi tekeminen lopu koskaan.
   Kiitos.

   Poista
 7. Hyvällä mallilla on teillä puutarhahommat! Mukava seurata lopputulosta. Tuossa kurtturuusun poistossa onkin varmaan homma, onneks ei oo tullu istutettuu. Paljon sitä on noissa taajamissakin käytetty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurtturuusu on kyllä hankala poistettava. Pidin kyllä ruususta ja sen tuoksusta kovasti ja kimalaisetkin kävivät aina runsain joukoin sen kukissa mettä keräämässä.

   Poista
 8. Tuntuu siltä, että joka vuodelle löytyy uusia projekteja ja sehän pitää hyvässä vireessä. Vanha lankkupenkki näyttää niin rehevälle kuvassasi, kyllä varmasti saatte ratkaistua tämän toisen puolen haasteet sopivalla tavalla.
  Meidänkin pitää ahkeroida lisää tukia kärhöille, joten on tehtävä kauppalistaa raudoitusverkoista yms. Ideasi kasvimaan ylle tehtävästä pergolarakenteesta kulostaa kiehtovalta, ehkä pehmitystyö onnistuu ;).
  Minä olen maalannut Roslagin mahongilla ulkona taivasalla olevat puutarhakalusteet ja pinta on kestänyt hyvänä todella pitkään - ainoa haaste on pitkä kuivumisaika.
  Lämpö on ollut niin ihanaa viime viikon hyisen jakson jälkeen, nautitaan nyt puutarhatöistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Projekteja joka kesälle kyllä tuntuu aina riittävän.
   Kiva kuulla että sinullekin on hyviä kokemuksia Roslagin mahongista.
   Näin teemme.

   Poista
 9. Kiva, että muillakin on edelliseltä vuodelta jääneitä keskeneräisiä projekteja. Lankkupenkkikokonaisuudesta on tulossa hieno kertomiesi suunnitelmien perusteella. Liuskekiveys sillan ja penkin välissä voisi näyttää kivalle, jos lankkupenkkiä ei saa korkeuseron takia yhdistettyä samalla lailla siltaan kuin toista puolta.
  Toivottavasti kurtturuusua ei nousisi enää, niin pääsisit istuttamaan tilalle jotain muuta. Keväistä viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustuksesta. Tuo kiveäminen taitaa olla tällä hetkellä se vaihtoehto ykkönen?
   Keväistä ja mukavaa viikkoa myös sinulle.

   Poista
 10. Siistit ja tukevat pohjatyöt ovat upean puutarhan perusta. Kesällä kaikki runsaus pääsee oikeuksiinsa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pohjatyöt kannattaa kyllä tehdä aina huolella, jotta myöhemmin ei tule harmillisia yllätyksiä.

   Poista
 11. Ihana katsella tuollaisia vehreitä kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi kohta päästään nauttimaan päivä päivältä vihertyvästä luonnosta.

   Poista
 12. Upeita suunnitelmia ja kuvia <3 Viikonloppuna on lämmintä, jotenkin eiköhän meilläkin lumi saa kyytiä. Aamulla käppäilin lystikseni hangilla, kun oli viime yönä ollut pakkasta.

  VastaaPoista
 13. Kiitos.
  Toivon loppujen lumien sulavan meidänkin pihalta viikonlopun aikana.

  VastaaPoista
 14. Mukavan näköiset nuo raudoitusverkkoseinämät😍 Aloin heti miettimään, että mihin meille voisi tuollaiset rakentaa.

  VastaaPoista