Translate

perjantai 27. elokuuta 2021

Omenasatoa

 

 'Punainen Melba'

Tämän vuoden omenasadosta tuli hyvä kuivuudesta ja helteisestä kesästä huolimatta. Runsas kukinta keväällä antoi jo viitteitä siitä. Puu pudotti tosin ennätyksellisen paljon raakileitaan maahan, suorittaen näin omaa karsintaansa, eikä muumio- omenoiltakaan säästytty, mutta on niitä ollut joinakin vuosina  huomattavasti enemmänkin. 


Nyt suurin osa omenoista alkaa olla kypsiä poimittavaksi.


'Punainen Melba' on mielestäni tosi herkullinen ja raikkaan makuinen omena. Omenan pinta värittyy kypsyessään osin hyvin kauniin punaiseksi ja sisuksessakin kulkee usein hienoja punaisia raitoja. 


Toinen aikainen herkkulajike 'Samo', teki kutakuinkin normaalin sadon. Omenat ovat myös hyvän makuisia, mutta eivät mielestäni kuitenkaan pärjää Melballe. Samon ikävä puoli on sen alttius muumiotaudille ja sitä esiintyykin siinä ihan joka vuosi. Omenoita riittää silti ihan hyvin niin syötäväksi, vierasvaraksi kuin leivottaviin herkullisiin omenapiirakoihinkin.


Viime syksynä sadonkorjuun jälkeen mieheni kasteli molemmat omenapuut ja niiden alustat tehokomposti- kompostinheräteaineella, joka sisältää lähes täysin ureaa. Muumiotauti on sieni-itiöistä leviävä tauti ja urea auttaa lehtimassan nopeaan kompostoitumiseen, jolloin itiöpesäkkeiden kasvualusta vähentyy.


Loppuun vielä pari kuvaa marjaomenapuusta ja sen runsaista pienistä ja punaisista omenoista.


Mukavaa alkanutta viikonloppua kaikille.

18 kommenttia:

  1. Ihania omppuja ja mikä määrä! Kyllä omppupuut ovat mahtavia.

    VastaaPoista
  2. Onpa upean runsas omenasato. Kuivuudesta huolimatta minäkin yllätyin omenoiden paljoudesta. Meillä tosin omenoissa on tänä vuonna paljon kääriäis- ym. toukkia. Ötököiden vauriot lisäävät muumiotaudin riskiä.
    Kiitos tuosta vinkistä, jota miehesi käytti muumiotaudin estämiseksi. Olen aiemminkin lukenut urean auttavan ongelmaan. Nyt sain toimintaohjeen.
    Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin keräsin kesällä Samon kirvaisia lehtiä isot määrät roskiin. Turhaa touhuako, enpä osaa sanoa?
      Ureaa vain joutuu ruiskuttamaan useampana syksynä, jotta muumiotauti vähenee. Täysin siitä tuskin pääsee eroon ruiskutuksillakaan?

      Poista
    2. Aina kannattaa kokeilla. Puutarhahommissa on jo oppinut, ettei mitään tapahdu kertaheitolla, vaan samoja asioita on toistettava vuosi toisensa perään.

      Poista
  3. Kiitos ureavinkistä. Meilläkin on ollut tänä vuonan vähemmän muumiotautisia omenoita. Olen uskaltanut laittaa ne lämpökompostoriin vaikka en tiedä onko se ihan sallittua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruiskutuksia vain joutuu tekemään useampana vuonna, jotta taudin saa aisoihin.

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Kannattaa ehdottomasti kokeilla. Meillä on vasta yksi ruiskutus tehty, joten en osaa sanoa kuinka hyvin se toimii pidemmälle vietynä eli useampana vuotena peräkkäin tehtynä.

      Poista
  5. Terveen ja herkullisen näköisiä omenoita. Meillekin tuli tänä vuonna hyvä sato omenia, vaikka kuivan kauden loppupuolella niitä tippuikin paljon maahan. Onneksi, sillä olisimme uponneet omenoihin. Nyt vain hukumme =).

    VastaaPoista
  6. Meillä ainokaasen omenapuun sato jäi erellisvuasia palio piänemmäksi. Onneksi. En ny nii innokas säilöjä oo. Keväällä ei kukkiakaa ollu entisehen mallihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omenapuiden sato vaihtelee vähän vuosittain. Hyvän satovuoden jälkeen, puu saattaa seuraavana vuonna huilata.

      Poista
  7. Ompas muhkeaa satoa! Meidän pihassa omenapuut ei viihdy, ei sitten millään. Nyt on taas yksi kuollut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No onpa tosi harmi etteivät omenapuut viihdy puutarhassanne. Ovatko lajikkeet kenties liian arkoja?

      Poista
  8. Upea omenasato ja kiitos urea vinkistä.
    Meillä tulee myös jonkinverran omenia.

    VastaaPoista