Translate

sunnuntai 16. tammikuuta 2022

Arabian vanhat astiat III

Singapore  kahviastiasto on varmaan ainakin osalle teistä hyvin tuttu. Materiaali on läpikuultavaa maasälpäposliinia ja ollut Suomessa tietojen mukaan tuotannossa jo 1924 ja sitä ennen  Turun posliinissa. Arabialla sitä on tehty vuodesta 1926 vuoteen1974 saakka, jolloin Arabian tehtaalla posliinin valmistus loppui. Singapore koristeen kerrotaan olevan yksi Arabian suosituimpia.

Omat vanhempani saivat Singapore kahviastiaston häälahjaksi. Kahvikuppi lautasineen sekä kermakko ja sokerikko ovat enää ainoat kyseisestä sarjasta säilyneet.  Hankin itselleni myöhemmin Porvoolaisesta antiikkiliikkeestä leivoslautasen.


 Kermakon kaatonokka on muotoilultaan loistava käytössä.


Sitten Arabian Maisema-astioihin joita on ollut tuotannossa sinisinä vuosina 1941-1971.

Kuvassa yllä oleva leipälautanen on lapsuudenkodistani saatu.

                          

Syvän lautasen olen taas hankkinut antiikkiliikkeestä ja...

tarjoiluvati on ostettu vuosia sitten paikallisesta vanhoja tavaroita myyvästä  liikkeestä.

Vitriinikaapissa oikealla olevan Fasaani - lautanen on vanhin omistamistani lautasista. Sen olen saanut isältäni ja lautanen on kuulunut ilmeisesti alun alkaen isäni tädille.

Tämän pienen Maisema kupin taas satuin löytämään ilokseni Porvoolaisesta antiikkiliikkeestä. Sain nimittäin vastaavan kupin lautasineen joskus ennen kouluikää lahjaksi vanhemmiltani. Enää en muista mikä lahjakupin kohtalo oli, mutta tilalle hankittu muistuttaa kuitenkin minua lapsena saadusta mieluisasta  lahjasta.

Paljon käytössä ollut 1950- luvulta oleva kukkakuvioinen sokerikko lapsuuden kodistani. 

                        

Ostettu Arabian Kesäkukka AS - malli. 


Anoppini jäämistöstä oleva Olga Osolin käsinmaalattu kukkamaljakko. Suunnittelijan kerrotaan olleen merkittävä posliinitaiteen kehittäjä.

Maljakon pohjassa olevat merkinnät.

Tämä Olga Osolin soppakooli on löytö Hyvinkään Vanhan tavaran kaupasta. Liikkeellä on todella kattava kokoelma Arabian astioita.

Häälahjaksi saamamme Myrna- kahviastiasto on myös Olga Osolin Arabialle suunnittelema.

 

Yllä suunnittelija  Satu Procopen myös käsin maalaalattuja  Anemone-astioita. Nämä ovat olleet meillä ahkerassa käytössä.


Arabian  Suvanto teekupit  joissa on Raija Uosikkisen koriste. Malli on Ulla  Procopen. Näitä minulla on kuusi kappaletta. Alla saman sarjan kastikekaadin.


Laitanpa tähän vielä kuvat uudempaa tuotantoa olevista Forte kahvikupeista ja aseteista. Suunnittelija on Jussi Pallas. Erittäin kestävät ja päällekkäin ladottavat kupit ovat nykyisin meillä valitettavan vähäisessä käytössä. Näitä hankimme aikoinaan kaksitoista kappaletta.


Loppuun vielä Richard Meierin Arabialle suunnittelemat, harvinaiseksi mainitut Space - kupit ja samaa sarjaa oleva jälkiruoka-astia, joita meillä on valitettavasti vain neljä kappaletta.


Olisi muuten erittäin kiva saada kuvia ja postauksia mahdollisesti omistamistanne Arabian vanhoista astioista?

Mukavaa sunnuntai-illan jatkoa.

21 kommenttia:

 1. Sinulla on monipuolinen valikoima vanhoja Arabian astioita. Myös erittäin hyväkuntoisia. Monissa perheissä Arabiat ovat olleet ahkerassa käytössä ja siksi kolhiintuneita ja parittomia.
  Olisipa kiva, jos muutkin esittelisivät omia Arabioitaan. Monilta ainakin jokin kuppi tai kippo löytyy. Hyvä idea, johon saatan ehtiessäni tarttua.

  VastaaPoista
 2. En tiedä mikä näissä vanhoissa Arabian astioissa kiehtoo minua niin suuresti. Ehkä suurin syy on muistot, jotka hyvin moniin niistä liittyvät. Olisi tosi kiva, jos esittelisit ehtiessäsi omia Arabian astioitasi.

  VastaaPoista
 3. Hienoja astioita! Osa tuttuja, osa ihan outoja. Tuo Singapore aika outo minulle. Hauskaa miten sinullakin vanhempiesi häälahja-astioita tallessa😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Singapore oli tosiaan pitkään tuotannossa ja sitä on valmistettu myös ruskeana.
   Ovat kyllä kivoja ja harmi että osa astioista hävisi lapsuuskotini peruskorjauksen yhteydessä.

   Poista
 4. Sinulla on upea kokoelma kauniita ja hyväkuntoisia Arabian astioita. Muistoja tulee mieleen noista vanhemmista malleista.

  VastaaPoista
 5. Ihania astioita! Mää tykkään myös näistä vanhoista.
  Hyvä vinkki, voisin tehdä joku kerta postauksen omistani, tai osasta. Tosin en osaa kertoa niistä niin paljon kuin sinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Vanhat Arabian astiat ovat kyllä kiehtovia.
   Olisi hienoa, jos tekisit juttua omista astioistasi ja kuvat riittävät kyllä hyvin kertomaan kaiken oleellisen.

   Poista
 6. You have really fine collection of beautiful dishes, Anemone. At first I didn't understand what Arabia is, but when I have read your 3 last posts I saw it's a manufacture in Turku. Am I right? The cobalt paint on white dish is my favorite.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thanks Nadezda, Arabia is a Finnish ceramics company, founded in 1873 by Rörstrand, and currently owned by Fiskars. Arabia has specialized in kitchenware and tableware. The original Arabia porcelain factory was located in Toukola (Helsinki).In 2016 the Arabia factory in Finland closed and nowadays all Arabia products are made abroad.

   Poista
 7. Kauniita astioita ja melkein jokainen kuva toi mieleen jonkin oman muiston kyseisestä sarjasta. Olisipa tosiaan mukava joskus omiakin Arabioita inventoida, pitäisi vaan olla aikaa siihenkin.
  Minä tykkään valtavasti vanhoista astioista ja aterimista ja surutta niitä laitan ainakin joulun ja pääsiäisen ajan ruokapöytään, käyttöönhän ne on tehty eikä kaapissa hillottaviksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Ihan oikea asenne astioiden käyttöä koskien. Pitäisi itsekin pyrkiä samaan.
   Olisi tosi kiva nähdä, mitä Arabian astioita sinun kaapeistasi löytyy?
   Mukavaa tammikuun jatkoa.

   Poista
 8. Kauniita astioita ovat nämäkin. Monta tuttua sarjaa miullekkin. Taijampa ottoo kopin ja tehä postauksen omistani talaven aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa tosi kiva, kun otat kopin vastaan. Jään odottamaan innolla sinun juttuasi Arabian astioista.

   Poista
 9. Arabian vanhat astiat ovat niin kauniita!
  Itselleni kaikki sinivalkoiset astiat aiheuttavat ylimääräisiä sydämen tykytyksiä. Niissä on jotain ajatonta ja klassista kauneutta, joka ei mene koskaan pois muodista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinivalkoiset astiat ovat kyllä kauniita ja sopivat niin hyvin kattaukseen kuin kattaukseen. Ovat kyllä myös hyvin ajattomia.

   Poista
 10. Minulle outo nuo Singapore astiat. Kiitos esittelystä minä pidän myös paljon näistä vanhoista astioista. Pitää minunkin harkita joskus vaikka ensi talvena tehdä muutama postaus näistä omista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä sitä nyt ensi talvea odottamaan. Laitahan juttua jo tämän talven aikana.

   Poista