Translate

perjantai 14. tammikuuta 2022

Vanhoja Arabian astioita

 


Tykkään todella paljon Arabian vanhoista astioista ja eipä kai ihme, sillä Arabian hyväkuntoiset ja vanhat posliiniastiat kiehtovat hyvin monia vielä tänäkin päivänä. Onneksi kyseisiä astioita on säilynyt hyvin myös jälkipolvien ihailtavaksi ja miksei myös jokapäiväiseen käyttöön otettaviksi.

Kuvassa yllä oleva Arabian Gunvor Olin - Grönqvistin suunnittelema kissakannu on lapsuudenkodistani. Se on säilynyt lähes virheettömänä ja toimii nykyisin meillä lähinnä vesikannuna.


Kukka-aiheinen maitokannu taas on peruja mieheni vanhempien jäämistöstä eli Kaj Franckin Arabian B- malli. Kannuun kuuluvaa astiasarjaa meillä on enemmänkin, mutta siitä postausta hieman myöhemmin. 

Tämäkin  sininen maitokannu on mieheni peruja. Kaj Franckin suunnittelema tämäkin.

Tämän pienen Ohdake/Aster - kermakannun olen puolestani ostanut vanhaa posliinia myyvästä liikkeestä.

 

Tämä pieni Arabian kermakko onkin sitten hieman arvoitus? Onko kyseessä kenties Ara? Vielä en ole löytänyt asiaan varmistusta.

Pohjaleimassa lukee Arabia Wärtsilä Finland. 

Lisää juttua Arabian astioista tulossa myöhemmin.

Millainen teidän suhteenne on Arabian vanhoihin astioihin? Löytyykö niitä kenties omista kaapeistanne ja kokoelmistanne.

23 kommenttia:

 1. Löytyy kyllä ja pidän monia vanhoja Arabian kannuja edelleen käyttöastioina varsinkin kun on otettava vesi-, mehu- tai muut kannut käyttöön vieraita kestittäessä. Ovathan ne kauniita ja mieleisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että sinultakin löytyy Arabian kannuja. Kannujen suunnittelussa on mielestäni otettu huomioon hyvä käytettävyys- ja kaato-ominaisuus.

   Poista
 2. Tuo kermakko näyttää Procopen valkoiselta Mahongilta, ehkä.. Minäkin pidän kovasti Arabian vanhoista astioista, jonkun verran on äidin jäämistöstä tullut minulle, Heluna-kannu, Kesto- ja Kenno-sarjaa, ym. Nuorempi sukupolvi on alkanut kerätä Arabian kahvikuppeja, mukavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Procope taitaa olla uudempaa tuotantoa. Kannun malli on kyllä muutoin hyvin samanlainen.
   Arabian astiat ovatkin varmasti myös monen nuoren keräilykohde.

   Poista
 3. Kyllä on Arabiaa jotain, noita kahta ensimmäistä sarjaa en ole koskaan nähnytkään. Kermakkoakaan en ole nähnyt. Aster-kannun muotoinen on mutta eri kuviolla, muistaakseni tuulimylly. Unohtuu nämänkin kun eivät ole olleet esillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asteri-kannuista näyttää olevan hieman eri versioita, kun tarkistin Arabian kuvastoista. Omani on Ohdake/Asteri kermakko.

   Poista
 4. Minulle jäi äidin ja mummoni jäämistöä paljon arabiaa. En voi niitä säilyttää missään. Olen saanut onneksi myytyä niitä jonkin verran pois, mutta vielä astioita riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arabian hyväkuntoiset astiat tekevät onneksi pääsääntöisesti hyvin kauppansa jos niitä haluaa myydä.

   Poista
 5. Aivan ihanat kannut. Vanhaa arabiaa löytyy kyllä meiltä aika paljon mutta ei taida muuten olla yhtään kannua.Muumikannuja kyllä löytyy useita. Odotan todella mielenkiinnolla lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arabian kannut ovat kestäneet kyllä kiitettävän hyvin aikaa. 😊

   Poista
 6. Ihania kannuja! Joitakin vanhoja astioita on, kahvikuppeja lähinnä. Meillä on yksi muumikannu ja muumiteepannu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Muumikannut ovat hienoja. Niitä minulla ei valitettavasti ole yhtään.

   Poista
 7. Arabian vanha tuotanto miellyttää ja joitakin ihania "aarteita" löytyy minultakin ja ylipäätään pidän vanhoista esineistä ja jos niihin vielä liittyy muistoja ja tarinoita aina parempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhoissa Arabian astioissa on kyllä oma taikansa ja kuten sanoit, ne ovat oikein aarteita juuri niihin liittyvien muistojen vuoksi.

   Poista
 8. Ihanat kannut. Miultakin löytyy vanhoo arabiaa ja oon periny ja keränny niitä. Oon sitämieltä, jotta ennen tehtiin kauniimpia ja käytännöllisiä astioita. Arabian kannuissa nokka on hyvä, ei lörköttele pöyville.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikuttaa tosiaan siltä, että ennen astioita valmistettaessa satsattiin kauneuden ohella myös käytännöllisyyteen ja toimivuuteen.

   Poista
 9. Monet vanhat Arabian astiat ovat kauniita. Minulla on kaksi Oksa-kannua, toinen harmaalla ja toinen vihreällä kuviolla. Anopilta sain vuosia sitten 2-litraisen papukaijakannun. Virheettömänä se olisi melko arvokas, mutta pohjassa on muutama kolhu. Voipyttyjä, pari teekannua, keittokulho, kolme erilaista kahvikuppisarjaa. Pakkasin kaikki pahvilaatikoihin ja vein kellariin remontin alta. Joitakin vanhoja Arabioita käytän, osaa taas en raaski rikkoutumisen pelossa.

  VastaaPoista
 10. Arabian vanhat astiat kyllä puhuttelevat kauneudellaan. Tuo papukaijakannu on todella arvokas ja myös haluttu markkinoilla. Onnellinen sinä, kun omistat tuollaisen aarteen.
  Vähän sama juttu täälläkin, että osaa Arabian astioista ei henno käyttää juuri mainitsemistasi syistä.

  VastaaPoista
 11. Löytyy ja kaikki ovat käytössä. Kissakannu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että teillä Arabian astiat ovat käytössä, eikä kaapissa pölyttymässä.

   Poista
 12. Kauniita! Tuota ohdakesarjaa minulla on muutamaa kokoa kotona. Mummulasta sain pienen kermakannun ja toisesta mummulasta suola-ja jauhosalkkarit. Tädin jäämistöstä sain luumukuvioisen leikkuulaudaan ja kotoa olen saanut lumikukka-kahviastiaston. Se on 1960-luvun alusta äidin ja isän häälahja.
  Työpaikalla minulla on paljon arabian astioita museossa. Osa on omalta suvulta, osa kirppareilta ja huutokaupoista. Arabialla on uskomaton määrä yksistään kahvikuppeja! Kulhoja ja tarjottimia tulee käytettyä paljonkin, viimeksi jouluna hyasintit kastikekulhoissa❤️

  VastaaPoista
 13. Etenkin hyväkuntoisen Arabian suolasalkkarin toivoisin osuvan vielä joskus kohdalle. Oman lapsuuskodin astiat herättävät monia kivoja muistoja mieleen. Osaa Arabian astioista tulee meilläkin käytettyä lähes päivittäin. Osa taas on vitriinissä pelkästään koristeina.
  Mukavaa tammikuun jatkoa sinne teille.

  VastaaPoista
 14. My first porcelain set was Arabia, and your little cream jug belonged to it. I loved it and get quite nostalgic when I see your photo. Unfortunately I don't remember the name. I have one jam bowl left (I sold it many years ago.)
  Lisbeth

  VastaaPoista