Translate

sunnuntai 30. tammikuuta 2022

No nyt saatiin lunta

 

Tällä kertaa Ilmatieteen laitoksen ennusteet lumimyrskystä pitivät täysin paikkansa. Yön aikana oli pihamaalle satanut paksusti lunta ja lisäksi pellolta vapaasti puhaltamaan pääsevä tuuli oli kinostanut ainakin puolen metrin kinoksen etupihan penkin reunaan ja osittain myös talon pohjoispäätyyn  takapihan puolelle.                                             

                           

Kuvissa kinosten paksuus ei näy kunnolla. Onneksi meillä on pihalla paljon nurmikkoa, jonne lunta pääsee talvisin kasaamaan melkoisia määriä. Täytyy vain huolehtia siitä, että kolatessa lumipalteet eivät pääse kohoamaan liian korkeiksi, vaan pitää ne työskentelyn helpottamiseksi sopivan loivina. 


Lumitöissä meiltä kului mieheni kanssa, Polarin sykemittarin mukaan, kaksi tuntia ja kaksikymmentä minuuttia, joten tänään voi kävelylenkin jättää hyvillä mielin tekemättä. Varsinkin, kun lumisadetta ja lumitöitä saattaa olla jo tämän päivän aikana lisää tiedossa.


Molempien sisäänkäyntien eteen oli kinostanut myös melkoisesti lunta.


Täytyy sanoa, että lumitöiden jälkeen oli todella kiva päästä valmiina odottavaan saunaan. 


Mukavaa sunnuntaipäivän jatkoa.

18 kommenttia:

  1. Samoissa hommissa meni meilläkin aamupäivä. Luultavasti toinen kolauskeikka on vielä tänään edessä. Lumen kolaamisessa on hyvä vähän suunnitella, miten ja minne sitä sijoittaa. Kuten sanoit, loivat reunat helpottavat lumen viemistä pidemmälle. Lämpöisiä löylyjä teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä jouduimme tekemään toisen kerran lumityöt, jotta aamulla pääsisi hieman helpommalla. Lunta kun sataa mitä todennäköisemmin yön aikana lisää.
      Kiitos.

      Poista
  2. Ihan samaa hyötyliikuntaa täälläkin! Sais kyllä jo riittää, mutta näköjään sitä sataa edelleen lisää.
    Meilläkin alotetaan kolaamalla lumet mahdollisimman laajalle, kun aina se piha väkisinkin pienenee. On hankala tosiaan nostaa lumia liian korkealle. Meillä on hyvä lykkiä sitä jokea kohti, sinnepä valuu sitten keväällä.
    Kevättä kohti ollaan menossa. Mukavaa helmikuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lunta on saatu runsaasti nyt koko maahan ja lumitöitä riittää. Täytyy tosiaan yrittää tehdä lumityöt aina siihen malliin, että niitä on mahdollisimman helppo tehdä myös jatkossa.
      Kiitos samoin.

      Poista
  3. Hyötyliikuntaa on ollut. Ja tulee olemaan. Meillä täytyy kohta kaivaa jo aurauskepit esiin hangesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ennusteiden mukaan lunta sataa tulevina päivinä vielä lisää, joten kolaamista taatusti tulee riittämään.

      Poista
  4. Kyllä, nyt sitä saatiin ihan yllin kyllin. En olisi pistänyt pahakseni, vaikka sääennustus olisi tällä(kin) kertaa mennyt pieleen. Lunta tuli n. 35 cm ja märkää sellaista. Pistän tuon lumen kolaukseen käytetyn ajan pikkuisen paremmaksi; meillä mieheni kanssa meni aika tarkkaan kolme tuntia, kun kahdestaan tuota pihaa kolattiin. Lisäksi piti uppuroida välillä polvia myöten hangessa, kun kävin karistelemassa enimmät lumet paakkuuntuneen lumen alle luokille painuneiden tuijien ja katajien päältä. Nyt on pakko huilata hetki ja lähteä sitten käyttämään koirat ulkona. Sen jälkeen illalla tiedossa taas lumitöitä, sillä sitä sataa koko ajan lisää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi täällä oli juuri sen verran pakkasta, ettei lumi mennyt nuoskaksi. No te saitte myös paiskia lumitöitä ihan kunnolla. Me jouduimme tekemään illalla jo toisen kerran lumityöt, jotta aamulla olisi hieman vähemmän kolattavaa.

      Poista
  5. Totta tosiaan, lumitöitä on saanut tehdä. Tuulen kanssa lumipyry kinostuu ja saa hikoilla ihan kunnolla.

    VastaaPoista
  6. Saisi jo lumen tulo loppua! Onneksi kesä tulee kohta,-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä panisi hirveästi pahakseni vaikka lunta sataisi vähemmän.

      Poista
  7. Teille onkin osunut kunnolla lunta. Meillä ei kauaa mennyt pihan kolaamisessa, sillä lunta ei ole vieläkään satanut kuin viitisentoista senttiä yhteensä näiden parin vuorokauden aikana. Muistan kyllä muutaman vuoden takaisen erittäin runsaslumisen talven, kun jouduin melkein joka päivä kolaamaan lunta, parhaina päivinä kahdesti. Ei ollut herkkua se. Tsempit siis sinne lumen keskelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lohdullista runsaassa lumen tulossa on se, että nyt puutarhan kasvit ovat hyvässä suojassa pakkasilta.

      Poista
  8. Nyt tosiaankin on tullut lunta kunnolla varmaan ympäri Suomea ja Valtterin mentyä on edelleenkin tuprutellut lisää ainakin täällä pääkaupunkiseudulla. Lumitöitä on saanut varmasti tehdä useampaankin otteeseen ja pakkastakin on lupailtu vielä jatkossakin, joten vielä tässä tätä talvea tuntuu riittävän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talvea tulee varmasti vielä riittämään ja lisää luntakin on viikonlopuksi luvassa.

      Poista
  9. Luonnon oma kuntosali ja ihan mukavasti kului tunteja ja kaloreita! Joskus syksyllä kaatosateiden aikaan tulee mietittyä, että jos tämä kaikki tulisi lumena - nyt kävi mielessä, että aika märät kelit olisivat olleet, jos olisi vetenä tullut! Taidan kuitenkin valita tämän lumikaaoksen ennemmin :) Onneksi on tilaa,johon kolata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei todellakaan tarvinnut lumitöiden jälkeen enää lähteä lenkille sillä sen verran paljon kolattavaa riitti.

      Poista