Translate

sunnuntai 5. toukokuuta 2024

Pihapuuhia

                           
                            

Torstaina aloin jatkamaan aiemmin kesken jäänyttä pallotuijien muotoilua. Oikeanpuoleisen tuijan ehdin edellisellä leikkauskerralla saada lähes valmiiksi, kun oksaleikkuristani loppui virta ja vein sen lataukseen. Minulla olisi ollut kyllä käytettävissä isompikin pensasleikkuri, mutta sillä on mielestäni hieman hankalampi leikatessa saada aikaan pyöreää muotoa. Molemmat tuijat ovat siis alkuaan olleet aivan tavallisia 'Brabant'- kartiotuijia. Harmikseni myös molemmilla havuilla sattui olemaan kolme päärunkoa ja se on tuonut lisähaastetta muotoiluun.


Pallotuijien takana keskellä on kartiotuija, jonka leikkaaminen on myös mietinnässä.

Seuraava leikkauskohde oli pallotuija 'Little Champion'. Toissa talvena se levisi lumen painosta ikävästi vähän joka suuntaan ja niinpä sidoin sen ympärille varjostusverkosta leikkaamani vyötteen, jolla koetin kiristää havua takaisin omaan alkuperäiseen muotoonsa. Nyt leikkauksen jälkeen se näyttää taas melko ryhdikkäältä ja kauniilta. 


Lauantaina siirryin leikkaamaan tontin rajalla olevia tujia isommalla pensasleikkurilla. Havujen alaosien leikkaus sujui ihan kivasti maasta käsin, mutta kun kädet eivät enää riittäneet, tarvittiinkin jo A- tikkaita ja mieheni apua ihan latvaosien leikkaamisessa. Kaikki sujui onneksi ihan hyvin, eikä kumpikaan meistä tuiskahtanut alas tantereelle.

Kun havut oli saatu onnellisesti leikatuiksi odottikin jo seuraava työmaa tekijöitään. Tienvarsipenkki sai takaosaan uuden lautareunuksen, sillä entinen pullisteli mullan painosta sieltä täältä ulospäin. Pystytolpat, jotka istutettiin metallisiin tolpanjalkoihin, tulivat lautojen ohella painekyllästetystä puusta.


 Ensi kesänä, kun lauta on tarpeeksi kuivunut se tulee saamaan vielä tervakäsittelyn pintaansa.

18 kommenttia:

 1. Muotoilluissa tuijissa on kyllä sitä jotakin, jotain hienoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin tykkään muotoilluista havuista ja pensaista paljon. Ulkomailla lomilla käydessä ihailen aina puistoissa ja puutarhoissa vieraillessamme erilaisia muotoiltuja pensaita.

   Poista
 2. Olet kyllä ahkera havupuiden muotoilija ja varmasti pitkästä kokemuksesta on hyötyä. Minusta lopputulos kolmella rungolla on kiva, vaikka ymmärrän, ettei työ ollut niin helppoa, kun runkoja oli useampi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Havujen muotoilu kestää usein useamman vuoden, vähän riippuen havun alkuperäisestä habituksesta. Leikkausta ei voi yhdellä kertaa tehdä kovinkaan paljon, jotta havusta ei tule rujon näköinen. Näitäkin kahta pallotuijaa olen muotoillut jo monta vuotta.

   Poista
 3. Minä leikkaan myös tuijaa mutta vain ihan tavalliseen muotoon . Tuen aina talveksi pallotuijat juurikin tuon lumen takia . Leikkausjälkesi on kyllä hyvä .
  Uusi laudotus on ryhdikkään näköinen .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leikkaus ja muotoilu auttaa paljon myös havun lumikuorman kestämiseen. Hyvä esimerkki on ollut muotoilemani ’Brabant’ tuijat, joiden tiiviiksi ja latvaan päin kapenevaksi leikattu muoto on estänyt niiden levähtämisen lumen painosta ihan täysin.

   Poista
 4. Minustakin olet havujen leikkaamisen mestari. Talomme nurkalla kasvaa peurojen alaosista kaluama tuija. Ajattelin ensin kaataa sen kokonaan pois, mutta näitä kuviasi katsellessa taidan kokeilla muotoilua. Minunkin tuijassani on ainakin kaksi runkoa, mutta sinun monirunkoiset ovat hauskan näköisiä, persoonallisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kyllä mielestäni tarttua leikkuriin ja kokeilla muotoilua. Vaarana on vain se, että muotoiluun jää koukkuun, niin kivaa se on.

   Poista
 5. Omat tuijani ovat varsin kehnossa kunnossa, kun vertaa niitä sinun työsi hienoon jälkeen! Meillä osa kasvaa jo liian suuriksi ja noita kolmehaaraisia on useampikin. Täytyykin miettiä, josko jonkun voisi ottaa harjoituskappaleeksi ja leikatakin alhaalta paljaaksi. Jos ei sitten näytä hyvältä, joutaa kokonaankin pois. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Havujen muotoileminen on tosi kivaa. Vaikka kestää useimmiten useamman vuoden halutun ja lopullisen muodon saavuttaminen, niin jos ei muuta niin kärsivällisyyttä se ainakin kasvattaa runsaasti.

   Poista
 6. Olet saanut taas paljon aikaan. Kaunista tulee, mutta vaatii paljon viitseliäisyyttä ja harrastuneisuutta.

  Pihapuuhat raittiissa keväisessä ilmassa ovat nautittavia asioita - ja edistävät myös puutarhurin omaa terveyttä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.
   Ehkä parasta on juuri se, kun saa työskennellä raikkaassa ulkoilmassa ja tietysti siinä samalla saa keho ja mieli myös terveydellisiä vaikutuksia.

   Poista
 7. ooo-la-laa... tämä on sellaista "askartelua", johon mun taidot ei riittäisi...
  Tuo lumikuorman miettiminen täytyy kertoa Ukkokullalle.... ehkä meidänkin tuijat hyötyisi muhkeimmissa muodoista! Useampivartiset puut on suorastaan huikeita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä tiiviimmäksi havun saa vuosien aikana leikatuksi, sen paremmin se kestää myös lumikuormaa. Kartiomaiseksi, eli ylöspäin kapenevaksi leikkaaminen, antaa parhaan tuloksen ja lumi ei pääse taittamaan oksia lainkaan.

   Poista