Translate

tiistai 8. syyskuuta 2020

Satokauden yhteenvetoa



Tomaattisadosta tuli tänäkin vuonna ihan hyvä.


Sparta F1:sen, Gardener's Delight:in ja Supersweetin lisäksi kylvin myös uusina kokeiluina luumutomaatti 'Olivade' F1, 'Sirley 'F1 ja Hildaresta. Ihan kelpoja ja hyviä lajikkeita ovat kaikki.

Osan ylimääräisistä tomaatintaimista istutin nuukuuksissani keväällä avokompostiin. Tänään ne näyttävät tältä. Toivottavasti ehtivät valmistua ennen syyshalloja.


Kasvihuonekurkkuja tuli myös hyvin runsaasti ja kaikkea, emme ehtineet syömään, joten osasta tein salaattia ja annoin kurkkuja myös lapsille.


Kyssäkaalta eli kaalirapia kylvin tänä vuonna vain vähän. Mainio kaalikasvi jota käytän sekä raakaraasteena että kasvislaatikoissa. Sadosta tulee yleensä aina hyvä, joten maltoin olla kylvämättä sitä yli tarpeen.


Kyssäkaalista saa muuten hyvää salaattia raastamalla ja lisäämällä joukkoon ananasta, tuoretta timjamia ja persiljaa. Hetki jääkaapissa antaa lisää potkua makuun.





Parsakaaliin olen tänä syksynä myös tyytyväinen. Montaa tainta en tätäkään kylvänyt. Se hieman harmittaa, sillä enpä arvannut sen onnistuvan näinkin hyvin. Pidämme mieheni kanssa molemmat tosi paljon tästä hyvin terveellisestä herkusta.




Porkkanoita tulee myös yli oman tarpeen, sillä meillä ei ole kellaria jossa niitä varastoida. Pitäisiköhän kokeilla lohkoa niitä pakkaseen?


Punajuuria tulee myös kiitettävästi ja onneksi niitä voi säilöä talven varalle. Palsternakkoja, penkin vasemmassa laidassa, harvensin alkuun aivan liian hellällä kädellä ja ne ovat vielä melko pieniä. Katsotaan ehtivätkö edes kasvattaa ajoissa kokoaan?


Herneille kesä oli otollinen. Niitä riitti herkuteltavaksi pitkään.


Tänä vuonna ei tullut kylvettyä lainkaan tavallista sipulia. Punasipulia kylläkin. 


Tässä odottamassa uuniin pääsyä.

 'Maurin makea'

Vadelmia tuli jonkin verran ja laatu oli hyvä, mutta mansikkasato jäi ilmeisesti talvesta ja alkukesän kuivuudesta johtuen vuosikymmenen heikoimmaksi.


Sen sijaan kasvihuoneen vierustalle hiljalleen levinneisiin ahomansikoihin tuli paljon makoisia marjoja, vaikka kulotin keväällä koko kasvuston.


Omenasato on ollut muutoin hyvä, mutta muumiotauti on ollut riesana. Puna- ja valkoherukkaa sekä karviaisia tuli melko hyvin, mutta mustaherukkaa puolestaan heikosti. Kaikki marjat kerättiin suoraan pakkaseen ilman sokeria.

Mäkimeirami

Yrteistä minttu, sitruunamelissa ja mäkimeirami porskuttivat ruohosipulin ohella hyvin. Timjami, yksi lempiyrteistäni, talvehti lähes lumettoman talven johdosta huonosti ja vain pieni tupsu oli selvinnyt hengissä. Pitääkin muistaa kylvää ensi keväänä runsaasti timjamia lisää.


Laatokan Helmi keltaluumu teki jo muutamia luumuja, vaikka se on vasta viime vuoden keväällä hankittu.


Aiemmin meillä oli hyvin satoisa 'Sinikka' luumu.  Puun  kevättalvella saama paha kuoren halkeama koitui kuitenkin vuosien saatossa sen kohtaloksi.


Viime kevään hankintoja on myös päärynä 'Pepi'. Siitäkin on kypsymässä muutama maistiainen.


 Mukavaa viikon jatkoa sateista huolimatta.

24 kommenttia:

  1. Sait hyvän sadon. Minä en ole kasvattanut kuin lehtikaalia, muita kaalikasveja pitäisi joskus kokeilla.
    Minä olen tuoreena käytetyn porkkanan lisäksi ”säilönyt” porkkanaa mm. kesäkeitto annoksissa, mitkä voi hyvin pakastaa ns puolivalmiina. Talvella nopea ruoka. Samoin porkkanapiirakkaat yms voi pakastaa. Olen huomannut, että kellariin ei oikein kannata porkkanoita viedä, aikakaan paljoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla lehtikaali unohtui harmillisesti kylvämättä. Porkkana kesäkeitto annoksissa kuulostaa ihan hyvältä ja kokeilemisen arvoselta.

      Poista
  2. Mukava ja monipuolinen sato on näemmä palkinnut viljelijät,onnittelut!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Ainakin tietää syövänsä luomusti kasvatettua satoa.

      Poista
  3. Hienosti on tullut satoa! Minä en viljele juurikaan hyötykasveja, mutta perunasta tuli hyvä sato, lajike oli Colomba, josta saatiin ruokaperunaa jo heinäkuussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Itse emme syö juuri lainkaan perunaa, joten sitä ei ole tullut lainkaan kokeilluksi.

      Poista
  4. Hyvinpä tuli satoa. Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan kivasti kesän helteisistä ja kuivista jaksoista huolimatta.

      Poista
  5. Hyvää viikon jatkoa Sinullekin :) herkullisen näköiset kuvat <3

    VastaaPoista
  6. Runsasta ja monipuolista satoa, kelpaa herkutella! Tämä kesä ei ollut oikein hyvä tomaattien suhteen. Omenoista sen sijaan tulee hyvä sato, kesäomenat on kerätty ja pian saa kerätä syysomenoita,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omenat ovatkin tuottaneet hyvää satoa monille tänä vuonna.

      Poista
  7. Hyvin oot satoa suanu kasvimaalta. Miulla ei nyt kaalikasveja ollukkaan ja parsakaali on miunkin herkkuu, ostan sitä syksyllä kaupassakäyvessäni. Porkkanaan iski mato, ihan tuntematon juttu meille! Mitenkähän siitä erroon piäsöö. Mukava on satoa lasten perheille antoo syötäväks! Kaunis kimppu pöydällä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Porkkanoihisi iskenyt mato saattaa olla joko porkkanakärpäsen tai kempin toukka. Veikkaan tuota porkkanakärpästä, joka talvehtii tietojen mukaan aikuisena pellon pientareilla tai havumetsissä. Sieltä se lähtee sitten munimaan otolliselle kasvupaikalle. Meillä on ollut joskus porkkanakempin vioituksia ja sen jälkeen olen käyttänyt aina kasviharsoa suojana ihan loppukesälle saakka. Harso auttaa myös tuohon porkkanakärpäseen. Porkkanakempin kohdalla yhtenä keinona sanotaan olevan myöhäisempi porkkanan kylvö. Keltaisen juurimadon eli seppäkuoriaisen varmaan tunnistatkin ja sitä näyttää ainakin meillä olevan paljon metsästä raivatulla alueella. Tuoreilla perunanpuolikkailla niitä voi houkutella esiin ja hävittää.

      Poista
  8. Kiitos. Minäkin mieheni ohella tykkään tosi paljon porkkanaraasteesta ja sitä onkin usein tarjolla. Täytyy varmaan ylimääräiset, mitä ei ehditä syödä ennen talvea, sitten pakastaa. Punajuurista saakin vaikka mitä herkkuja.
    Kiitos samoin Sinulle.

    VastaaPoista
  9. Oikein hyvä ja monipuolinen sato. Mukavaa, että jotain saat säilöttyäkin.
    Omenoista meillä on mennyt valtavasti kompostiin huonon laadun vuoksi. Jotain sentään sain pakastettua piirakkaa varten ja toki omenoita on syötykin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä muista itsekään, koska omenasato olisi ollut aiemmin näin huonolaatuinen. Onneksi sentään syöntiin ja piirakkaan omenoita on saatu täällä meilläkin.

      Poista
  10. Mainio sato josta on iloa talvellakin. Kyllähän itse kasvatettu maistuu niin paljon makoisammalta.

    Meillä taivaan vanhat omenapuut pukkaavat ennätyssatoa ja ihmeen hyvälaatuistakin, toisin oli pari vuotta sitten jolloin rupisia ja muumiotautisia omenoita kärrättiin kompostiin ihan urakalla.

    Mukavaa loppuviikkoa !

    VastaaPoista
  11. Itse kasvatettu maistuu kyllä aina parhaimmalta.
    Kuten tuolla edellä mainitsin, niin enpä muista koskaan aiemmin olleen näin huonolaatuista omenasatoa. Muumiotautisia omenoita etenkin on ollut todella paljon.
    Kiitos samoin.

    VastaaPoista
  12. Komeaa satoa! 'Laatokan Helmen' luumut näyttävät paljon isommilta ja keltaisemmilta kuin meidän puun sato. Ovat sentään hieman isompia kuin viime kesänä, jolloin kaikki kolme kypsäksi ehtinyttä luumua olivat isännän peukalonpään kokoisia. Olikohan alkukesän kuivuus syypäänä, vaikka meillä pohjamaa pysyikin kosteana koko ajan? Porkkanoita saa säilöttyä ison määrän pakasteeseen, kun keittää ja soseuttaa ne. Soseen voi sitten käyttää talvella joko kasvissosekeiton osana tai porkkanalaatikkoon. Omenoissa kuuluu olevan tänä vuonna paljon tuholaisia. Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luumut kypsyivät vain tosi hitaasti, mutta olivat kyllä valmistuttuaan hyviä.
      Onneksi omenoissa oli paljon myös syönti- ja piirakkakelpoisiakin.
      Kiitos samoin.

      Poista
  13. Mahtava sato,paljon jää säilöttäväksi,talveksi.
    Oletko porkkanaraastetta pakastanut? kuulemma mehustuu pakkasessa?:)

    VastaaPoista