Translate

sunnuntai 25. huhtikuuta 2021

Kuusenkäpyhake

                                          

Aina pihaa  siivotessani tapaan samalla kerätä visusti talteen kaikki takapihan kuusista pudonneet kävyt (tällä kertaa runsaat kaksi isoa saavillista), jotka sitten haketan katteeksi penkkien reunoihin. Meillä on käytössä kaksi haketinta ja toista niistä tuleekin käytettyä nykyään pelkästään käpyjen hakettamiseen.Käpyhake on minusta aivan loistavaa ja täysin ilmaista katetta penkinreunoihin. Se tosin maatuu nopeammin, kuin karkeampi hake, ja sitä joutuu näin ollen lisäilemään maahan useammin. Maatuessaan se tekee kuitenkin mullan kuohkeaksi ja mahdolliset rikatkin irtoavat siitä tosi vaivattomasti. Katetta käytän myös hapanta maata vaativien kasvien, kuten havujen, alppiruusujen ja jaloangervojen juurella. Jos tarve vaatii, hakkeeseen voi halutessaan lisätä myös kalkkia, jolloin se sopii katteeksi kaikille kasveille eikä happamoita kasvualustaa liiaksi. Tuoksu on ainakin minulle hyvin mieluinen, samoin kuin kaunis ruskea värikin. 

Jos pihassanne kasvaa kuusia ja satutte lisäksi omistamaan hakettimen suosittelen kyllä käpyhakkeen käyttöä. Tulette yllättymään positiivisesti.

Mukavaa sunnuntai-illan jatkoa.


Ps. Jälkihuomautuksena vielä. Männynkävyt eivät käy hakettamiseen, sillä ne ovat ensinnäkin liian kovia ja lisäksi ne tylsyttävät terät.

39 kommenttia:

 1. Hyvä idea. Onko haketin murskaava vai leikkaava?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, meillä on leikkaava joten nyt taidan kokeilla miten sen kanssa käy jos hakettaa käpyjä.

   Poista
  2. Männynkävyt eivät käy, sillä ne ovat ensinnäkin liian kovia ja tylsyttävät lisäksi terän.

   Poista
 2. Olipa mukava vihje, kaunista jälkeä! Olenkin viimeaikoina miettinyt oman pihan hakkeiden hyödyntämistä.

  VastaaPoista
 3. Eipäs ole tällainen tullut mieleenkään, mutta taidan minäkin kokeilla, niin kivalta näyttää!

  VastaaPoista
 4. Kuuntelin juuri tänään Versoilevan mökkipuutarha webinaaria ja siinäkin oli puhetta katteista, kompostoinnista ja paljon kasveista, sekä perustusten tekemisistä pihapoluille, kesäkeittiöille, terasseille yms. yms, erittäin monipuolinen ja hyvä webinaari. Meillä on maalla paljon isoja puita mm. kuusia ja mäntyjä ja niin ollen käpyjä myös paljon, tuo hakkeen teko kävyistä on kyllä todellinen ekoteko, taidanpa hyödyntää pihasta keräämiäni käpyjä juurikin katteena tänä vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unohtui vielä tarkentaa, että männynkävyt eivät sovellu haketukseen vaan ainoastaan kuusenkävyt.

   Poista
 5. Vau! Näyttää hyvälle. Voin kuvitella tuoksun. Minulla ei ole haketinta (siis vielä), mutta nyt napsahti hakettimen kohdalle yksi iso plussa lisää.

  VastaaPoista
 6. Näyttää hyvältä ja varmaan tuoksukin on hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melko hienojakoista katetta on myös tosi kiva levittää.

   Poista
 7. Kylläpä näyttää hyvältä tämä hake.

  VastaaPoista
 8. Hyvä idea ja kivalta näyttää👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen hakettanut kuusenkäpyjä jo todella monen vuoden ajan. Kätevää ja nopeaa. Vain itse käpyjen keräämiseen kuluu aikaa.

   Poista
 9. Uusi tuttavuus haketin ja lopputulos näyttää komialta. Meillä on vain mäntyjä tontilla ☺
  Mukavaa maanantaita Sinulle ♫

  VastaaPoista
 10. Vastaukset
  1. Jos vain tontiltanne löytyy kuusenkäpyjä, niin suosittelen kokeilemaan haketusta.

   Poista
 11. Kiitos,ihan paras vinkki!
  Mukavia kevät touhuja,Sinulle :Kruunuvuokko 🌞😊

  VastaaPoista
 12. Komeaa haketta! Ei ole meillä kuusia valitettavasti.

  VastaaPoista
 13. Tiedote blogini seuraajalle, koska blogin osoitteenmuutoksen myötä tämä ei välttämättä näy lukuluettolossa lainkkaan: https://hetkimajablogi.blogspot.com/2021/04/hiljalleen-horroksestaan-hiipiva.html

  VastaaPoista
 14. Meillä on leikkaava haketin ja kuusen käpyjä on runsaasti tänä vuonna. Käytämme joskus niitä ja männynkäpyjä sytykkeenä. Kiitos vinkistä kokeilen tänä vuonna.

  VastaaPoista
 15. Kiitos tästä vinkistä! Turussa meidän pihalta käpyjä on saanut kerätä useita saavillisia mutta emme ole osanneet hyödyntää niitä näin upealla tavalla! Haketta siis voisi käyttää istutuksille muun hakkeen tapaan kuten mainitset. Luultavasti täytyy kalkkia tosin lisätä jos kasvien hakkeeksi käyttää. Itseä ainakin kiinnostaa kokeilla tätä seuraavan kerran kun mahdollisuus tulee!

  VastaaPoista