Translate

lauantai 22. tammikuuta 2022

Mitä kuuluu kompostorille

 


Hieman samea kuva, mutta lämpötila oli kuvan oton aikana 19.1 hyvä, eli lähes +60 astetta. Pakkasten aikaan mittari sen sijaan laski jo huolestuttavasti alle kymmenen asteen. Mieheni hoitaa meillä pääasiassa kompostorin toimintakunnosta.


Kompostorissa pidetään viiden litran muovista kanisteria, jonka on täytetty kuumalla vedellä ja kuumavesikanisteri vaihdetaan sitten pakkasilla päivittäin. Normaalisti kompostin kuivikkeena olemme käyttäneet kuiviketurvetta sekä myöskin kaadettujen pihapuiden ja leikattujen pensaiden oksasilppua, mutta talvella pakkaskaudella taas Biolanin talvikuiviketta.

Kompostoria meillä tyhjennetään talvella silloin, kun sen lämpötila laskee alle kymmenen asteen. Tyhjennystä ei tehdä suinkaan kokonaan, vaan ehkä 1/4 kompostista poistetaan alaluukusta; kylmin, jäätynein ja vanhin komposti. Poistettu komposti laitetaan sitten toiseen ruoantähteille tarkoitettuun Biolanin kompostoriin (ei lämpöeristetty) jälkikompostoitumaan. Loput sekoitetaan uudelleen, lisätään kuiviketta ja mukaan laitetaan 1-2 dl kompostiherätettä (ureaa). Yleensä (tähän saakka aina) kompostori "herää henkiin" ja lämpötila nousee yli 50 asteen.


Kompostoitteko te  ja mitä taikoja tapaatte tehdä, jotta saatte kompostin toimimaan hyvin myös talviaikana?



9 kommenttia:

  1. Meillä talven kylmimmät kukaudet jäähdyttävät kompostorin ja kevättalven aurinko nostaa lämpötilan. Vesikanisteria käytettiin joskus, mutta todettiin, että kevät sulattaa. Ja sitä iloa ja riemua, kun komposti lämpötila alkaa nousta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on lähes pakko olla toimiva kompostori kesät talvet. Onneksi mies on ottanut päävastuun sen hoitamisesta.

      Poista
  2. Toimin kompostorin kanssa samoin, kuin sinä. Kompostorimme jämähti jäähän, joten laitoin sinne viiden litran kuumavesikanisterin. Vaihdan kanisteriin kuuman veden joka päivä. Kompostorin mittari heilahti parhaimmillaan +20 asteeseen, ei siitä ylemmäs. Luultavasti alasäiliö on jo täynnä, mutta senkin luukku on kiinni. En viitsi väkisin avata luukkua, ettei tiivisteet rikkoudu. Talvisin kannattaa käyttää tehokuiviketta. Säilytän sitä metallisessa, kannellisessa saavissa lämpimässä varastossa.
    Biolanin vieressä on anopin kodista tuotu lämpökompostori, jota voin käyttää tarvittaessa. Enimmmäkseen se toimii jälkikompostorina.

    VastaaPoista
  3. Kruunuvuokko 23. tammikuuta 2022 klo 13.35
    Komposti lakkaa usein toimimasta, jos kompostin pohjalla oleva valmis komposti jämähtää jäähän. Siksi on tärkeää, että komposti on riittävän kuivaa, kosteaa kuitenkin. Koska vesi valuu alaspäin, lisätään kuiviketta pohjalle tyhjennyksen yhteydessä. Valmiin kompostin tyhjentäminen kompostin pohjalta on välttämätöntä, alaluukku avautuu tarvittaessa kuumalla vedellä.

    VastaaPoista
  4. Kiinnostava postaus. Meillä on lokerikkoroskis eli jätefirma kerää meiltä ruuantähteet. Puutarhajätettä varten on ollut tavallinen komposti, mutta hävitimme sen viime kesänä, se oli niin vanha. Syksyllä meillä on lehtikomposti, sellainen kehikkomalli, johon haravoimme puista ja pensaista pudonneet lehdet. En tiedä hankimmeko ensi kesänä uuden kompostorin. Pitää miettiä... 🌷

    VastaaPoista
  5. Kiva kuulla. Kompostimullasta saa kyllä vertaansa vailla olevaa maanparannusainetta.

    VastaaPoista
  6. Teillä komposti näyttää toimivan hyvin. Meillä tulee arkisin liian vähän biojätettä pitämään komposti kunnolla käynnissä. Joululoman aikana lämpötila nousi päälle 50 asteen mutta muuten se on ollut pääasiassa 5-20 asteen välillä. Minulla on lisäeristeenä biojätteen päällä styroksilevy ja kompostorin ympärille lapioin aina kunnon kinoksen lunta. Ne auttavat pitämään kompostorin edes jollain lailla käynnissä talven yli. Mitään tehokuivikkeita tai kompostiherätteitä en käytä. Loma-aikoina kun tulee enemmän biojätettä, lämpötila nousee nopeasti. Tänään tyhjensin alaosasta maatunutta tavaraa pois ehkä sen neljäsosan verran. Ainoastaan yhdessä nurkassa oli kohmeisempaa, muuten oli sulaa, joten saan olla tyytyväinen tulokseen.

    VastaaPoista
  7. Syömme lähes päivittäin juureksia ja vihanneksia ja niiden kuorista kertyy kivasti kompostin täytettä.
    Lumella eristäminen onkin yksi oivista keinoista pitää komposti sulana.

    VastaaPoista
  8. Kiva kuulla kannustavia kokemuksianne kompostoinnista. Meillä on rantatalolla viime kesänä aloitettu puutarhajätteiden systemaattisempi kompostointi, ja jännityksellä odotan kevättä. Tosin vielä pitänee odottaa toinen vuosi ennen kuin kompostiaines on hyödynnettävissä. Biojätteiden määrä meillä on tosi vähäinen, mutta talousjätteiden kompostorin hankinta kyllä pohdinnassa hieman myöhemmin.

    VastaaPoista