Translate

lauantai 14. tammikuuta 2023

Puutarhamme luottokasvit 5


VALEANGERVOT Rodgesia


Monet sipulikasvien värit sopivat mainiosti yhteen liuskavaleangervon pronssinruskeisiin kaunismuotoisiin lehtiin. Yllä olevassa kuvassa punaisten tulppaanien eri sävyjä.

Puutarhassamme on kasvanut kaksi valeangervoa, eli luskavaleangervo Rodgesia podophylla sekä sormivaleangervo Rodgesia aesculifolia. Vuosikaudet puutarhassa hyvin viihtynyt sormivaleangervo kuitenkin kuoli yllättäen ilmeisesti hankalan talven runtelemana. Vuosia sitten samaan aikaan hankittu ja vierelle istutettu liuskavaleangervo sen sijaan on yhä täysin voimissaan, kuten yllä olevista viime kesän kuvistakin voi havaita. Valeangervot sopivat upeasti taustakasveiksi. Ne vaativat kuitenkin melko runsaasti tilaa ympärilleen. Korkeutta niillä on noin 60 cm. Kuvat ylintä kollaasia lukuun ottamatta taas  eri vuosilta, eli 2008- 2022.


Kuvassa etualalla  on 'Queen of Night' tulppaani ja alhaalla oikealla vaaleanpunakukkainen jaloangervo. 

Meillä valeangervo kasvaa kohopenkissä isotuomipihlajan, marja-aronian sekä rusotuomipihlajan juurella ja paikka on osoittautunut sille mieluisaksi parinkymmenen vuoden ajan.

Kasvupaikkavaatimukset ovat puolivarjoinen,  hiekkapitoinen, ravinteikas ja tuoreena pysyvä maa. Ei siis kestä kuivumista. Vähälumisena talvena kärsii maan routaantumisesta.  Täytyy tunnustaa, etten ole vuosien aikana mitenkään suojannut kasvia talveksi. Vaikka routa onkin välillä talven aikana nostanut kasvin juuria koholle maasta on se onneksi kuitenkin pärjännyt.

Tässä kukkiva kääpiöjaloangervo 'Pumila' edustalla.

Kasvin etualalle istutetut jättilaukat 'Gladiator 'sopivat myös mielestäni tosi kivasti liuskavaleangervon kanssa.

Liuskavaleangervon  Kahteen alimmaiseen kollaasikuvaan valitsin eri vuotena otetut kuvat (kyseessä siis sama kasvi), joissa oikeanpuolimmaisessa kuvassa lehdet ovat vihreitä ja vasemmanpuoleisessa kuvassa ne ovat värittyneet kauniisti. Nuoria versoja, lehtiruoteja ja varsia peittää pronssinruskea karvoitus. 


Ylläolevassa kuvassa vasemmalla keltaisten ja valkokukkaisten värililjojen kanssa. Etualalla keijuangervo 'Little Princess'. 
Oikealla alhaalla aikaisin keväällä kukkivat 'Calgary' tulppaanit ja tulppaanien yläpuolella vielä kuvaus vuonna hengissä ollut sormivaleangervo.  Nämäkin kollaasin kuvat siis eri aikaan ja eri vuosina otettuja.



27 kommenttia:

  1. Kaunista katsella nyt talven keskellä! Tuosta tuli minullekin inspis kokoaamaan puutarhakuvia kollaasiksi. Meillä on ollut vuosien mittaan paljon samanlaisia kasveja, mutta nyt jostakin syystä kaikki ryhtyy harvenemaan. Rodot pärjäävät parhaiten.

    VastaaPoista
  2. Teillä puutarhahommia rakastavilla ihmisillä on talvi varmasti pitkää odottelua. Kaikki on niin kaunista, kun jaksaa touhuta. Minäkin tykkäisin, mutta en jaksa touhuta ;) Nuo valkeat tulppaanit ovat tosi kauniit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No itse nautin kyllä talvesta ja hengähdystauosta puutarhahommista. Sitten taas keväällä on uutta intoa täynnä. 😊😊

      Poista
  3. Minulla on ensimmäiset valeangervot kokeilussa, on ollut hankala löytää niille varjoisaa soppea, meillä on niin aurinkoinen puutarha. Todella hyvin sopivat punaisiin tulppaaneihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistankin teillä vieraillessamme pihanne olleen aurinkoinen ja avoin. 😊😊

      Poista
  4. Ihania yhdistelmiä! Kiva idea blogi-kirjoitukseksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Ajatuksena oli tehdä näistä hieman harvinaisemmista perennoista juttua.

      Poista
  5. Ihanaa vihreyttä ja vehreyttä.

    VastaaPoista
  6. Valeangervoa en olekaan kokeillut. Se näyttäisi sopivan hienosti taustakasviksi kukkijoille. Kiitos kauniista katsauksesta kesään 💗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos paikka vain löytyy, kannattaa ehdottomasti kokeilla.

      Poista
  7. Sormivaleangervoilla on taipumus levitä keskeltä reunoihin päin. Oletko jakanut juurakoita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on. En ole jakanut vielä kertaakaan vuosien aikana.

      Poista
  8. Pronssinruskea kevätväri on aivan ihana. Olen ajatellut, että valeangervoista kasvaisi todella korkeita, yli metrisiä rotiskoja, mutta eipä näköjään. Mielenkiintoinen taustakasvi monen kukkivan perennan tai sipulikukan seuraan. Kiitos näistä esittelyistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin väri on upea. Ovat ihan kompaktin kokoisia ja upeita taustakasveja.
      Kiva jos kiinnosti.

      Poista
  9. Olen joskus ajatellut tätä meidän pihalle mutta ei ole tullut hankittua .Meillä kyllä on aurinkoinen tontti joten en tiedä mihin sen laittaisin mutta komea on .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siimeksinen ja puolivarjoinen paikka on kyllä valoangervojen mieleen.

      Poista
  10. Upeita. Yritin monena vuonna saada näitä, mutta en löytänyt. Tuo punervalehtinen on erityisen hieno ja antaa kivaa vaihtelua vihreyden joukkoon.

    VastaaPoista