Translate

keskiviikko 11. tammikuuta 2023

Puutarhamme luottokasvit 2

HELOKIT

Kulta- ja isohelokit

Puutarhan luottokasvit ovat mielestäni niitä kasveja, jotka nousevat penkistä joka vuosi lähes takuuvarmasti ja kukkivat uskollisesti vaikka niiden kohdalle välillä sattuisi haastaviakin talvia. Helokit ovat oikeanlaisessa, niille sopivassa kasvupaikassa kestäviä ja runsaasti kukkivia väripilkkuja.


 

Isohelokin kukka ylhäällä vasemmalla ja alhaalla oikealla kestää vain yhden päivän, mutta uusia kukkia puhkeaa jatkuvasti tilalle. Kukat avautuvat iltapäivällä. Kuvat ovat vuosilta 2006- 2020.
 


Monet meistä eivät ole keltaisten kukkien ystäviä. Itse olen alkanut pitää niistä vuosi vuodelta enemmän. Alla lainaus keltaisen värin vaikutuksista meihin ihmisiin.

"Keltainen yhdistetään aurinkoon, lämpöön, voimaan, älyyn, onneen ja toivoon. Se symboloi optimismia, valppautta, virkeyttä, uskallusta, uteliaisuutta, itsetietoisuutta, voimaa ja valaistumista. Keltainen keventää, piristää ja terästää. Se tuottaa iloa ja voi jopa torjua masennusta. " 


Vasemmalla isohelokit (Oenothera tetragona) ja oikealla kultahelokit (Oenothera fruticosa) Kultahelokin alut sain alkuaan paraislaiselta vanhakantaisten kasvien vaalijalta ja isohelokit olen kasvattanut siemenistä.


Kultahelokin tuoksuvat, loistavan keltaiset kukat ovat maljamaiset  ja kukat ovat terttuina varsien päässä. Nuput ovat hyvin koristeellisia ja väriltään kauniin punaiset. Kasvutapa on pensasmainen.


Kultahelokin kukinta-aika on heinä- elokuu ja isohelokilla pitkälle syksyyn. 


Helokit viihtyvät auringossa ja ne ovat lämpimien paikkojen perennoja. Ne eivät siis menesty tiiviissä maassa, joten ne kannattaa jos mahdollista istuttaa aina kohopenkkiin. Kasvualustan tulisi olla hiekansekainen, läpäisevä, kuohkea sekä hyvin kalkittu. Kestävät mielestäni melko hyvin kuivuutta.


Kultahelokki on myös mehiläisten ja yöperhosten suosikki ja siitäkin syystä oiva perenna. 

Vuonna 2020

Meillä kulta- ja isohelokki ovat kasvaneet kasvimaalla kasvilavoissa. Toissa kesänä siirsin kultahelokit takapihan pensasaidanteen juurelle, kun niille varattuun kasvilavaan istutettiin uusia mansikoita. Nähtäväksi jää onko uusi paikka niille yhtä mieluinen kuin vanhakin.

11 kommenttia:

  1. Helokit on puutarhan ilopillereitä 😊
    Täälläkin on kultahelokkia 🌼

    VastaaPoista
  2. Minulla oli joskus kauan sitten kultahelokkia kohopenkissä, mutta yksi talvi hävitti sen. En muista oliko kyseinen talvi olosuhteiltaan hankala muillekin perennoille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka onkin kestävä, vaatii ehdottomasti läpäisevän kasvupaikan.

      Poista
  3. Nämä keltaiset kukat ovat hienoja, tosiaan kuin pieniä aurinkoja, mutta edellisen postauksen syyshohdekukat ovat aivan uskomattoman ihania. :)
    Mukavaa loppuviikkoa! <3

    VastaaPoista
  4. Varsinaisia ilopillereitä ja hyvän mielen tuojia!

    VastaaPoista
  5. Tuovat kyllä iloista väriä kukkiessaan puutarhaan.

    VastaaPoista