Translate

perjantai 8. joulukuuta 2023

Perinteiset Paraisten piparkakut

Eilen tein perinteisen Paraisten piparkakkujen taikinan. Taikina sai tekeytyä yön ajan jääkaapissa ja tänään aamupäivällä sitten oli kaulitsemisen ja piparien paistamisen vuoro. Muotteina käytin sekä possu- että perinteikästä piparikakun muotoista muottia.


 Taikinaan laitoin taas tapani mukaan mausteita enemmän kuin ohjeessa ja lisäsin vielä kardemummaa, joka ei alkuperäiseen Paraisten piparkakkujen ohjeeseen jostain syystä kuulu. Kardemumma antaa kuitenkin pipareihin mielestäni jouluisen ja hyvän maun, joten olen alkanut lisäämään sitä taikinaan. Kuten ennenkin olen sanonut Paraisten piparkakkutaikina on erittäin hyvä leivottava ja taikinajäämät voi kaulita taikinan repeilemättä useaan kertaan.

Kaupassa on tarjolla piparkakkuja moneen makuun, mutta itse leivotut piparit ovat aina kuuluneet omaan jouluperinteeseeni. 

10 kommenttia:

 1. Itse leipomalla tulee takuulla ihana tuoksu! Enpä olekaan koskaan kokeillut Paraisten piparkakkuja, vaikka se on nykyisin kotikuntani. Kuulun niihin, jotka joskus ostavat paketin valmista piparitaikinaa kaupasta ja sitten syövät sen pieni pala kerrallaan ilman, että paistaa ainoaakaan piparia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piparitaikina onkin niin hyvää, että se on lähes parhaimmillaan raakana nautittuna.

   Poista
 2. Samalla resetillä miekin tien piparini. Tosiaan mausteita suapi lisätä taikinaan. Possut on meilläkin ehottomia. Mökkiin tämä taikina ei sovellu ja siihen arkipiparkakku taikina on hyvä. Tulevalla viikolla miulla on piparien paisto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että sama piparkakkuresepti on sinullakin. Paraisten piparit kehoitetaan kaulimaan ohuiksi ja olisiko se yksi syy ettei se sovellu paksuseinäisemmän mökin tekoon?

   Poista
 3. Pitääpä tutustua tähän reseptiin. Mielenkiintoinen tuo Ullan kommentti edellä, että jotkin taikinat soveltuvat paremmin mökin tekoon kuin toiset.
  Kyllä kuuluu kardemumma piparkakkutaikinaan. :)
  Tunnelmallista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti. Taikinasta on muuten olemassa eri versioita. Törmäsin sattumalta netissä myös sellaiseen ohjeeseen, jossa Paraisten piparitaikinaan tuli vehnäjauhojen lisäksi myös perunajauhoja.
   Kiitos samoin. 🌲

   Poista
 4. The smell of gingerbread brings a Christmas feeling.

  VastaaPoista
 5. Olen edelleen kahden vaiheilla, leivonko tänä vuonna ollenkaan pipareita. Viime vuotisia kun syötiin vielä alkusyksystä Aura-juuston kera. Olen leiponut aina piparit äidin Pohjanmaan piparit -ohjeella, jollaista en nettihaulla löytänyt. Se on lähes identtinen tämän Paraisten piparien kanssa. Äiti on satakuntalainen syntyisin, enkä tiedä hänen pipariohjeensa historiaa. Ehkä hän sai sen raumalaiselta sisareltaan, joka oli taitava leipoja. Kummaltakaan asiaa ei voi enää kysyä.
  Nauratti tuo Sailan kommentti. Muistan jo lapsuudesta, kuinka kävimme maistelemassa äidin viileään vetäytymään jättämää taikinaa. Samoin tekivät meidän lapset. Hyväähän se piparitaikina on. Itsekin tulee maisteltua leipomisen ohessa.

  VastaaPoista
 6. Meillä pipareita pitää leipoa jo lastenlapsia silmälläpitäen ja maistuvat ne kahvin kanssa minulle ja miehellenikin.
  Muistankin sinun kertoneen aiemmin, että leivot aina Pohjanmaan piparit ohjeella.
  Äitini tapasi leipoi ruskeiden piparien lisäksi usein aivan ihania vaaleita piparkakkuja, joiden ohjeen hän oli pitkälti itse kehittänyt. Kaikki pipareita maistaneet aina tivasivat häneltä ohjetta. Nyt harmittaa etten pyytänyt ohjetta ajoissa äidiltäni ja se jäi ainaiseksi arvoitukseksi.
  Piparitaikina on kyllä niin hyvää, että harva pystyy olemaan sitä leipoessa maistamatta.

  VastaaPoista