Translate

lauantai 15. kesäkuuta 2024

Tohdinpa melkein väittää



Tohdinpa melkein väittää, että kuunliljat ovat yksiä varmimpia ja kestävimpiä kasveja puutarhassamme. Ne kukoistavat olipa kesä lähes millainen tahansa. Olisiko syynä osin savensekainen kasvualusta. Niin tai näin, ne kasvavat aina yhtä reheviksi ja kauniiksi. Pehkot ovat valtavia ja niinpä niiden alustat pysyvät rikkaruohoista melko puhtaana. 

Minulla on sekä kirjavalehtisiä, että yksivärisiä kuunliljoja. Kuvissa vain osa puutarhamme lajikkeista.

Mitä enemmän lehdissä on vaaleaa väriä, sitä aurinkoisemmassa paikassa ne viihtyvät.


 Tässä ne kasvavat kahta puolta tuoksuköynnöskuusamaa, josta jouduin leikkaamaan talven jäljiltä paljon kuivuneita oksia.

Tässä kahta eri kuunliljalajiketta reunustamassa kärhöpenkin talon puoleista reunaa.

Täytyy vielä lopuksi todeta, että kuunliljat antavat mielestäni kaunista ja yhtenäistä ilmettä etenkin laajempiin istutusalueisiin.

12 kommenttia:

  1. Istuttelin juuri muutaman uuden kuunliljan maahan ja harmittelin maan savisuutta. Mutta se siis saattaakin olla hyväksi, kiva tietää, kiitos!

    VastaaPoista
  2. Olen niin samaa mieltä, täälläkin uskollisesti kuunliljat
    rehottavat. Yhtä puskaa jouduin jakamaan , kun vei jo niin ison tilan.
    Upeasti sinullakin kasvavat ja kauniit penkit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen myös huomannut, että kun ison pehkon jakaa kahtia, niin eipä aikaakaan, kun jakamista ei enää edes huomaa.

      Poista
  3. Kuunliljat ovat kyllä komeita ja kukkivat minusta myös ihan nätisti 😊 Muutamassa kirjavassa kuunliljassani oli minulle tullessa vuohenkelloa ja sitä on vaikea saada pois... täytyy melkein kokeilla kaivaa ne ylös ja jakaa, sekä rapsia mahdollisimman hyvin ylimääräiset juuret pois... Onneksi nämä myös kasvavat nopsaan jakamisen jälkeen! 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuunliljalajikkeita löytyy nykyää kiitettävästi jo hieman aurinkoisempiinkin kasvupaikkoihin ja se lisää niiden käytettävyyttä. Vuohenkello on kyllä oikea riesa ja siitä on vaikea päästä eroon, jos sitä on sattunut saamaan puutarhaansa.

      Poista
  4. Kuunliljat ovat kauniita lehtiperennoja, tai siis onhan niillä ihan kivat kukatkin. Kukkapenkin reunustajina mitä upeimpia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuunliljojen kukista en oikein piittaa, mutta lehdet ovat kyllä upeita.

      Poista
  5. Totta, kuunlijat puskevat läpi vuosi toisensa jäljeen-hoitamattakin ja entistä komeampia! Sopivat tällaiselle puutarhansa unohtavallekin!

    VastaaPoista
  6. Kuunliljat todella ovat helppoja ja kestäviä. Tähän asti luulin, että niitä ei tapa mikään. Yllätys olikin suuri, kun talven jäljiltä melkein kaikki komeasinikuunlilja 'Elegansit' kuolivat. Parissa on pieni alku mutta eivät ole läheskään sitä kokoluokkaa kuin yleensä. Vieressä eri lajikkeen kuunliljat kasvavat normaalisti. Iloinen yllätys oli se, että pikkuruinen 'Blue Mouse Ears' selvisi hyvin. Oletko huomannut omissa kuunliljoissasi eroja talven- tai kuivuudenkestossa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No onpa yllätys, että talvi tuhosi komeasinikuunliljojasi. Minäkin olen luullut ettei niitä saa hengiltä edes dynamiitilla.
      Tuota viimeisen kuvan kirjokuunliljaa jouduin kastelemaan viime kesän helteillä. Muutoin en meillä olevissa lajikkeissa ole huomannut suuremmin eroja talven- tai kuivuudenkestossa.

      Poista