Nyt kun revähtänyt kylkeni on alkanut hieman jo tervehtyä, uskaltauduin kokeilemaan kestäisikö se havujen leikkaamista. Varovasti työskennellessä ei onneksi tuntunut pahalta, ja niinpä sain yllätyksekseni parturoitua kolme pihaantulotien varressa olevaa 'Brabant' tuijaa.
Ensimmäinen tuija valmiiksi leikattuna.
Levitin aina kulloinkin leikattavan tuijan juurelle tapani mukaan kaksi kevytpeitettä puun kahta puolta, josta havusilppu oli helppo kipata roskiin.
Brabantin takana näkyy hieman 'Smaragd' -timanttituijaa, jonka leikkaustarve on onneksi hyvin vähäinen sen luontaisen tiheän kasvutavan ansiosta.
Tässä toinen leikatuista havuista valmiina. Tämän muoto alkaa olla mielestäni nyt tosi hyvä. Havuja muotoillessa ja leikatessa kestää näet usein monta vuotta, ennen kuin lopputulos on sitä mitä on alkuaan tavoitellut.
Viimeinenkin tuija on saanut lopullisen muotonsa.
Istutin aikoinaan 'Brabant'tien väliin 'Tiny Tim' pallotuijia. Ne ovat hieman ahdingossa tuolla väleissä kasvaessaan ja pyöreän muodon on joutunut pakosti muuttamaan hieman pitkulaisemmaksi.
Alkuaikoina olin hyvin varovainen havuja leikatessani. Vuosien myötä rohkeutta on kuitenkin tullut lisää. Nykyisin leikkaaminen menee jo melko lailla vanhalla rutiinilla.
Brabant, kuten muutkin tuijat kestävät hyvin leikkausta ja vaikka leikkaus jostain syystä sattuisi hieman epäonnistumaan, niin asia kyllä korjaantuu ajan kanssa. Tuijat näet kykenevät melko nopeasti kasvattamaan uinuvista silmuista runkoon uutta kasvua.
Leikkauksen teen nykyisin kätevällä akkukäyttöisellä oksaleikkurilla, joka nopeutta työtä hyvin oleellisesti sekatööreihin, eli oksasaksiin verrattuna. Havujen parhaan leikkausajan sanotaan olevan silloin, kun kasvu on pysähtynyt. Arno Kasvin sanojen mukaan kahden ämmän välissä eli loka -maaliskuussa. Tuijia olen kuitenkin leikannut täysin ongelmitta suositellun ajan ulkopuolellakin.
Vielä olisi havuja paljon leikattavana. Katsotaan siirtyykö työ kuitenkin kevääseen.
Mukavaa illanjatkoa.
Pensaasi näyttävät upeilta.
VastaaPoistaUpea puutarha!
Kaunis kiitos Maria.
Poistakauniit!
VastaaPoistaKiitos. 😊
PoistaOivoi, olen näköjään missannut postauksiasi (revähtäneeseen kylkeen liittyen). Toivottavasti olet kunnossa jo!
VastaaPoistaTuijasi näyttävät hienoilta! Ja nuo vaaleat kivet tuijarivin edessä näyttävät tosi söpöiltä. :)
Minulla on muutama 'Smaragd', joiden olen antanut kasvaa vielä ihan itsekseen ja kaksi pientä 'Tiny Tim' -palloa.
Mukavaa sunnuntaita!
Revähtäneestä kyljestä olen maininnut aiemmin vain muutamissa kommenteissa, joten et ole missanut postauksia. Kiitos, kylki on jo parempi ja kestää jo kevyttä työskentelyä.
PoistaMukavaa alkanutta viikkoa.
Kiva kuulla, että kylkivaivasi alkaa jo helpottaa.
VastaaPoistaUpeat tuijat. Sama homma on minulla vielä tekemättä. Keväällä osan jo leikkasin, mutta jotkut tuijat ovat sen jälkeen venyneet lisää ja niitä uusia ulottuvuuksia varsinkin aion lyhentää. Puiston toisella puolella asuva naapuri leikkaa tuija-aitansa kahdesti vuodessa; ensimmäisen kerran maalis-huhtikuussa ja toisen kerran elo-syyskuussa. Heillä on todella hieno tuija-aita. Pitää joskus kuvata ja esitellä.
Nyt jo helpottaa, mutta mihinkään kaivuutöihin en vielä kykene.
PoistaKiitos. Tuijat näyttävät vain innostuvan entisestään leikkauksen jälkeen kasvattamaan versojaan.
Laitahan kuvia tulemaan.
Ne ovat tosi hauskan näköisiä.
VastaaPoistaKiitos. Ilman leikkausta tuijat huitelisivat jo korkealla.
PoistaOvatpa hienot ja taitavasti leikatut! Minulla on vain kolme pallotuijaa joita en ole uskaltautunut leikkaamaan.
VastaaPoistaKiitos. Pallotuijat ovat kauniita ihan ilman leikkaustakin. Minulla kasvavat hieman liian ahtaasti tuossa Brabanttien väleissä ja joudun ne jossain vaiheessa siirtämään muualle.
PoistaOletpa saanut hienosti muodon aikaiseksi tuohon tuijaan. Montako vuotta olet noita tuijia muotoillut? Juuri tänään tuskailtiin miehen kanssa ylipitkiksi kasvaneita brabantteja ja leikattiin pituutta pois. Mietin, minkä verran uskallan sisältä jo harventuneesta tuijasta ottaa sivuilta ohueammaksi. Että tuuheutuuko siitä vai jääkö kaljuksi.
VastaaPoistaMukava kuulla, että olokin on helpottunut.
Kaunista syyskuun loppua sinulle.
Kiitos. Kyseisiä tuijia olen leikannut jo monen monta vuotta. Alkuun typistelin vain latvoja ja liian pitkiksi venyneitä sivuoksan kärkiä. Rohkeampaa leikkausta olen tehnyt muistaakseni vasta neljä- viisi vuotta. Tuuhennusleikkauksia aloittaessa kannattaa alkuun leikata sivuja ja latvaa vain noin 5-7 cm kerralla ja tehdä leikkaukset säännöllisesti keväisin ja syksyisin. Brabant kestää kuitenkin hyvin leikkausta ja tuuheutuu kyllä. Vaikka poistaisit oksia ihan runkoa myöden alkaa uinuvista silmuista muodostua jo seuraavana vuonna uutta kasvua.
PoistaKiitos samoin sinulle.
Mukavan näköisiä on leikatut tuijasi. Mie leikkoon vuan pallotuijan, muut kasvaa meleko vapaasti.
VastaaPoistaKiitos. Ulkomaan lomamatkoilla käydessämme olen aina ihaillut muotoon leikattuja pensaita ja puksipuita ja uskallauduin sitä kautta itsekin kokeilemaan.
Poista