Translate

perjantai 9. syyskuuta 2022

Kaadetut kotihongat.



Kun talomme katolle asennettiin aurinkopaneeleja pari viikkoa sitten, saimme kuulla projektia vetävältä asentajalta kehotuksen, että pellon laidalla olevat kaksi mäntyä olisi järkevää kaataa pois varjostamasta paneeleja. Pienikin varjostus näet vähentää energian tuottoa merkittävästi. Hän kertoi myös, että yhdenkin paneelin joutuessa varjoon, kaikki muutkin paneelit tuottavat sähköä vain varjossa olevan paneelin verran, eli hyvin vähän. 


Toki olimme osanneet varautua siihen, että puista ainakin pidempi ja enemmän varjostava jouduttaisiin poistamaan auringon tieltä. Seuratessamme sitä mihin aikaan vuorokaudesta puut alkoivat luomaan varjoa katolle, osoittautui tosiasiaksi, että pienempikin puu joudutaan kaatamaan. Kieltämättä asia hieman kirpaisi minua, mutta päätös tehtiin kuitenkin mieheni kanssa täydessä yhteisymmärryksessä.


Puiden katsottiin kasvavan kaadon kannalta melko optimaalisessa paikassa, joten mieheni kaatoi naapurin ystävällisellä avustuksella molemmat puut itse. Oikeanpuolimmainen puu oli todella iso ja paksurunkoinen, joten sen kaatamisen kanssa piti olla erityisen tarkkana. Kiilojen ja traktoriin kytketyn vetoliinan avulla molemmat puut kaatuivat täysin toivotusti ojan takana olevalle pellolle. Maanviljelijän kanssa oli puiden kaadosta läheiselle pellolle jo etukäteen sovittu.

Puiden kaikki isot oksat hyödynnettiin myös tarkkaan polttopuuksi kuivattaviksi. Pellon lopullisesta siistimisestä oksasilppua ja sälää tuli kuitenkin paljon myös maankaatopaikalle rahdattavaksi ja vaati jo sinällään parin päivän työn.

Täytyy sanoa, että maisema avartui melkoisesti ja valoa tulvii pihamaalle yllättävän paljon enemmän.


Mukavaa viikonloppua kaikille.
 

24 kommenttia:

  1. Aurinkopaneelit ovat järkijuttu. Meillä on kaukolämpö. Saimme ilmoituksen, että kaukolämpömaksut nousevat 9,2% Se on todellakin tuntuva korotus! Mäntyjen kaataminen oli hyvä asia, kun eivät varjosta aurinkopaneeleita. Meillä pohditaan, että pitäisiköhän kaataa pihassamme ovat vaahtera. Se on vähän liian lähellä taloa. Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt näillä valitsevilla ja mahdollisesti vielä nousevilla sähkönhinnoilla, panee kyllä miettimään kaikkia sähköä säästäviä ratkaisuja.

      Poista
  2. No ymmärrän todellakin, että tuntuu vaikealta luopua puista. Niihin muodostuu kuitenkin aina tunneside. Voitko istuttaa jotain kaunista ja matalaa tilalle? Hyvä kyllä tuo säästö mikä tulee paneeleista, moni niitä nyt asentaa täälläkin. Sähkön hintaan tuli just 58 % korotus täällä. Ahdistaa. Ihana kun nyt saatte ☀️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Molemmat männyt olivat mieleisiä, vaikka aiheuttivat melko paljon ylimääräistä työtä. Kaikki joilla kasvaa mäntyjä pihassaan, tietävät miten paljon ne roskaavat, etenkin tuulisella ilmalla. Neulasia, käpyjä ja kuivuneita oksanpaloja on tuulen levittämänä kaikkialla pitkin nurmikkoa, joten siltä osin nykyisin pääsee helpommalla. Robottileikkurin terätkin pysyvät varmaan pidempään hyvinä, kun nurmikolle lennelleet kävyt eivät niitä enää tylsytä.
      Pitää miettiä mitä puiden paikalle tulee, vai tuleeko mitään?

      Poista
  3. Puiden kaato on aina iso asia, ne muuttavat niin paljon maisemaa. Hyvän asian takia ne kaadoitte. Toivottavasti aurinkoenergian hyödyntäminen lisääntyy tämän sähkökriisin myötä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti keksitään pian myös muita edullisia sähköä tuottavia innovaatioita nyt käytössä olevien lisäksi.

      Poista
  4. Mekin mietimme aurinkopaneeleja hevostallin katolle. Nykyinen tilanne energian suhteen pistää miettimään kaikkia konsteja.
    Maisema toki muuttuu paljon komeiden honkien kaadon jälkeen, mutta uudet olosuhteet tuovat valoa ja ehkä tilalle tulee ajan kanssa jotain muuta, mikäli inspiraatio iskee 😅.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nykyiset sähkön hinnankorotukset pistävät kyllä mietteliääksi.
      Katsotaan, istutetaanko puiden tilalle jotain matalaa ja vähemmän varjostavaa kasvia?

      Poista
  5. Minustakin kaadoitte puut hyvästä syystä. Eikä ne täysin turhaan kaatuneet, kun niistä riittää polttopuuta pitkäksi aikaa. Me kaadoimme vuosi sitten keväällä isokokoisen männyn ja kaksi kookasta vaahteraa. Polttopuuta on edelleen niin paljon, ettei tarvitse klapeja talveksi ostaa. Työtä ja siivoamista puun kaatamisesta syntyy runsaasti. Vaikka käytimme ammattilaista puiden kaatamisessa, riitti työtä jälkien siivoamisessa ja klapihommissa pitkäksi aikaa.
    Me siirsimme aurinkopaneliprojektin ensi vuodelle hyödyntääksemme kotitalousvähennyksen (tämän vuoden osuus meni keittiöremonttiin). Nyt näyttää siltä, että joudummekin odottamaan suunniteltua kauemmin niin materiaaleja kuin asennusta. Kummassakin on pitkät jonot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Polttopuuta tuli kyllä runsaasti. Vain hieman aiemmin kaadetuista isosta kuusesta ja männystä tuli näiden nyt kaadettujen lisäksi myös melkoinen määrä klapeja. Ne jouduimme kaadattamaan suosiolla ammattilaisella puiden hankalan sijainnin takia.
      Ihan järkevää onkin teidän tapauksessanne siirtää aurinkopaneliprojekti ensi vuodelle. Nyt jonot ovatkin kuulemma pitkät kovasta kysynnästä johtuen.

      Poista
  6. Taas oppi uutta eli varjostus vaikuttaa kaikkiin paneleihin. Monessa kodissa pohditaan mikä olisi se paras ja toimivin lämmitysmuoto sekä tietysti edullisin loppupelissä. Rahaa palaa eikä sekään auta, koska jonot on pitkät. Honkien oli aika siirtyä "muihin tehtäviin"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Klapeiksi pilkotut kotihongat päätyvät kuivuttuaan, eli ensi talvena takkaa lämmittämään ja sitä kautta myös viluisia varpaita.

      Poista
  7. Kyllä siinä varmasti menee hetki, ennenkuin tottuu uuteen maisemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi silmä on jo alkanut tottua puiden poissaoloon.

      Poista
  8. Maiseman muuttuminen on aina aika iso asia ja varsinkin oman pihapiirin muuttuessa. Isoista puista valitettavasti on se ongelma, että ne varjosyavat pihapiiriä ja nyt teidän oli sitten tehtävä ratkaisu, koska oli tulossa aurinkopaneelit katolle ja tietysti niistä pitää saada se optimaalinen hyöty.

    VastaaPoista
  9. Männyt varjostivat yllättävän paljon, vaikka oksat sijaitsivat melko ylhäällä latvassa. Puiden suhteen ei ollut valitettavasti nyt muuta vaihtoehtoa, kuin kaataminen.

    VastaaPoista
  10. Maisema kyllä muuttu. Onneks jäi kaunis viljapelto kuitenkin. Polttopuu hommia on ollu meilläkin ja syksyllä puun kaatohommia vuottaa. Monet on asennuttanu aurinkopaneeleita katoilleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maisema muuttui, mutta onneksi ei kuitenkaan kovin dramaattisesti. Niin aurinkopaneeleille, kuin lämpöä varaaville takoillekin on kyllä kotitalouksissa nyt varmasti kysyntää.

      Poista
  11. Hyvästi kauniit männyt, mutta aurinkoenergia hyödyttää suuresti 🌹 Hieno juttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmihan se oli kaataa komeat männyt, mutta eipä ollut valitettavasti muuta vaihtoehtoa tarjolla.

      Poista