Translate

sunnuntai 4. syyskuuta 2022

Marja- ja puutarhasatoa



Kesän kuivuudesta huolimatta onnistuimme saamaan ihan hyvän marjasadon. Mustikoita saimme poimittua ihan lähimetsistä pakastimen täyteen. Vaikka useampana päivänä kuumuudessa ja itikoiden syötävänä oleminen välillä tuntuikin tosi turhauttavalta, niin saatu marjasaalis oli kuitenkin ehdottomasti kaiken vaivan arvoista.    
 

Musta-, puna- ja valkoherukoita tuli myös ihan kiitettävästi samoin kuin karviaisiakin. Mansikoita ja vadelmia sen sijaan aika vähän, sillä ne jäivät aivan liian vähälle kastelulle ja mansikoiden pääsadon aikana olimme mökillä. Omien mansikoiden sijaan ostimme talven mansikat, yhteensä 30 kg. 




Kasvimaan sato vaihteli suuresti. Punajuurista, herneistä ja kyssäkaalista tuli ihan kivasti satoa. Porkkanoita erehdyin kylvämään vanhoista siemenistä ja niinpä tuloksena olikin komeat kaksi porkkanaa ja nekin raukat kaksihaaraisia. Maku sentään oli hyvä. 


Takana oikealla näkyvä porkkanalaatikko ammottaa tyhjyyttään.


Yrteistä minttu tapansa mukaan kasvatti kesän aikana melkoisen pehkon ja....


ruohosipuliakin on vielä ihan mukavasti salattiin saksittavaksi.


Kruunutilli kärsi liiasta kuivuudesta.

                            

Yksi ainoa suoraan penkkiin ilman esikasvatusta kylvetyistä kesäkurpitsan siemenistä iti, mutta ainokainen on tuottanut hyvin satoa. Kylvökin tehtiin tosi myöhään.

  

Keltaluumu 'Laatokan helmi' on oksat täynnä luumuja, mutta ne ovat vielä raakoja. Toivottavasti ehtivät vielä kypsyä syötäväksi.   


Laatokan helmi on istutettu 2019. Sen sanotaankin tulevan aikaisin satoikään.


'Pepi' päärynäpuun sato odottamassa kypsymistä.

Omenoita on tullut hyvin runsaasti, mutta niitä vaivannut muumiotauti on verottanut satoa pahasti. Onneksi syötäviksi kelpaaviakin omenoita on sentään ihan riittävästi.

15 kommenttia:

  1. Nyt pitää ensin kokeilla onnistuuko nyt julkaisu

    VastaaPoista
  2. Jess olen yrittänyt vaikka kuinka monta kertaa.
    Hienot satokuvat. Me keräsimme vain 10 litraa mustikoita koska edellisiä oli vielä jäljellä. Minäkin ostin 5 kg mansikoita josta tein leipomuksia ja syötiin reilusti. Muutamia pusseja myös pakastin. En ole ostanut vuosiin mansikkaa tai mitään muutakaan vaan olemme tyytyneet omien satoon. Mansikat ei oikein viihdy meillä nyt pitää yrittää siirtää ne ihan muualle. Vadelmat ajattelin uusia osittain niistä ei tullut juurikaan satoa ainoastaan Maurin makea tuotti jotain minkä uusin muutama vuosi sitten. Vanhat vadelmat mitä on jäljellä ajattelin uusia ainakin nyt osittain.
    Sinulla on tulossa todella komea luumusato meillä on myös keltaista luumua Lohjan luumu nimeltään on kuulemma oma lajikkeensa. Vielä eivät ole kypsiä täälläkään. Pepi päärynä puu on myös meillä mutta kukkia ei juurikaan ollut niin ei ole myös satoa tänä vuonna. Mutta viinimarja sato oli kyllä hurja noin 100 litraa tuottivat ja pensasmustikkaa saimme 10 litraa. Mesikkaa sen puolitoista litraa. Tyytyväinen olen.
    Nyt ei millään saa tätä julkaistua takkuilee pahasti toivottavasti nyt onnistuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että kommenttisi yritysten jälkeen tuli lopulta läpi. Todella upean viinimarjasadon saitte ja pensasmustikkaakin ihan kivasti.
      Olemme molemmat, mieheni ja minä, oikeita mustikan suurkuluttajia ja olin tosi tyytyväinen saamaamme satoon. Nyt on taas mustikkaa runsaasti aamupuuron kanssa nautittavaksi.

      Poista
  3. Ihanaa satokausiaikaa! Mustikoita ja lakkoja keräsimme mukavat määrät. Nyt odotellaan puolukoiden kypsymistä. Puutarhasta on viinimarjat kerätty. Vau, mitä puita - keltaluumu ja Pepi-päärynäpuu <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.
      Puolukoita täytyy vielä meidänkin käydä mieheni kanssa poimimassa kunhan vain ehtii. Ruismarjapuuro kun on muun muassa suurta herkkua.

      Poista
  4. Olette saaneet hyvin marjoja talven varalle ja kasvimaallakin näyttää hyvälle. Meillä jäi marjastukset, kun sattui satamaan vettä aina vapaapäivinä. Lisäksi rastaat ehtivät syödä puolet herukoista ja pensasmustikoista ja home pilasi mansikat. Aina ei voi onnistua ja pitää tyytyä siihen mitä saa. Luumupuissa näyttää onneksi samalta kuin tuossa teidän 'Laatokan Helmessä'. Meillä kypsyy varmasti tämän viikon aikana ensimmäiset. Muilla luumupuilla menee vielä vähintään pari viikkoa ennen kuin alkavat kypsyä. Aurinkoista viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina ei onnista, mutta ensi vuonna sitten uusi yritys. Toivottavasti luumut ja päärynät ehtisivät vielä kypsyä tässä melko koleassa säässä.
      Kiitos samoin sinulle.

      Poista
  5. Sadot vaihtelee vuosittain paljon. Mukavasti tulossa päärynää, minulla ei tullut yhtään vaikka puu kukki. Juuri silloin sattui kylmät eikä ollut pölyttäjiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pepi on tuottanut kyllä nuoreksi puuksi ihan kivasti satoa. Nyt vain saisi olla hieman lämpimämpää, jotta sato kypsyisi.

      Poista
  6. Kylläpä luumupuu on täynnä luumuja! Hyvän marjasadon olette saaneet!

    VastaaPoista
  7. Runsaasti ootta marjasatoa suanu. Meilläkin ahkeroitiin, niin mehässä kuin puutarhassa. Viimeset punaherukat tänään pakastin. Puolukat vielä on osittain raakoja ja suavat kypsyy rauhassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Etenkin mustikkasadosta olen ollut iloinen. Puolukat ovat vielä meilläkin poimimatta.

      Poista