Translate

tiistai 20. elokuuta 2024

Keltakukkaiset kukkijat



Kallionauhus 'Desdemona'n sanotaan olevan yksi parhaimmista perhoskasveista puutarhassa ja se on sekä päivä- että yöperhosten mieleen. Oranssikeltaiset kukat, ruskeanpunaiset kukkavarret ja kauniit lehdet antavat kasville kivasti näyttävyyttä. Desdemonaa kutsutaan myös herttanauhukseksi.

Samassa tienvarsipenkissä kukkii myös toinen kallionauhus (Ligularia dentata), jonka lehdet ja lehtiruodot eivät ole läheskään yhtä näyttäviä, kuin 'Desdemona':lla.

Sädepäivänhattu 'Goldstrum' sisääntulon viereisessä kukkapenkissä, on loppukesän iloisen keltainen kukkija. Kukan tummanruskea, lähes mustalta näyttävä, nappimainen keskus antaa kivan kontrastin terälehtien värille. Perenna on melko matala, eli vain noin 50- 60 senttiä.

Keltakukkainen syyshohdekukka keskipihan muurikivipenkissä.

Omenapiuupenkin hujoppi kultapallo (Rudbeckia laciniata) ei paljon esittelyjä kaipaa, niin tuttu perenna se on varmasti kaikille.


Näyttävään mittaan venyy myös syyspäivänhattu kärhökäytävän viereisessä penkissä. Se loistaa lyhdyn lailla syyskesän illan hämärässä.

Monelle ehkä hieman oudompi kaksivuotisiin kuuluva iltahelokki, joka aukaisee kukkansa vasta iltapäivällä ja sulkee ne vastaavasti aamupäivällä. Isohelokki on hyvä mehikasvi ja myös kiitäjien suosikki. 

Linnut huolehtivat joka vuosi auringonkukkien kylvöstä. Niitä nousee penkeistä, jossa talvisin on lintujen ruokinta-automaatteja.

16 kommenttia:

  1. Syyskesän keltaiset ihanuudet, onneksi niitä on!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanos muuta. Tuovat väriä ja aurinkoa syyskesään.

      Poista
  2. Ihania keltaisia! Onko teillä näkynyt perhosia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päiväperhosia on ollut ihan järkyttävän vähän normaaliin verrattuna. Esim.yhtään neitoperhosta en ole nähnyt koko kesänä. Ainoastaan suruvaippoja, sitruuna- ja kaaliperhosia, sekä ihan muutama nokkosperhonen. Niin…. ja yksi ainoa amiraaliperhonen.

      Poista
  3. Voi ihanuus tätä keltaisuuden aikaa, jota sielläkin saadaan nauttia.
    Kauniit keltaiset kukkaset sielläkin loistavat kuin auringot ja kauneudellaan
    kertovat, että vielä on kesää jäljellä.
    Meillä myös ihailin tuota keltaisuutta puutarhassa ja miten ne houkuttelevat
    pörriäisiä luokseen.
    Aurinkoa viikkoosi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keltaiset kukat tuovat kyllä iloista väriä puutarhaan.
      Kiitos samoin sinulle.

      Poista
  4. Syyshohdekukka on jännä nappikukka. Meilläkin on helokkia. Torimyyjä kertoi sen olevan itähelokkia; Karjalasta kotoisin. Mutta sen kukat ovat auki tavallisesti, niillä ei ole tuollaista erityistä aikataulua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erilaisia helokkeja on aika paljon. Minulla on iltahelokin lisäksi myös iso- ja kultahelokkia. Isohelokki tosin menehtyi viime talven aikana ja toivon sen siementaimia löytyvän taas ensi keväänä.

      Poista
  5. Aurinkoterapiaa kukkien muodossa - ooh....

    VastaaPoista
  6. Keltainen onkin todella kesäinen väri kukkasissa ♥ ♥

    VastaaPoista
  7. Minäkin ihastelin tänään kallionauhusten kukintaa arboretumissa, siellä on muitakin nauhuksia. Tuota keltaista syyshohdekukkaa aion hankkia, jos se tulee vastaan jossain myymälässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kallionauhukset ovat ihan "paikallaan" näin syyskesällä kukkiessaan.
      Syyshohdekukat ovat ihania. Minulla on myös punakukkaista 'Moerheim Beauty'a ja 'Loysder Wieckiä.

      Poista