Translate

lauantai 31. elokuuta 2024

Hedelmäpuiden satoa




Keltaluumu 'Laatokan helmi' on tuottanut tänä vuonna hyvän sadon. Lajike tulee aikaisin satoikään ja luumut ovat maultaan sangen maukkaita ja hyviä.



Lajike sopii hyvin sekä tuore- että talouskäyttöön.



Mieheni on keittänyt tähän mennessä 6 kiloa luumuhilloa ja sitä onkin jo runsaasti aamupuuron ja jogurtin kanssa syötäväksi. Osa luumuista on myös halkaisun ja kiven poiston jälkeen laitettu pakastepusseissa pakkaseen. 


Alkujaan Virosta lähtöisin olevassa 'Pepi' päärynälajikkeessa on myös ilahduttava määrä päärynöitä kypsymässä. Lajikkeen kerrotaan olevan erittäin talvenkestävä. 


Päärynöiden maku  on mielestäni aromikas ja hyvä. Satoa tulee puusta sen verran paljon, että täytynee ryhtyä etsimään myös sopivaa päärynähillo-ohjetta.


'Punainen Melba' 

Omenasato on ollut myös hyvä, kuten kuuluu olevan tänä kesänä kautta linjan kaikkialla Suomessa. Melban maku on todella herkullinen ja sato on ollut myös hyvälaatuista ja omenat ulkonäöltään lähes virheettömiä. Toki muumio-omenoitakin on ollut seassa, mutta niiltä nyt on vaikea välttyä yhtenäkään kesänä. 


Omenoista on myös tarkoitus tehdä ihan lähipäivien aikana omenahilloa, jotta runsaan sadon saa korjattua mahdollisimman hyvin talteen. 

Mukavaa viikonloppua.

20 kommenttia:

  1. Teillä on oikea Hedelmäparatiisi! Tuli ikävä luumupuutamme... mutta sen 20-vuotinen "ura" tuli päätökseen toissa vuonna... kirsikkapuu on nyt tilalla - sen sato maittoi jo raakoina rastaille, voi murr... kateellisena täällä katselen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä oli ennen Laatokan Helmeä vuosi kaudet 'Sinikka' luumupuu, joka tuotti satoa todella runsaasti. Sen menehtyessä harmitti tosi paljon, mutta onneksi saatiin hyvä luumupuu tilalle.

      Poista
  2. Hyvänen aika, en ole koskaan nähnyt noin paljon luumuja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On ollut kyllä yllättävän satoisa. Tosin viime vuonna se teki vain ihan muutaman luumun.

      Poista
  3. Oi että kuinka upea näky tuollainen määrä kauniita, terveitä hedelmiä!
    Varsinkin tuo luumupuu tekee vaikutuksen.
    Ihanaa sunnuntaita ja syyskuun alkua!

    VastaaPoista
  4. Täällä 12-vuotias Laatokan helmi antoi vasta nyt ensimmäisen runsaan satonsa. Lajike on tosi maukas. Se varmaankin on hyötynyt kesän tälle alueelle poikkeuksellisen säännöllisistä sateista. Rannikolla kun asutaan, kesät ovat yleensä hyvin kuivia. Samanikäisessä Kuokkalan punaluumussakin on luumuja nyt enemmän kuin koskaan aiemmin. Herkkuluumu on sekin. Kiitos paljon vinkistä luumun pakastamisesta kokonaisena. Omenoiden lisäksi myös Aune-päärynät ovat tänä vuonna kasvaneet suuriksi ja mehukkaiksi. Jos toivoa saisin, pyytäisin samanlaisia sateita ensi kasvukaudellekin.😊 Hyvää syksyä toivotellen!
    -Mummopuutarhuri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että sinullakin on ollut hyvä luumusato. Viime kesänä helteiden jyllätessä 'Laatokan Helmeä' tuli kasteltua ihan liian vähän ja se tekin kukinnasta huolimatta vain muutaman luumun.
      Vielä huomio tuohon luumujen pakastamiseen, luumut halkaistaan ja kivi poistetaan ennen pakastamista sellaisenaan.

      Poista

      Poista
    2. Näin ajattelinkin, mutta kiitos vielä tiedosta. Hilloa olen keittänyt luumuista samoin kuin omenasta, vain n. 250 g hillosokeria kilolle kivettömiä luumuja tai kilolle soseutettua omenaa. Hyvin on tälläkin määrällä säilynyt.
      -Mummopuutarhuri

      Poista
  5. Palasin vielä ihastelemaan hedelmiäsi ja halusin kertoa, miten mukavalta kuulostaa tuo hillojen keittäminen. Minä olen hilloihminen ja käytän sitä puuroissa, yms. Ja väitän, että jos lapsille annettaisiin enemmän hilloja, heillä ei olisi niin tarvetta syödä niitä värillisiä karkkeja, joissa on sokerin lisäksi vain väri- ja muita haitallisia lisäaineita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä mies keittää hilloa. Itse hieman karsastan ohjeissa yleensä olevaa runsasta sokerimäärää, mutta onneksi löytyy myös vähemmän sokeria sisältäviä reseptejä.

      Poista
  6. Mahtava sato. Pepi tekee meillä myös hyvin satoa. Saa nähdä kerkeääkö ne kypsymään. Vielä päärynät on ihan kovia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin päärynät ovat raakoja, joten täytyy vielä odottaa niiden kypsymistä.

      Poista
  7. Ihanasti satoa! Minäkin istutin kesällä Pepi päärynäpuun - satoa odotellessa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pepi teki meillä heti ensimmäisenä vuotenaan kaksi päärynää joten turhaan ei sanota sen tulevan aikaisin satoikään. Satoisia vuosia myös sinun Pepillesi.

      Poista
  8. Komeaa satoa! Meidän kaksi luumupuuta tekivät viime vuonna järkyttävät määrät luumuja, ne repeilivät luumujen painosta ja sitten molemmat kuolivat talvella pystyyn.

    VastaaPoista