Translate

tiistai 13. elokuuta 2024

Lisää kärhöjen kukintaa

                                       

Tarhaviinikärhö (Puolan Henki), eli 'Polish Spirit on loistava kukkija ja kukinta kestää lisäksi hyvin pitkään. Sen sanotaan olevan myös kestävä. Minulla se jäi pari kesää sitten nousematta penkistä ylös ja mietin menehtyikö se, kuten kaikki muutkin aiemmin samaan paikkaan istutetut kärhöt. 

                                                    

Istutuspaikka  kärhökäytävän päässä on ollut jostain syystä kaikille aiemmin 'Polish Spiritin' paikalle istutetuille kärhöille kohtalokas ja ne kuolivat yksi toisensa jälkeen kaikki.

Aloin olla jo varma, ettei kyseiseen paikkaan tosiaankaan kannata jatkossa enää yrittää kärhöä istuttaa. Puolan Henki osoitti kuitenkin kestävyytensä ja nosti kuin nostikin, vuoden voimia maan alla kerättyään, seuraavana keväänä versonsa maasta ja virittyi kesän edetessä ihan normaalisti kukkimaan.

                             

Jalokärhö 'Hagley Hybrid'

Jalokärhö Hagley Hybridejä meillä on puutarhassa kaksi kappaletta. Toinen (kuvassa yllä) etupihan kärhöpenkissä ja toinen jalokärhö 'Jan Pawel II' kanssa samassa salossa tontin rajalla sijaitsevassa tienvarsipenkissä.

                             

Suuret, vanhan roosan väriset kukat ovat tummemmemmanpunaisine heteineen näyttävät.

                           

'Hagley Hybrid' samoin kuin....


loistokärhö 'Dr Ruppel'inkin tukikehikko on tehty raudoitusverkosta, johon versot pääsevät kiinnittymään tukevasti kärhillään. 


'Dr. Ruppel' ei ole ollut meillä koskaan mitenkään runsaskukkainen ja keväinen kasvuunlähtökin on yleensä hidasta. Todella kauniin väriset ja suuret kukat paikkaavat kuitenkin kummasti kukkarunsauden puutetta.

'Pink Fantasy' (kuva yllä ja alla), kärsi pihamme kärhöistä tänä kesänä eniten kuivuudesta. Se kuivatti lehtiään tosi runsaasti, mutta sateet ovat saaneet sen kummasti piristymään.

                             




Tarhaviinikärhö 'Blue Angel' on kukkinut takapihan isommassa lankkupenkissä hyvin runsaasti ja paikkakin tuntuu olevan sille mieluinen.


'Blue Angel'


Blue Angeleitakin on puutarhassamme kaksi. Yllä oleva kasvaa pihaantulotien muurikivipenkissä yhdessä jo kukintansa lopettaneen jalokärhö 'Omoshiron' kanssa.


Tarhaviinikärhö 'Justa' kukkii alapihan muurikivipenkissä vaalean liiloin kukin. 


                           

Tontinrajapenkissä kukkii toinen puutarhamme Hagley Hybrideistä ja ja samassa salossa oleva 'Jan Pawell II'. Kukat ovat keskittyneet lähinnä latvoihin.


Jalokärhö 'Nelly Moserin' vähäinen kukinta alkaa olla ohi ja niinpä kuvattavaksi oli enää yksi ainoa kukka.



12 kommenttia:

  1. Hengästyttää tuo kauneus! Tarhaviinikärhöt taitavat olla juurikin niitä kestävimpiä kärhöjä mitä on olemassa. Puolen henkeä voisi kokeilla. Etupiha kaipaisi jotain "kohottavaa" Onneksi Ville de Lyon nousi, mutta samassa montussa ollut Jackmannii ei näytä itseään. Odotellaan häntä ensi kesälle vieraaksi :) Hagley Hybridistä tulee haikea mieli, minullakin oli joskus tuo:(
    On kyllä jännä kohta pihallasi, miksi siinä kuolee kärhöt. Tuli mieleen että maapohjassa täytyy olla jotain. Joko siihen kertyy syvemmälle tavalla tai toisella vettä/kosteutta. Meneekö vesisuoni siinä kohdalla, onko siinä savinen kohta syvemmällä. Tämmösiä tuli mieleen. Olet varmaan kaivellut pohjia, joten tiedät löytyykö mitään. Ehkä se on niitä mysteereitä mitä puutarhassa joskus tapahtuu. Olen kuullut tapauksista joissa kasvia on siirretty vajaa puoli metriä ja se on ollut käänteentekevä ratkaisu hyvinvoinnille. Mystistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarhaviinikärhöt ovat juuri niinkuin sanoit, niitä kestävimpiä kärhöjä omankin kokemukseni mukaan. Vaikka kukat ovat jalokärhöjä hieman pienemmät, kukkien runsaus korvaa sen.
      Oletko muuten kokeillut tarhaviinikärhö ’Etoile Violette’a? Varmaan yksi parhaista viinikärhölajikkeista. Muitakin varmasti löytyy, sillä osa on peräisin jopa 1800- luvulta saakka.
      Tuo kohta kärhöpenkissä on kyllä ollut melko mystinen ja haastava. Salaojaan on matkaa noin pari metriä. Herää kysymys, onko paikka liian kuiva sen johdosta?
      Muutoin kasvualustaa on kyllä parannettu, mutta onko tarpeeksi? Onneksi Puolan Henki näyttää paikalla ainakin toistaiseksi menestyvän. Jos senkin käy jossain vaiheessa kalpaten, täytyy koko kasvupaikka myllätä perusteellisesti ja koettaa saada selville missä vika mahtaa olla.

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kärhöt ovat kyllä tosi kiitollisia kasvatettavia niiden tietyistä haasteista huolimatta.

      Poista
  3. Upeita ovat kärhösi, kuten muinakin vuosina. Olisi kiva haastatella niitä kasveja, jotka eivät viihdy jossain paikassa, että kuulisi vaivan syys.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Heititpä sangen kivan ajatuksen. Olisi hienoa, jos kasveilta pääsisi tiedustelemaan, mikä niiden huonoon viihtyvyyteen kulloinkin vaikuttaa. 😊😂

      Poista
  4. Kärhöjä raudoitusverkoissa❤️❤️❤️ Karkeutta ja kauneutta yhdistettynä!
    Polish Spirit on kyllä kaunis ja helppo, mutta meilläkin meinasi kokonaan jäädä nousematta keväällä. Onneksi sentään ilmestyi ja kukkii nyt muutamalla kukalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä suurin osa kärhöistä kasvaa niille suunnittelemissamme saloissa. Pyysin muutama vuosi sitten miestäni tekemään matalakasvuisimmille kärhöille kokeeksi raudoitusverkosta kasvutukia. Ihan hyvin toimivat nämäkin tuet.

      Poista
  5. Jestamandeera miten upeaa ja kaunista.

    VastaaPoista
  6. Kyllä ovat upeita ja hyvinvoivan näköisiä. Hyvä, että loppukesästä on satanut vettä. Kärhöt kuitenkin tarvitsevat sitä kukkiakseen runsaasti.

    VastaaPoista
  7. Helteisenä ja kuumana kesänä en edes suita kastella niin paljon, kuin pitäisi. Nytkin osa kärhöjen alalehdistä on ihan ruskeana kuivuudesta.

    VastaaPoista