Translate

maanantai 16. syyskuuta 2024

Ruusut


'My Girl'

Pieni katsaus ruusujen tämän vuoden kukinnasta. Sain mieheltäni vuonna 2022 äitienpäivälahjaksi viisi erilaista omajuurista Easy Elegans-ruusua. 

Karmiininpunakukkainen 'Super Hero' jonka kukkien halkaisija on noin 5cm. Kukinta ei ole ollut mitenkään loistelias tänä kesänä, mutta kukkia on kuitenkin puhjennut pieniä taukoja lukuun ottamatta aika tasaiseen tahtiin. 

                    


Röyhelöreunainen 'Head Over Heels' on ollut positiivinen kukkija. Nuput ovat kirkkaanpunaiset, mutta avautuessaan melko vaalean pinkit. Vanhetessaan kukat muuttuvat lähes valkoiseksi.


'Head Over Heels'


Sitten todella ihana 'Grandma's Blessing' pensasruusu. Hyvin näyttävät kukat ovat suuret ja muodoltaan hyvin jaloruusumaiset. Pidän tästä ruususta todella paljon.

Lehdet ovat tummanvihreät ja kiiltävät.

'Grandma's Blessing'



Tämänkin ruusun kukat muuttuvat vanhetessaan melko vaaleiksi.
                 

Tummanpunakukkaista 'Mystic Fairy'a minulla on ollut joskus aiemminkin puutarhassa, mutta se katosi muutama vuosi sitten. 

Kärhöpenkin ryhmäruusu 'Sommervind'iä minulla oli aikoinaan neljä kappaletta, mutta enää tämä yksi on jäljellä. Ruusu on normaalisti todella runsaskukkainen, mutta tämä vuonna kukinta pääsi vauhtiin sateiden myötä vasta loppukesästä. 




'Sommerwind'

Köynnösruusu 'Flammentanz' kärsi kastelusta huolimatta kuivuudesta ja kukinta olikin hyvin vaisu ja loppui aikaisin. 


Pojaltani saatu äitienpäiväruusut on kukkinut ruukussaan hyvin kauniisti. Eilen ottamassani kuvassa näkyy vaaleanpunakukkaisessa ruusussa edelleen puhkeamassa olevia nuppuja.

                              

Aiemmin kesällä otettu kuva ruususta.


 Toiselta pojaltani äitienpäivänä saatu valkokukkainen ruusukin kukkii vielä muutamin hieman jo ränsistymään päässein kukin.

sunnuntai 15. syyskuuta 2024

Päärynäpuu ja pelargonit




 Satoisa  'Pepi' on alkanut pudottaa jo osaa kypsyneistä hedelmistään maahan. 'Pepi'n maku on todella hyvä. Enpä olisi aikoinaan uskonut, että Suomessakin kasvavat päärynät voivat olla todella maukkaita. 


'Pepi'n keväinen kukinta antoi jo viitteitä melko hyvästä sadosta.


Pepin sato kypsyy yleensä syyskuussa. Vaikka kesä oli hyvin helteinen ja lämmin ja olisi voinut olettaa päärynöiden kypsyvän normaalia aikaisemmin, näyttää puu kuitenkin pitävän melko tiukasti kiinni sadon kypsymisajasta.


Sitten pelargonioihin, jotka lämpimän syksyn ansiosta jatkavat kukintaansa edelleen. Pidän kovasti tämän pelargonian väristä. Alla kuva hieman lähempää otettuna.





Kasvihuoneessa koko kesän viettänyt vaaleanpunakukkainen pelargonia kukkii myös edelleen.


Tänään on ollut ensimmäinen lämpötilaltaan varsinainen syyspäivä. Lämmintä on ollut vain +14 astetta. Kahtena edeltävänä yönä täällä meillä satoi oikein kunnolla ja lauantaita vasten yöllä oli myös kova ukkonen. Lapsenlapsia oli yökylässä ja mietin miten he tulisivat reagoimaan. No pienempi kolmivuotias vesseli ei edes herännyt massiiviseen jyrinään ja 7- vuotias koululainenkin otti asian melko rauhallisesti.

lauantai 14. syyskuuta 2024

Iisoppi kukkii


Kylvin hyvin myöhään keväällä iisoppia siemenistä. Ajatuksena oli kokeilla miltä se mahtaisi näyttää matalaksi aidanteeksi istutettuna. Siemeniä oli kuitenkin vain yksi pussi, josta taimia arvatenkin tuli sen verran vähän, ettei niistä kummoista aidannetta olisi saanut aikaan. Suunnitelma muuttui ja pyysin miestäni tekemään matalan pohjattoman kehikon kasvihuoneen läheisyydessä olevalle sora-alueelle, johon iisopit sitten istutin.

              

Kimalaisia ja perhosia houkuttelevia kasveja ei puutarhassa koskaan ole liikaa ja toivon iisopin olevan hyvänä lisänä jo entisiin. Monivuotinen iisoppi on perinteinen ja kestävä mausteyrtti, jonka kauniin kukinnan kerrotaan myös kestävän pitkään. En ole aikaisemmin kasvia kylvänyt, joten omia pidempiaikaisia kokemuksia kasvista ei vielä ole.  

                             

Tuoksuherneet kukkivat vielä muutamin tuoksuvin kukin takapihan kukkalaatikoissa kelloköynnöksien kanssa. Molempien kukinta on enää hyvin vähäistä, mutta tuoksuherneistä on sentään saanut aina leikattua muutaman kukkavarren sisälle maljakkoon.

                              

Mukavaa viikonloppua.

  

torstai 12. syyskuuta 2024

Alkaa olla jo pitkälti valmista



Tänään kalevalaisella hierojalla ollessani oli mieheni sillä aikaa alkanut laudoittaa pergolan reunaan tulevaa uutta kävelysiltaa. Kulkusillan rungon hän teki jo eilen valmiiksi.

Tuohon sillan ja pergolan väliseen pieneen tilaan tulee kiviä ja kevyttä hiekkapitoista multaa. Kivien väleihin on tarkoitus istuttaa kuiville ja paahteisille paikoille soveltuvaa punakukkaista nummiajuruoho 'Red Carpet'tia. Se on runsaskukkainen, tiiviskasvuinen ja vain noin 5cm korkea ajuruoho, joka houkuttelee myös pölyttäjiä puoleensa.

Kuva metsän puolelta otettuna sekä ....


  kasvihuoneelta käsin kuvattuna.

keskiviikko 11. syyskuuta 2024

'Makamik' vetelee viimeisiään



Ojanvarsipenkin noin kaksikymmentäviisi - vuotias koristeomenapuu 'Makamik' on tullut nyt lähelle tiensä päätä. Siinä on enää yksi ainoa runkonhaara jäljellä ja sekin on pahoin kallellaan pellolle päin. Alkuaan 'Makamik'eja oli kaksi. Toisen jänikset pääsivät jyrsimään niin pahoin, että se kuoli. Nyt kyseessä olevaa puutakin jänis vioitti, mutta se jäi onneksi kuitenkin henkiin. 


Repeytynyt ja katkennut runkohaara sai Makamikille aikaan pahaa jälkeä.

Viime vuosien aikana puuhun iski lahovika yhä enenevässä määrin ja olenkin alkanut varautua puun lopulliseen menetykseen.


'Makamik' kuvattuna vuonna 2017. 


Puutarhan puihin muodostuu vuosien varrella aina tietynlainen lämmin suhde. Makamik on ollut koristeomenapuistamme se kaikkein mieluisin ja kaunein. Katsotaan ilahduttaako se vielä ensi kesänä minua kukkimalla viimeisellä oksanrungollaan. 

maanantai 9. syyskuuta 2024

Nytkähdys eteenpäin



Alkuperainen aikomus jättää pergolan lattian teko vasta ensi kevääseen peruuntui, ja mieheni päättikin tehdä sen hyvien säiden vallitessa valmiiksi. 



Pergolaan tulee aurinkopurje-katto, joka on jo tilattuna ja pitäisi tulla muutaman päivän sisällä suoraan kotiin kannettuna. Kiinnityslenkit ja köydet pitää tietysti hankkia myös ja ne haemme Porvoosta.

 

Pergolan takaosaan metsän puolelle olen miettinyt rimoitusta, katsotaan lämpeneekö siippani ajatukselle.


Odotan ihan into pinkeänä, että pääsen sisustamaan pergolaa. Ainakin vanha puutarhapöytä ja pari tuolia olisi jo valmiina.

sunnuntai 8. syyskuuta 2024

Syksyn kukkasipulit hankittu

   
Nyt syksyn kukkasipulit ovat omalta osaltani hankittu. Tänään pikkumiehen 7-vuotissynttäreiltä  palatessamme pistäydyimme käymään Lidlissä. Hyllyissä oli tarjolla jo hyvä valikoima erilaisia kukkasipulipusseja. Pidän narsisseista ja ilokseni niitä oli nyt paljon tarjolla.   



Lukuisia palkintoja kerännyttä ja toukokuussa kukkivaa 'Dutch Master' narsissia oli tarjolla kahden kilon pusseissa. Sen sanotaan olevan yksi parhaimmista ja kestävimmästä lajikkeista.


'Tuoksuvakukintoinen valko- eli runoilijannarsissi 'Recurvus'.


Ihana kerrottukukkainen, aikaisin keväällä kukkiva uutuus syklaaminarsissi 'Tete Boucle' oli ehdoton valinta ostoskoriin.


Vielä narsisseita mukaan valikoitui kirkkaankeltainen oransssisella torvella oleva 'Fortune'.

                              

Ihananväristä Crookus 'King of the Stripedi'ä tuli otettua vain yksi pussi ja se jäi hieman harmittamaan.


Elämäni ensimmäiset posliinihyasintit.
 

 Tulppaaneja en aio hankkia tänä syksynä lainkaan lisää, vaan entisillä mennään.

perjantai 6. syyskuuta 2024

Muutamia hankintoja




 Kesälomalla mökiltä palatessamme päätimme pistäytyä sopivasti matkan varrella olevalla Tommolan Tilalla. Auto oli aika täynnä matkatavaroista, mutta muutaman perennan saimme sentään mahdutettua mukaan.

Ostimme 
-Actaea simplex 'Pink Spike' syyskimikin.

-lehtosalvia nemorosa 'Schwllenburg'in, jonka upeaan kukanväriin ihastuin oitis. Eija kertoi sen olevan myös hänen suosikkinsa. 

-valkokukkaisen tähkätädykeen

-punakukkaisen syysmaksaruohon, jonka purkista ei valitettavasti löytynyt sen lajiketta. Uskon sen värin puolesta olevan 'Herbstfeude'.



Paikallisella Tokmannilla käydessäni ostin myös tämän syksyn ensimmäiset sipulipussit, eli nämä yllä kuvassa olevat.

Mukavaa viikonloppua.