Translate

lauantai 14. syyskuuta 2024

Iisoppi kukkii


Kylvin hyvin myöhään keväällä iisoppia siemenistä. Ajatuksena oli kokeilla miltä se mahtaisi näyttää matalaksi aidanteeksi istutettuna. Siemeniä oli kuitenkin vain yksi pussi, josta taimia arvatenkin tuli sen verran vähän, ettei niistä kummoista aidannetta olisi saanut aikaan. Suunnitelma muuttui ja pyysin miestäni tekemään matalan pohjattoman kehikon kasvihuoneen läheisyydessä olevalle sora-alueelle, johon iisopit sitten istutin.

              

Kimalaisia ja perhosia houkuttelevia kasveja ei puutarhassa koskaan ole liikaa ja toivon iisopin olevan hyvänä lisänä jo entisiin. Monivuotinen iisoppi on perinteinen ja kestävä mausteyrtti, jonka kauniin kukinnan kerrotaan myös kestävän pitkään. En ole aikaisemmin kasvia kylvänyt, joten omia pidempiaikaisia kokemuksia kasvista ei vielä ole.  

                             

Tuoksuherneet kukkivat vielä muutamin tuoksuvin kukin takapihan kukkalaatikoissa kelloköynnöksien kanssa. Molempien kukinta on enää hyvin vähäistä, mutta tuoksuherneistä on sentään saanut aina leikattua muutaman kukkavarren sisälle maljakkoon.

                              

Mukavaa viikonloppua.

  

11 kommenttia:

  1. Iisoppi onkin sinulla reipas ja kauniisti kukkii, sitä on olemassa siis myös valkoista ja vaaleanpunaista ja kaikki nämä tekevät reippaasti itävää siementä.Kasvukausi lähenee loppuaan, mutta silti kaunista kukintaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan kiva, että ehti vielä kukkaan. Kohta kukinta puutarhassa on auttamatta ohi.

      Poista
  2. Minulla on iisoppia valko- ja liilakukkaisena. Liilan hävitin sillä se tuppasi valloittamaan koko maailman. Valkoinen tekee samaa, mutta kasvaa sellaisessa paikassa ettei pääse leviämään. Pölyttäjien lempikasveja ja aina täynnä pörriäisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tietää, että iisoppi on kova leviämään, jotta osaa olla varuillaan.

      Poista
  3. Iisopin kukinta kestää pitkään, ja parin kesän kokemuksen perusteella on myös hyvin kestävä kasvi.

    VastaaPoista
  4. Minulla kasvaa iisoppia keittiöpuutarhan kivipenkissä ja se on säilynyt siinä jo monen talven yli. Iisoppi leviää reippaasti, joten olen joutunut sitä vuosittain vähän karsimaan, että muillekin kukille ja yrteille jäisi tilaa. Mutta surina iisopissa on tosiasia, se on hyvin mieleinen kasvi pölyttäjille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katjalla tuossa edellä oli samoja kokemuksia, kuin sinulla. Tuo kova leviäminen hieman mietityttää.

      Poista
  5. Onpa iisopilla kauniin väriset kukat!
    En tunne kasvia ollenkaan, vaikka se on aina kiehtonut minua, koska luin sen nimen lapsena Aku Ankasta, vuosikymmeniä sitten. :)
    Ihanaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukat ovat kyllä kauniin väriset.
      Kiitos samoin. 😊

      Poista
  6. Iisoppi tosiaan sopii mainiosti kukkalaatikkoon! Tuoksuherneet ovat kauniita, melkein tunnen tuoksun nenässäni, kun katson kauniita kuviasi.

    VastaaPoista