Translate

maanantai 12. syyskuuta 2022

Daaliat talvisuojaan

 

Puutarhaeloa - blogin Riitta pyysi ystävällisesti minua tekemään postauksen siitä, miten talvetan mukulat ja juurakot. Tässäpä on lyhykäisesti kerrottuna oma tapani daalioiden talvetuksesta.


Tiistaina ensivierailunsa tehnyt -2 asteen pakkanen teki selvää, ruukussa olevia kesädaalioita lukuun ottamatta, kaikista penkeissä olevista daalioista. Varret ja kukat olivat kauttaaltaan täysin paleltuneet, joten päätinkin nostaa juurakot enempiä viivyttelemättä ylös maasta. 


Ensin katkaisin varret sekatööreillä, eli oksasaksilla jättäen vartta jäljelle noin kymmenen senttiä. Itse tapaan katkaista varret lyhyiksi ennen varsinaista juurakon maasta nostoa, koska tällöin pystyn paremmin hahmottamaan juurakon koon sitä nostaessani.
Juuripaakun kaivuuseen käytin tapani mukaan puutarhatalikkoa.   

Vaikka yritän olla varovainen, etten vahingossa vioita talikolla juuripaakkua, niin aina jokin mukuloista kuitenkin auttamatta katkeaa ja niin kävi nytkin. Varistelin paakusta enimmät mullat jo heti penkkiin ja nyt kun sekä maa että multa oli melko kuivaa, multa irtosikin suht' vaivattomasti. Valmiiksi kirjoitetut  lajikkeiden nimilaput tapaan kieraista myös varrentynkään aina heti saman tien. 


Tällä kertaa vein paakut suoraan autotallin lattialle paperin päälle kuivumaan, josta siirrän ne niiden kunnolla kuivuttua muovilaatikoihin noin + kymmenasteiseen varastoon. Vanhakantaisten daalioiden eli joriinien juuripaakkuja en ole jakanut moneen vuoteen. Jos kuitenkin päädyn paakkujen jakamiseen, teen sen vasta keväällä ennen istutusta.  


Varastoinnissa suositellaan usein lisäämään mukuloiden päälle kuivaa turvetta estämään niiden liiallista kuivumista talven aikana. Itse olen kuitenkin harvoin käyttänyt mitään väliainetta varastoinnissa. Siitä on kuitenkin monella talvettajalla ollut hyviä kokemuksia. Talven aikana on hyvä seurata, etteivät juurakot kuivu liikaa ja kostuttaa niitä tarvittaessa hieman. 


Vanhakantainen joriini Brunäs.


Onneksi ehdin poimia daalioita myös maljakkoon ennen pakkasta.  

Mukavaa alkanutta viikkoa kaikille.

8 kommenttia:

  1. Daalia-aika on siis auttamatta ohitse! Myös täällä jo kaikki maassa olleet daaliat ovat paleltuneet, muutama ruukussa oleva vielä sinnittelee. Talvetat daaliasi hyvin samalla lailla kuin minäkin, ensin kuivumaan hetkeksi, sitten kellariin sellaisenaan ja mahdolliset jakamiset jätän keväälle. Tänä vuonna kukinta oli heikkoa monen juurakon kohdalla, ja muutama jäi kokonaan kukkimatta. Mutta näihin pitää vaan varautua, aina ei kukinta onnistu.

    VastaaPoista
    Vastaukset

    1. Ohitse on. Harmitti, kun ehdin ihan liian vähän poimia daalioita maljakkoon ennen ensi pakkasta. Minulla ruukussa oleva kesädaalia myös vielä kukkii. Heitän sen ylle joka ilta jotain suojaa.
      Aina kukinta ei ole yhtä runsasta, eivätkä kesätkään kukinnalle yhtä suosiollisia.

      Poista
  2. Kiitos, Kruunuvuokko! Tämä tuli todella tarpeeseen, ja on seikkaperäinen ja selkeä ohje. Viikonloppuna nostinkin kasvimökkiin turvaan ruukussa olevat daaliat. Hyvä ajoitus ohjeelle!

    VastaaPoista

  3. Hyvä, jos postauksesta on sinulle hiemankaan apua. Minulla suurin osa daalioista on vanhakantaisia ja niiden kanssa ei yleensäkään ole tullut talvetusongelmia. Turun torin istutin aikoinaan kasvattajan ohjeiden vastaisesti isoon ruukkuun ja arvaat varmaan kuinka kävi. No onneksi sain uuden vastaavanlaisen daalian menehtyneen tilalle ja se on porskuttanut penkkiin istutettuna vallan hyvin, eikä talvetuskaan ole tuottanut ongelmia.

    VastaaPoista
  4. Ihania daaliaja.
    Erinomaiset ohjeet, erittäin hyödyllinen jakaminen.

    VastaaPoista
  5. Erinomaiset ohjeet. Laitankin linkin talteen vastaisuuden varalle.
    Omat daaliat eivät ole vielä paleltuneet. Kuivuus on kiusannut niitä enemmän, vaikka olen koittanut ahkerasti daalioita kastella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Daalioissa aina harmittaa niiden arkuus pakkaselle. Vuosikausiin en tosin ole enää yrittänytkään suojata penkeissä olevia lajikkeita mitenkään. Hallaharsokerroksia kun pitää olla useampia, jotta kasvin saa suojattua paleltumiselta.
      Jollei nyt syksylläkään, kuivuudesta pitkään kärsineillä alueilla sada vettä yhtäjaksoisesti useamman päivän ajan, niin huonosti käy.

      Poista