Translate

keskiviikko 10. toukokuuta 2023

Tomaattien siirtovalmistelujaNyt kun sää viimein lämpeni, on tarkoitus siirtää tomaatit huomenna kasvihuoneeseen.

Mieheni kävi aamupäivällä hakemassa kasvusäkit valmiiksi huomista istutusta varten.


Uusia kastelualtaitakin hankittiin neljä kappaletta entisten lisäksi. Kasteluallas on lisävaruste kasvusäkeille. Se toimii vesivarastona ja vesi imeytyy kapillaarisesti kasvualustaan kasvin tarpeen mukaan. Helpottaa oleellisesti kastelua ja mahdollistaa jopa muutaman päivän poissaolon.


Kasvusäkitkitkin mies laittoi jo valmiiksi kastelualtaiden päälle odottamaan huomista istutusta.


Mieheni viritti myös vihreän, yhtenäisen varjostusverkon kattotuolien päälle. Olemme todenneet, että huoneen kattoon levitetty verkko suojaa parhaiten kasvihuonetta porottavalta auringonpaisteelta. Kasvihuoneen molemmissa päädyissä olevissa ikkunoissa on lisäksi automaattisesti avautuvat ja sulkeutuvat  luukunavaajat. Verkko luukunavaajien ohella on todella tarpeen, sillä tänään ennen niiden paikalleen asennusta lämpötila nousi iltapäivällä jopa 29-30 asteeseen, ja kasvihuoneessa oli tukalan kuuma vaikka ovi oli apposen auki.


Oven molemmin puolin oleviin päätyikkunoihin tulee lisäksi vielä verhot, kunhan ehdin ripustaa ne paikoilleen.


Meillä on kasvihuoneessa apuna yllä oleva lämmitin, joka käynnistyy automaattisesti, jos lämpötila putoaa yön aikana liian alas. Lämmitin toimii tarvittaessa myös puhaltimena, poistaen liiallisen kosteuden ja viilentäen kasvihuonetta.                                             


Ikkunanpielessä olevasta yksiköstä näkee huoneen kulloisenkin lämpötilan. Nappuloista säädetään haluttu lämpötila, jota lämmitinyksikkö ylläpitää. Ohut johto on lämpömittarin johto, jonka päässä oleva lämpöanturi roikkuu kattotuolista ja mittaa lämpötilaa suurinpiirtein kasvihuoneen keskeltä.

Huomenna sitten odottavatkin itse istutushommat.

10 kommenttia:

 1. Hyvät puitteet ja välineet sinulla kasvatella 😊 itse vielä kärvistelen pienen kasvihuoneen ja kynttilän kanssa 🤭 Mutta suunnitelmissa on isompi ja sinne kyllä täytyy hankkia kaikki mahdollinen, mikä hyödyttää kasvatusta 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kastelualtaat kyllä helpottavat kastelua oleellisesti. Meillä on myös Blumat-kastelujärjestelmä, mutta sen säätämisen kanssa on välillä hankaluuksia.

   Poista
 2. Nuo kastelualtaat helpottavat todella paljon kiireistä puutarhuria. Hienosti olette varautuneet kaikkeen, hyvä on tomaattien lähteä satokauteen 👌

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Helpottaa, kun joka päivä ei tarvitse olla kastelemassa. Kuten tuossa edellä Marjukalle kerroin, meillä on myös Blumat- kastelujärjestelmä. Se vaatisi ilmeisesti paksumman kasvualustan, kuin kasvusäkeissä on, toimiakseen täysin ongelmitta.

   Poista
 3. Hyvät on systeemit.
  Tomaattikasvit tuoksuvat ihanilta ☘️

  VastaaPoista
 4. Minulla on myös hyvä kokemus tuosta lämmittimestä ja ohjausyksiköstä. Kiva, että kaikki on valmista kasvihuoneessasi tomaatteja varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmitin on kyllä hyvä apu kasvihuoneessa. Voi nukkua yönsä rauhassa.

   Poista
 5. Teillä on kadehdittavan hyvät systeemit. Kastelualtaat varmasti helpottavat tomaattien hoitamista. Blumat on ihan kätevä, mutta sen säätäminen vaatii välillä hermoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kypsyimme hieman Blumattien tarkkaan säätämiseen. Välillä ne ovat kyllä toimineet hyvin, mutta sitten taas jotkin tomaatit ovat saaneet liikaa vettä ja säädöt on pitänyt tehdä uudestaan.Tomaatteja kasvattavat ystävämme kertoivat syyn säätöongelmiin olevan ehkä sen, että kasvusäkeissä on liian ohuelti multaa, jotta kastelujärjestelmä toimisi ongelmitta. Paksummassa multatilassa Blumat ilmeisesti toimisi ongelmitta.

   Poista