Translate

torstai 31. elokuuta 2023

Kuivakukkia ja daalioita


Sään muututtua nyt sateisemmaksi hennoo jo huoletta kerätä daalioita maljakkoon.

Maljakossa on vaaleanpunakukkainen 'Turun tori' valkokukkainen 'White Star' ja jätti, eli lautasdaalia 'Otto's Thrill'.

Daaliat eivät kestä kovin pitkään maljakossa, mutta kun laittaa pelkät kukat laakeaan astiaan veteen kellumaan ne kestävät huomattavasti pidempään.

Sitten kuivakukkiin. Kasvatin siemenistä iso-olkikukkaa. Se sopii sekä leikkokukaksi että kuivattavaksi. Itse olen kerännyt kukat pelkästään kuivakukiksi, jotta voin käyttää niitä kransseissa ja asetelmissa. Kuivakukat säilyvät oikein säilytettyinä erittäin hyvin. Jopa vuosikaudet kukkien värin haalistumatta lainkaan.

Keräyksen teen kukkien olessa vielä nuppuisia, sillä kukat avautuvat kuivauksen aikana. Olen huomannut, että täysin avonaiseksi päässyt kukka varistaa herkästi terälehtensä, eikä muutoinkaan näytä yhtä kauniilta kuin oikea-aikaisesti poimittu. Poistan lehdet kokonaan, niputan sopivaksi nipuksi ja ripustan kimpun  alassuin kuivumaan huoneenlämpöön ja varjoisaan paikkaan suojaan auringolta. Mitä  paremmin kosteus poistuu kukista, sen paremmin ne säilyttävät alkuperäisen värinsä.

Kylvin keväällä myös paperikukkia kuivatusta silmälläpitäen. Toisin kuin iso-olkikukat, ne pitää kerätä kukan ollessa täysin auenneina, sillä ne sulkeutuvat muutoin kuivattaessa. Kukat myös kuivataan poikkeuksellisesti pystyasennossa. 

Tässä paperikukkia wc-peilitasoa kaunistamassa sekä ....



kuivauksen jälkeen pyyhetangon koristeena.

Toisella puolella pyyhetankoa on riippumassa myös nippu kuivattua iso-olkikukkaa.



Tapaan myös joka vuosi kerätä laventelia wc- peilitasolle. Tänä vuonna olin liikkeellä hieman liian myöhään, ja osa kukinnasta ehtikin mennä jo vanhaksi ennen niiden keruuta.


 Tässä vielä kuva ruukkuun istuttamistani paperikukista.

18 kommenttia:

  1. Onpa kivan näköisiä kuivakukkia. Erityisesti talvella kuvittelisin noiden ilahduttavan. Oma kokemukseni kuivakukista rajoittuu äidin aikanaan harrastamiin pellavaan ja pietaryrttiin jotka ovat kyllä huomattavasti tylsempiä katseltavia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Pellavasta saakin upeita kuivaamalla. Itse en ole pellavaa koskaan kylvänyt, mutta ostanut pellavanippuja lähinnä joulun ajan koristeisiin.

      Poista
  2. Ovatpa upeita. Kun osaa niksit ja vähän vaivautuu, saa näemmä tosi hienot tulokset 💜 Pitääkin muistaa ottaa syyshortensiaa sisälle kuivumaan. Kiinanlyhty olisi taas mukava mutta olen sen joskus saanut niin hävitettyä että on enää yksi kasvi jäljellä eikä siihen tullut kukkia. Ehkäpä ensi kesänä 🙂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietin hetken millainen kiinanlyhty on, kunnes arvasin sinun tarkoittavan lyhtykoisoa, eli juutalaiskirsikkaa. Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja tuo kiinanlyhty on hyvin osuva nimitys. Kukkalyhtyihin kun voi niiden värittyessä punaisiksi, laittaa pienet led- lamput.

      Poista
  3. Ihania kukkia kaikki, mutta sydämeni hypähti kun näin ensimmäisen olkikukkakuvan. Äitini kasvatti noita vuosikymmeniä sitten ja ne tuntuvat melkein taianomaisen kauniilta.
    Paperikukista en ollut varmaan kuullutkaan. Annoitpa hyödyllisiä ohjeita niiden kuivatukseen.
    Tunnelmallista syyskuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuivakukista saa kyllä vaikka mitä kaunista aikaan.
      Paperikukkia kasvatin itsekin ensimmäisen kerran. Kesä oli niille sopivan aurinkoinen ja lämmin.
      Kiitos samoin sinulle.

      Poista
  4. Vau miten ihania kuivakukkia! Nyt kyllä sait minut innostumaan noista. Ensi vuoden suunnitelmiin on lisättävä kuivakukkien kylvö. Daaliasi ovat myös upeita. Minä jännään, ehtivätkö omani edes kukkia. Joissain on jokunen nuppu, osassa pelkkiä kotiloiden syömiä lehtiä. Harmillisen huonolla hoidolla ovat joutuneet selviämään tämän kesän, mutta siitä en voi syyttää kuin itseäni (ja ehkä vähän tuota tälläkin hetkellä sylissäni tuhisevaa pikku-ukkoa). Suloista syyskuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ovat kyllä kiitollisia kasvatettavia varsinkin aurinkoisena ja lämpimänä kesänä.
      Pieni tuhisija vie varmasti voiton kaikilta muilta vähemmän tärkeiltä puuhilta.
      Ihanaa syyskuuta.

      Poista
  5. Ei oo kyllä tullu otettua yhtäkää daaliankukkaa sisälle. Täs kyllä miätiin äsköö synttärikimppuhun kukkia, en taira daaliaa ainakaa siihe laittaa....tai kattotahan ny mitä muuta pihalta löytyy. Hianoja ovat joka tapaukses.
    Niin tuli kuivakukista nuaruus miälehen ja äiteen kuivakukkapenkki. Enoo tainnu itte koskaa kokeella kasvattaa tai sitte joskus jotaki vaalianpunaasta lajiketta. Hianoja kimppuja oot teheny ja nättiä kuivakukat penkiski.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Daalioita tulee ihailtua mieluummin penkissä. Nyt kun on vähä väliä satanut niin kukat ränsistyvät tosi nopeasti ja niinpä niitä tulee poimittua herkemmin maljakkoon.
      Kuivakukkia ei ole minunkaan tullut usein kylvettyä, sillä siemenet tahtovat aina unohtua ostamatta. Keväällä Hankkijan siemenhyllyä tutkiessani osuivat kuivakukkapussit sopivasti silmiini.

      Poista
  6. Kauniita! Minulla oli myös violettia paperikukkaa kylvökukkien seassa, mutta se jäi muiden kukkien jalkoihin. Ruukussa olisi pärjännyt varmaan paremmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paperikukat kyllä viihtyivät hyvin esikasvatuksen jälkeen ruukussa.

      Poista
  7. Sinulle onkin sattunut nätin värisiä olkikukkia. Kasvatin itse niitä joskus ensimmäisinä kesinä täällä ja sekoituspussissa oli suurin osa keltaista ja oranssia. En edes kokeillut niitä kuivakukkina. Paperikukka on ihan tuntematon minulle. Siinä onkin nätit kukat. Pitääpä laittaa kumpikin mietintämyssyyn, jos vaikka kokeilisi ensi kesänä. Kiitos noista kuivatusvinkeistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa, kyllä kokeilla. Esikasvatin molemmat, sekä iso- olkikukan, että paperikukan. Ehtivät molemmat näin virittyä nopeammin kukkimaan.
      Ole hyvä.

      Poista
  8. Sinähän olet wc:kin laittanut niin kauniiksi ja hienoksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Piti saada hieman kukkaispiristystä myös vessaan.

      Poista