Translate

maanantai 21. elokuuta 2023

Vielä kärhöjen kukintaa

Tienvarsipenkin 'Niobe' kukkii parhaillaan tosi näyttävästi. Samassa salossa olevassa 'The President'issä sen sijaan on enää muutamia kukkia.

Sade sai 'Niobe'n selvästi piristymään. Katkoin myös alas kärhöjen etupuolella olleet ja kukintansa aikaa sitten lopettaneet jaloritarinkannukset sekä toisella puolella olleet värililjakasvustot.


Niobe on ollut myös puutarhamme varma kukkija yli kaksikymmentä vuotta. Se kuuluu ensimmäisiin puutarhaamme hankittuihin kärhöihin. 


'Blue Angel' on huomattavasti uudempi tulokas ja ollut meillä vasta muutaman vuoden.  Se on edelleen melko harvahko. Kukinta on kuitenkin ollut pitkä ja loppukesää kohden se on vain lisääntynyt.

                                  

Sitten vielä kuvia hieman oikukkaasta Madame Julia Correvonista, joka vasta nyt on parhaimmassa kukassa.

                                 

Nyt kukkia on jo ihan tukisalon huippuun saakka.

                              

Taustalla vasemmalla kukkivat keltakukkaiset syyspäivänhatut ja 'Pink Damask' päivänliljat. Illalla otettu kuva on hieman tummanpuhuva. 

                         

Hieman eri kulmassa otetussa kuvassa näkyvät lähes samanväriset syysleimut. Julian oikealla puolella näkyy hieman pallotuija 'Little Champion'ia. Mielestäni kärhöt sopivat hyvin havujen kanssa samaan penkkiin kunhan niitä ei vain istuta liian lähekkäin.

                                

Julia nousee aina hyvin kauniisti  ja tasapainoisesti salkoaan pitkin ylös. 

Sitten puolalaiseen viinikärhö 'Polis Spirit'iin. Sen tumman sinivioletit kukat ovat pienemmät kuin isokukkaisten jalokärhöjen, mutta kukkia onkin sitten runsaasti, kuten viinikärhöillä yleisesti on.

                              

Kärhön sanotaan olevan kestävä ja helppo, mutta niin vain tämäkin teki katoamistempun kolme vuotta sitten. Viime kesänä kukinta ei ollut mitenkään loistelias, mutta nyt hitaasta kukinnan alkuun lähdöstä huolimatta se alkaa olla ihan kauneimmillaan.



Kuvia kärhöstä olen nyt napsinut paljon.
                                   

Korkeutta kärhöllä kerrotaan toisissa esitteissä olevan 2-4 metriä ja toisissa taas 3-5 m.

Meillä se on  ehkä vain runsaan kahden metrin korkuinen.


'Polish Spirit'in oikealla puolella kasvavat 'Warszawska Nike' ja 'Hagley Hybrid'.


 'Polish Spirit'in vasemmalla puolella kasvanut virolainen 'Piilu' jäi tänä kesänä kokonaan nousematta penkistä. Piilun roosanpunaiset kukat tummemman roosanpunaisilla raidoilla sopivat minusta kauniisti 'Polish Spirit'in kukkien kanssa yhteen.


Täytyy laittaa myös kuva vielä kasvimaan kaunottarista, eli tiukukärhö 'Arabella'sta, sekä kohta entisessä koossa olevasta mantsuriankärhöstä. Tämäkin tiukukärhönä ennen esitelty, on muuttunut nykyisin tarhakellokärhöksi.


Tuoksu on todella ihana.


Kukkia alkaa olla kohta ihan entiseen malliin.


Millähän nimellä mantsuriankärhöä tullaankaan tulevaisuudessa kutsumaan?


Sitten kuva toisesta puutarhan jalokärhö 'Hagley Hybrid'istä ja samassa tukisalossa kasvavasta jalokärhö  'Jan Pawel II' Nämä kasvavat ihan naapurimme rajalla olevassa penkissä.


Kukat ovat molemmilla kärhöillä melko samanlaiset ja kuvassa niitä tuskin erottaa toisistaan.


Takapihan lankkupenkin 'Blue Angel' eli entinen 'Blekitny Aniol' on myös lisännyt kukintavauhtiaan. Viherpeukaloiden sivulla se vielä mainitaan viinikärhönä. Mustilan puutarha on taas nimennyt sen loistokärhönä ????

                             

Pakko laittaa vielä kuva viinikärhö Etoile Violettesta. Sille jouduttiin laittamaan ylimääräinen tuki taannoisen kovan tuulen takia, sillä salko alkoi taipua uhkaavasti kohti maata.

Toivottavasti jaksoitte kelata kärhömaratonin loppuun saakka. Kärhöfani kun innostui taas kerran.

Mukavaa uutta viikkoa.

21 kommenttia:

  1. Kyllähän näin kauniita kärhöjä katselee vaikka kuinka!

    VastaaPoista
  2. Voi ihanuus sentään🌸
    Kyllä puutarhasi on kuin paratiisi, miten upea
    kukkaloisto. Kärhöt ovat niin hurmaavia.

    VastaaPoista
  3. Kauniit ja runsaasti kukkivat kärhöt. Kannattaa esitellä!

    VastaaPoista
  4. Ihan mahtavan runsasta kukintaa! Kärhösi ovat huippuhienoja. Nioble näyttää kauniilta ja on kiva kuulla, etäisellä on ikää jo noin kunnioitettava lukema. Minun Mme Julia Correvon alkaa jo hieman lopetella kukintaa, mutta se on ollut parhaimmillaan jo noin kuukauden.

    VastaaPoista
  5. Onpa sinulla kärhöjä, ja komeita sellaisia! Minä olen tyytyväinen, kun tulee kymmenen kukkaa :-D Toisaalta en tiedä, miten tuon kokoiset pysyisivät täällä saariston tuulissa pystyssäkään, kun pienemmätkin menevät katki. Joten ehkä ihan hyvä pysyä vaatimattomampana.
    Niobe on aivan ihanan värinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Nioben kukat ovat minustakin väriltään kauniita.

      Poista
  6. Oooooh, korkealle kohoavat - vielä on siis kesää jäljellä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesää on onneksi vielä jäljellä.
      Kiitos kommentistasi.

      Poista
  7. Aivan uskomattoman kauniita! Kyllä sinä olet oikea kärhömestari!
    Olen kelannut postausta ylös ja alas jo useamman kerran. :)

    VastaaPoista
  8. Et kerta kaikkiaan voi olla laittamatta kuvia myös meidän muiden ihailtaviksi! Uskomatonta tuo kukkien määrä! Täytynee kerrata kasvatusohjeet, ne taitaa löytyä myös sinulta jostakin aiemmasta postauksesta...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Löydät juttua etusivuni sivubannerista, jossa on kuvake kärhöjen kasvatuksesta. Sieltä löytyy kasvatuskokemuksiani jalokärhöistä.

      Poista