Translate

maanantai 8. huhtikuuta 2024

Siemenkylvöjä


Tänään täällä meillä on ollut hieno ja auringonpaisteinen kevätpäivä ja lumet ovat sulaneet pois ihan silmissä. Olen odottanut jo malttamattomana sopivia säitä päästäkseni tekemään loppuja siemenkylvöjä kasvihuoneeseen. Nyt ainakin kymmenen seuraavaa päivää näyttäisi ennusteiden ja lämpötilan suhteen olevan aika lailla tähän sopivia. 

Kasvihuoneessa oli kylvöjä tehdessäni todella lämmin ja lämpömittarin lukema näyttikin auringon helottaessa täydeltä terältä yli + 27 astetta. Kevyttoppatakin saikin riisua heti alkajaisiksi yltään ja kasvihuoneen oven työntää reilusti raolleen, jottei olisi ihan läkähtynyt kuumuuteen.

Suurimman osan kylvöistä tein taas tapani mukaan hajakylvönä styroxisiin laatikoihin. Jokaisen laatikon alakulmiin tein aluksi pienet reiät, jotta ylimääräinen kasteluvesi pääsee kasteltaessa valumaan pois. Yön ajaksi kasasin laatikot päällekkäin, jolloin kasvuharsolla tarvitsee peittää vain ylimmät laatikot. Kätevää, eikö vain.


 Kylvin mm. salkoruusuja, unikkoja, kesämalvikkia, samettikukkia ja perennoista tarharistikkiä. Nimilaput laitoin maalarinteipillä laatikoiden kylkeen, josta on helppo sitten tarkastaa mitä missäkin kasvaa. Kaikki kylvämäni samettikukat ja kesämalvikit ovat omista viime syksynä kerätyistä siemenistä. Nyt on jännä nähdä miten ne mahtavat itää. Huomenna olisi tarkoitus kylvää lisää tuoksuherneitä. Niiden siemeniä minulla onkin vielä runsaasti jäljellä.

22 kommenttia:

  1. Olitpa reipas! Tuo laatikoiden päällekkäinlaitto onkin hyvä idea! Tänään kasvihuoneessa oli aika lämmin! Kivaa puuhaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laatikoiden latominen päällekkäin yön ajaksi säästää kyllä suojaamiseen kuluvaa aikaa.

      Poista
  2. Ihanat nuo laatikkosi. Varmasti siemenet itävät noissa.

    VastaaPoista
  3. Olet saanut taas paljon aikaan. Minäkin vein tänään tuoksuherneen taimet kasvihuoneeseen. Oli avattava ovien yläluukut, lämmintä oli 27 astetta siitä huolimatta. En ole vielä ruuvannut kattoluukkujen sylinterejä paikoilleen, sekin pitäisi muistaa tehdä huomenna.
    Tsemppiä kaikille kylvöillesi, styroksilaatikoissa on varmasti taimien hyvä kasvaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kunhan yöpakkaset ovat varmuudella ohi niin automaattiset luukunavaajat laitetaan takaisin paikoilleen. Vielä niitä ei tohtinut asentaa, sillä pakkanen jäädyttää niiden sisällä olevan aineen, jolloin ne saattavat rikkoutua.
      Kiitos.

      Poista
  4. Voi että nuo styroksilaatikot on kyllä mahtava idea, taisin ihastella sitä viime vuonnakin! Kun jostain saisi itsellekin 🤭 Olet kyllä aikamoisen määrän jaksanut kylvää! Itse olen himmaillut kylvöjen kanssa niin, että jäi hankikylvötkin välistä 🙈 nyt ehkä pitöisi reipastua seuraavien kylvöjen kohdalla 🤭

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Styroksilaatikot on kyllä tosi käteviä ja pitävät lämmön tallella päällekkäin pakattuina, vaikka pakkasyökin yllättäisi. Kalalaatikoita saat varmaan kaupoista pyytämällä.

      Poista
  5. Minun kommentti on tainnut mennä roskikseen .
    No mutta minäkin tosiaan sain sinulta hyvän idean tähän styröksi laatikkoon istutukseen . Jatkossakin aion hyödyntää tätä ideaa .Kiitos .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kommenttiasi ei näkynyt nyt roskapostissa.
      Hyvä, jos ideasta oli sinulle hyötyä.

      Poista
  6. Onnea kylvöksille. Olet päässyt vauhtiin! Hyvä valikoima siemeniä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Katsotaan kuinka lähtevät tuosta itämään.

      Poista
  7. Samettikukat ovat minullakin omaa tuotantoa, ihan hyvin itivät, liiankin hyvin sillä nyt taimia on lähes 60 kpl. Yhtään en raaskinut heittää pois. Ovat lasikuistilla voimistumassa. Pinottavat styroxlaatikot on hyvä idea, säästää tilaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla oli kerättyjä siemeniä tosi paljon ja osa ylivuotisiakin. Vieläkin jäi osa käyttämättä. Styroxlaatikot pitävät taimivauvojen varpaat lämpiminä.

      Poista
  8. Well done, Anemone. Now is time to sow seeds. I wish you nice flowers in your garden.

    VastaaPoista
  9. Oi, sielläpä on paljon ihanuuksia luvassa. Styrox-laatikkoidea on tosiaan hyvä.
    Kaunista kevätpäivää! <3

    VastaaPoista
  10. Tuollaiset styrox-laatikot ovat erinomaisia. Saisikohan niitä meidän kaupoista? Kätevää kasata päällekäin ja peittää harsolla. Suojaavat melkeinpä toinen toisiaan. Kasvarissa on päivällä jo hyvin lämmintä. Yöt ovat tässä vaiheessa hankalimpia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon, että styrox laatikoita saa kyllä kaupasta ilmaiseksi, kunhan vain rohkenee kysymään. Minä sain omasta kaupastani pestyt ja ihan uuden veroiset laatikot. Kysyivät vielä paljonko tarvitsen, jotta tietävät sitten säilyttää niitä minulle.

      Poista
  11. Onko sinulla jotain styroxin ja mullan välissä? Minulla kasvoivat taimet tosi tiukkaan kiinni styroksiin kerran. Silloin mietin, että mitäköhän laittaisi väliin, että irtoaisi paremmin seuraavalla kerralla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole laittanut mitään styroxlaatikon pohjalle. En muista, että taimien juuret olisivat minulla tarttuneet ainakaan häiritsevästi kiinni pohjaan. Paksu multakerros auttaa varmaan asiassa.

      Poista