Translate

torstai 18. huhtikuuta 2024

Taimien koulimista




Tässä vielä koulimattomat taimet.

Tänään on ollut todella hyytävä ilma ja tuuli vielä lisäsi entisestään sään kylmyyttä. Koska ulos ei todellakaan tehnyt mieli mennä, aloin koulimaan autotallissa olevia mysteeritaimia, joista eilen jo postasinkin. 


Siirin ja istutin taimenalut taimiruukkuihin pieninä, useamman taimen ryppäinä. Ruukun pohjalle laitoin ensin ohuen kerroksen multaa, sitten lannoitteeksi hieman kanankakkaa ja lannoitteen päälle vielä reilun kerroksen multaa, jotteivat taimien juuret ole suorassa kosketuksessa lannan kanssa. Taimet olisi voinut koulia vieläkin harvempaan, mutta jos näyttää siltä, että ne kasvavat edelleen liian tiiviisti, poistan vasta sitten ylimääräiset.

Siirsin myös tyhjiin talous- ja vessapaperirulliin kylvämäni tuoksuherneet hylsyineen puutarhamultaan ja laitoin niillekin kanankakkaa kasvuun lisäpotkua antamaan. Osalla taimista olivat juuret ehtineet kasvaa pituutta jo ihan hylsyn alaosaan saakka. 

Hain ja leikkasin vielä takapihan ojanvarresta sopivan pituisia pajunoksia taimien tukikepeiksi. Muutamaa pisintä taimea olen joutunut jo aiemmin latvomaan, jotta ne haarovat ja tanakoituvat.

                 


13 kommenttia:

  1. Hyvä muistutus, minulla on tuoksuherneet latvomatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleensä olen aika harvoin latvonut tuoksuherneitä, mutta tuleehan niistä hieman tuuheampia ja tanakampia latvomalla.

      Poista
  2. Sää tänään todellakin oli hyytävän kylmää, vaikka aurinko paistoi, kasvihuoneessa oli mukavan lämmin. Minulla on tuoksarit kasvihuoneessa moninkertaisen harson alla, voivat toistaiseksi hyvin, onneksi kestävät kylmää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuoksuherneet kestävät kyllä hyvin kylmää.
      Meilläkin kasvihuoneessa eilen piipahtaessani mittari näytti hieman yli + 17 astetta.

      Poista
  3. Mietin kovasti että millä kukalla on tuollaiset sirkkalehdet kun sinun mysteeri taimillasi....voiko olla joku köynnöskasvi,ehkä joku päivänsinen sukuinen... Jotenkin sellainen olo että joskus olisi tuollaiset taimet olleet itselläkin. Mutta vuosien varrella niin monenlaista olen kasvatellut että ei vaan muista. Mutta kyllähän tuo tässä kevään ja kesän mittaan selviää. Hyvää kevään jatkoa ja tulevaa kesää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet varmaan hyvin pitkälti oikeassa. Itsekin mietin, että kyseessä voisi olla aitoelämänlanka, eli yksivuotinen hyvin voimakaskasvuinen köynnöskasvi.
      Oikein hyvää kevään jatkoa myöskin sinulle ja kiitos kommentistasi.

      Poista
  4. Nyt ei ole tehnyt mieli tehdä ulkona puutarhatöitä, pitää olla sen verran päällä vaatteita ja paksut hanskat, että tarkenee. Minäkin olen hoidellut taimia sisällä ja keskittynyt remonttipuuhiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aloitin tänään runkopallotuijien muotoilua ja oli kyllä niin jäätävä tuuli, että sormet olivat ihan kohmeessa. Onneksi oksaleikkurista loppui akku ja työ jäi siihen. Isompi pensasleikkuri olisi kyllä ollut käytettävissä, mutta sillä on hieman hankalampi leikata pyöreitä muotoja.Täytyy odotella rauhassa lämpöisempiä havujen leikkaussäitä.

      Poista
  5. Olen ollut koulimisessa aina tavattoman huono. Tänä vuonna olen ehkä vähän petraantunut, mutta jotenkin sen vain saa hajakylvöstä niitä taimia eroteltua niin, että juuret eivät vahingoittuisi. Aina tulee sellainen pitkä taantuma kasvussa siirron jälkeen.

    VastaaPoista
  6. Kouliminen on kyllä hieman hankalaa ja aikaa vievää puuhaa. Itse teen nykyään lähes pelkästään hajakylvöjä. Koulin myös taimia nykyään tosi harvoin. Lisään vain multaa taimien juurelle niiden kasvun myötä ja aloitan varovaisen lannoituksen. Kun taimien istutus kasvupaikalle tai ruukkuun on ajankohtainen, otan kylvöksestä kulloinkin tarvitsemani kokoisen taimipalan. Nyt nuo mysteerisiemenet kasvoivat vaan niin tiheästi, että päätin suosiolla koulia ne pienempiin osiin jatkamaan kasvuaan.

    VastaaPoista
  7. Näin kylmällä taimien kouliminen autotallissa on huomattavasti mukavampaa. Kunpa sää viimein lämpenisi.
    Hyvää viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämpimässä autotallissa oli kyllä ihan mukava työskennellä.
      Tuntuu kyllä hyvin turhauttavilta tällaiset tosi kylmät säät. Kevät ja kesä kun ovat muutoinkin lyhyet ja kuluvat ihan liian nopeasti ohi.

      Poista
  8. Mysteeritaimillasi on kyllä ollut huomattavan hyvä itävyysprosentti. Minun tuoksuherneeni ovat vielä niin matalia, etteivät tarvitse tukikeppejä. Olen pitänyt niitä ulkoeteisssä ja latvonut toisen tai kolmannen lehtiparin yläpuolelta, jotta eivät kasvaisi liian pitkiksi. Helpompi sitten aikanaan totutella ulkoilmaan. Kunhan vain tämä pakkanen ja lumisade vaihtuisi keväisempään keliin...

    VastaaPoista