Translate

lauantai 31. elokuuta 2024

Hedelmäpuiden satoa




Keltaluumu 'Laatokan helmi' on tuottanut tänä vuonna hyvän sadon. Lajike tulee aikaisin satoikään ja luumut ovat maultaan sangen maukkaita ja hyviä.



Lajike sopii hyvin sekä tuore- että talouskäyttöön.



Mieheni on keittänyt tähän mennessä 6 kiloa luumuhilloa ja sitä onkin jo runsaasti aamupuuron ja jogurtin kanssa syötäväksi. Osa luumuista on myös halkaisun ja kiven poiston jälkeen laitettu pakastepusseissa pakkaseen. 


Alkujaan Virosta lähtöisin olevassa 'Pepi' päärynälajikkeessa on myös ilahduttava määrä päärynöitä kypsymässä. Lajikkeen kerrotaan olevan erittäin talvenkestävä. 


Päärynöiden maku  on mielestäni aromikas ja hyvä. Satoa tulee puusta sen verran paljon, että täytynee ryhtyä etsimään myös sopivaa päärynähillo-ohjetta.


'Punainen Melba' 

Omenasato on ollut myös hyvä, kuten kuuluu olevan tänä kesänä kautta linjan kaikkialla Suomessa. Melban maku on todella herkullinen ja sato on ollut myös hyvälaatuista ja omenat ulkonäöltään lähes virheettömiä. Toki muumio-omenoitakin on ollut seassa, mutta niiltä nyt on vaikea välttyä yhtenäkään kesänä. 


Omenoista on myös tarkoitus tehdä ihan lähipäivien aikana omenahilloa, jotta runsaan sadon saa korjattua mahdollisimman hyvin talteen. 

Mukavaa viikonloppua.

perjantai 30. elokuuta 2024

Siemenet talteen kesäkukista


Tuoksuherneen palkoja kuivumassa.              


 
Tuoksuherneen kypsät siemenet.

Olen kerännyt kesäkukkien siemeniä sitä mukaa, kun ne ovat olleet kypsiä kuivattavaksi. Kypsät siemenet ovat yleensä ruskeita, tummia tai mustia.               




                                                               Kesämalvikin siemeniä.

Pidän todella paljon kesämalvikeista ja olenkin kerännyt niiden siemeniä talteen jo useampana vuonna. Siemenet sijaitsevat kukkapohjassa kaksinkertaisten suojuslehtien sisällä. Linkki


Keisarinelämänlangan siemenet ovat poikkeuksellisen vaaleita.


Samettikukkien siemeniä kerään myös ihan joka vuosi. Viime vuodelta jäi keväällä myös paljon siemeniä kylvämättä, mutta oikein säilytettyinä pysyvät siemenet kyllä itämiskykyisinä useita vuosia. 


Sää on ollut hyvin lämmin ja aurinkoinen täällä meillä koko viikon. Tänään hellelukema taas rikkoutui ja mittari kipusi + 26 asteeseen varjossa.

Toivottavasti syyskuu olisi myös säiden osalta suotuisa.

torstai 29. elokuuta 2024

Kasvis- hedelmälaatikko


Pidämme mieheni kanssa tosi paljon kasvisruoista ja olemme vähentäneet lihan syöntiä melko radikaalisti.  Proteiinin lähteenä lihan sijalle ovat tulleet pavut ja kikherneet. Kasvislaatikko on siitä mainio, että siihen voi laittaa hyvin monenlaisia kasviksia mitä kulloinkin vain on käytettävissä. 


Teen aina kerralla kaksi vuoallista laatikkoa, jotta siitä riittää syötävää ainakin kahdeksi päiväksi.


Tänään vuokaan tuli:

-keräkaalta ohuina suikaleina 

-2 kesäkurpitsaa ohuina siivuina (juustohöylällä saa nopeasti ohuita siivuja )

-retikkaa ohuina siivuina

-sipulia pilkottuna

- valkosipulia silpputtuna

- rasiallinen luomu kidneypapuja 

- rasiallinen luomu kikherneitä

-2 omenaa ohuina siivuina

Vuoan päälle tuli :

-tomaattirenkaita

-ananaspaloja

- haloumijuustoa murustettuna

-puolitettuja oliiveja

-öljyä

-pinnalle kuivattua lipstikkaa

Vuoat kypsyvät kaasugrillissä noin 35-40 minuuttia.    

                                                       


käyttämäni öljy, herneet ja pavut



 Kasvis- hedelmävuoat valmiina grillattavaksi. Voin kyllä sanoa, että tuli hyvää.

keskiviikko 28. elokuuta 2024

Loviisan Wanhat talot



Sunnuntaina kävimme mieheni kanssa "Loviisan Wanhat talot" tapahtumassa. Tapahtuma oli tänä vuonna peräti kahdeskymmenes kerta.

 Ehdimme päivän aikana nähdä paljon erilaisia remontoituja ja sisustettuja koteja, sekä kuulla omistajilta mielenkiintoisia tarinoita talojen syntyvaiheista. Suurin osa taloista olikin pieteetillä ja hengittävillä materiaaleilla remontoituja.

Tässä muutamia kuvia idearikkaista ja kauniista kodeista.













                    



tiistai 27. elokuuta 2024

Mitäs täällä tapahtuu?



No, ehkä joku teistä muistaakin, kun keväällä mieheni kanssa pähkäilimme, mitä takapihan metsäsaarekkeen edessä olevalle alueelle tehtäisiin. Linkki. Päädyin sitten lopulta"ehdottamaan" miehelleni pergolan rakentamista.

Tässä ensimmäiset osat sahattuina ja muotoiltuna mittaansa. 


Puutavara otettiin taas kestopuisena, sillä rakennelman pitää kestää pitkään lahoamatta.

Takapihan kulkusillalla oli tosi hyvä ruuvata ja koota valmiiksi sahatut osat yhteen.

Tässä ensimmäinen valmis elementti ristimitattuna ja valmiina nostettavaksi pystyyn. 


Edessä jo toinenkin elementti valmiina odottamassa pystytystä. Jännitin ihan hirveästi kuinka saisimme nostettua raskaat elementit pystyyn,  sillä omat voimavarani naisena, kun ovat kuitenkin melko vähäiset moiseen operaatioon. 


Nosto pystyyn sujui onneksi hyvin. Pystypalkkien alla on vaateriin asetetut 40cm x 40 cm betonilaatat.

Onneksi nosto meni kuitenkin onnekkaasti ja kumpikaan ei löytänyt itseään makaamasta puolikuolleena kaatuneen rakennelman alta. Minulla jännitys säilyi kuitenkin ihan siihen saakka, kunnes mieheni sai nostettua molemmat lankunpäät betonilaattoille (minun pitäessä rakennelmaa toisesta päästä pystyssä) ja vinotuet ruuvattua paikoilleen, jotta rakennelma ei pääse kaatumaan. 

Yläpalkit mieheni muotoili sahalla jo ennen pystytystä.

Molemmat elementit nostettuina paikoilleen. Vatupassi oli taas ahkerassa käytössä pystytolppien suoraan saamiseksi. Pitkää rullamittaa apuna käyttäen tarkistimme myös pergolan ristimitan kohdalleen.


Kävin ottamassa yläkerran parvekkeelta pari kuvaa, joista hahmottaa, miten pergola asemoituu lankkupenkkeihin ja huvimajaan nähden.


Vinotuet ruuvattuina paikoilleen kulmissa.



 Pergola kasvihuoneelta päin kuvattuna. Pergolan takaosasta, metsän reunasta, putsasin ja kaivoin pois kapean kaistaleen kasvillisuutta. Heinää, kieloja ja ohdakkeita olikin pienellä alalla yllättävän paljon poistettavana.

                       

Vielä kuva toisesta suunnasta, eli talomme terassilta käsin.

 Työ ei ole vielä suinkaan valmis, vaan ensi kesänä pergola saa lattian ja katoksen ylleen. Muu osa on vielä täysin suunnittelun ja ideoiden tasolla.

sunnuntai 25. elokuuta 2024

Kesän tomaatti- ja kurkkusato



Kesän tomaatti ja kurkkusato on ollut ihan hyvä. Tomaatteja kypsyy kasvihuoneessa edelleen melko tasaiseen tahtiin, mutta sato alkaa näyttää jo ehtymisen merkkejä. Kasvihuonekurkkuja tuli myös niin paljon, ettemme kaikkia ehtineet edes syödä.




Avomaankurkku- ja sipulisato olivat myös yllättävän hyvät. Suurimmasta osasta satoa tein kurkkusalaattia.




Kesäkurpitsoja on tullut myös kivasti ja niistä on saatu yhteen jos toiseenkin kasvislaatikkoon aineksia.



Tyrnimarjat on saatu poimittua myös talteen, ennen kuin linnut ehtivät apajille.
 
Tänään olimme Loviisan Wanhat Talot tapahtumassa. Siitä juttua ja kuvia myöhemmin.