Translate

perjantai 3. maaliskuuta 2023

Helpot, siemenistä kylvettävät kesäkukat 4


Siemenistä kasvatettu kääpiösamettikukka muurikivipenkin reunassa.

Jos helposti kylvettävistä ja lähes aina hyvin onnistuvista kesäkukista puhutaan, niin ei tietenkään sovi unohtaa samettikukkia. Tahtoisimpa jopa väittää, että jokainen meistä puutarhaihmisistä on kasvattanut ainakin jossain vaihteessa elämäänsä samettikukkia. Samettikukan suosion voi nähdä mielestäni jo siitäkin, että se löytyy takuuvarmasti pientenkin kauppojen siemenhyllyjen valikoimista. 

Lajikkeita löytyy myös jokaiseen värimakuun. On myös lyhyt- ja pitkävartisia, sekä siltä väliltä olevia lajikkeita. Samettikukkaa voi kylvää niin avomalle kuin....

laatikkoon (kuten minulla tässä yllä olevassa kuvassa) sekä....


erikokoisiin ruukkuihin.


Tässä kasvihuoneen edustalla olevissa ruukuissa on runsaasti multatilaa, jolloin multa pysyy pitempään kosteana ja näin pidentää kasteluväliä.

Samettikukka on hyvä myös kasvihuoneessa, jossa sen sanotaan karkoittavan (ilmeisesti epämieluisalla tuoksullaan) tomaattien tuholaisia. Niinpä olenkin istuttanut tomaattien väleihin kasvusäkkeihin samettikukkia. Onko siitä ollut apua, en oikein osaa sanoa, mutta koska tuholaisia ei ainakaan silmin ole ollut havaittavissa, haluan uskon samettikukista olleen apua.

Tässä samettikukkia istutettuna takapihan lankkupenkin reunaan.


 Tämän hyvin pitkävartisen samettikukan siemeniä olen saanut naapuriltani. Lajike on ilokseni pysynyt muuttumattomana jo useamman vuoden. Tässä kasvamassa kasvimaan kasvulavassa.

Samettikukan kypsyneitä siemeniä kannattaa kerätä omista kasveista. Näin saa paljon siemenmateriaalia seuraavaa kesää silmällä pitäen.

Mukavaa ja aurinkoista viikonloppua.


12 kommenttia:

 1. Samettikukka on kehäkukan ja krassin tapaan sellainen must-kukka kesäisessä puutarhassa. Kylvän ja istutan niitä lavakaulukseen hyötykasvien sekaan. Tuovat väriä ja kauneutta, vaikka eivät ötököitä häätäisikään.
  Hyvää viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samaa mieltä kanssasi. Monta helpompaa kasvatettavaa ei myöskään taida juurikaan olla.
   Oikein mukavaa ja aurinkoista viikonloppua myös sinulle Between.

   Poista
 2. Samettikukat ovat pihan peruskukkia. Helppoja kasvattaa ihan ensikertalaisellekin. Ihanan värikkäitä ruukkuja.

  VastaaPoista
 3. Oih, sais jo kevät saapua! täällä odotetaan jo! ♥

  https://ajatuksiakalenterissa.blogspot.com/

  VastaaPoista
 4. Haa! Nämon tuttuja mullekki :) On sulla rehevät kasvustot. Useemmiten mäki oon onnistunu näiren kans. Nykki on siämeniä orottamas kylyvöjä. Uusista lajikkeesta tykkään niistä färiä vaihtavista enite.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samettikukat ovat kyllä kiitettäviä kasvatettavia ja aina hyvin varmoja kukkijoita. 😊

   Poista
 5. Samettikukat on hyviä kesäkukkia. Siemenet vuottaa miullakin kylyvämistä.

  VastaaPoista