Translate

maanantai 6. maaliskuuta 2023

Helpot, siemenistä kylvettävät kesäkukat 6

Huhti- toukokuussa aurinkoiseen paikkaan suorakylvettävät silkkikukat (Clarkia ) ovat mielestäni aivan ihania kesäkukkia. Ne kukkivat runsaasti tuoden iloista väriä vaikka perennapenkkiin istutettuna. 


Tässä ne kasvavat minulla jalokärhön juurella.


Silkkikukatkin ovat mainioita leikko- eli maljakkokukkia ja näistäkin saa hyvin kauniita kimppuja.Onhan niitä silkkikukan siemeniäkin jo pari pussia hankittuna.


Siemeniä kannattaa liottaa pari tuntia ennen kylvöä.

Aitoelämänlanka Ipomoea purpurea on yksivuotinen köynnös. Elämänlangalle kannattaa valita tarpeeksi tukeva tuki, johon hyvin voimakaskasvuinen köynnös pääsee kiertymään. Jos taas elämänlangan istuttaa ruukkuun, en laittaisi sille kaveriksi mitään muuta kasvia, sillä se on sangen voimakaskasvuinen ja peittää herkästi muut kasvit alleen.

Kasvia ei kuitenkaan pidä sotkea pahamaineiseen ja monivuotiseen valkokarhunköynnökseen, eli elämänlankaan, joksi sitä myös usein kutsutaan. Siitä kun on lähes mahdoton päästä eroon, jos se jostain syystä on päässyt luikertelemaan puutarhaan. Karhunköynnös, hieman nimensäkin mukaisesti, kiertyy tiiviisti muiden kasvien ympärille tukahduttaen ne.
  

Aitoelämänlangan kellokukat ovat kookkaita, silkkimäisiä ja värikin on hyvin kaunis. 


Köynnöskrasseja tulee kylvettyä nykyään harvoin, vaikka se on suht' helppo kasvatettava. Näidenkin siemeniä kannattaa liottaa muutama tunti ennen kylvämistä.

 Mukavaa uutta viikkoa kaikille.

20 kommenttia:

 1. Silkkikukka on jostain syystä jäänyt kokeilematta. Nättihän tuo on ku mikä. Samoin en ole kokeillut aitoelämänlankaa koskaan, krassit ovat taasen tuttuja kukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silkkikukkaa kannattaa kyllä kokeilla. Kukkii aloitettuaan pitkään ja kukkien värisävyt ovat hyvin kauniita.
   Aitoelämänlanka on kyllä kaunis ja hyvin elinvoimainen.

   Poista
 2. Jo kuudes kesäkukkapostaus! Kasvaako sinulla kaikkia esittelemiäsi joka kesä? Puutarhasi on jo pelkästään upeiden kärhöjen vuoksi oikea paratiisi. Mikä kukkien paljous siellä onkaan. Silkkikukkia en ole itse kasvattanut, vaikka monena kesänä olen ihaillut niitä ystäväni puutarhassa. Taidan seuraavalla kauppareissulla käydä hypistelemässä siemenpusseja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei toki kaikkia. Olen halunnut esitellä niitä siemenistä kylvettäviä kesäkukkia, joista minulla on omakohtaisia, hyviä kokemuksia. Osa kukista on niitä, joita haluan joka kesä puutarhapenkkien aukkopaikkoja kaunistamaan. On ollut kiva huomata, kuinka blogissa vierailijoiden keskuudessa on ollut kiinnostusta joihinkin esittelemiini kukkiin, joita he eivät aiemmin ole kasvattaneet.

   Poista
 3. Olen joskus kasvattanut silkkikukkia, miten paljon löytyykään kauniita mahdollisia vaihtoehtoja kasvatettavaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniita, siemenistä kasvatettavia kasveja on tosiaan niin paljon, että tulee jo valitsemisen vaikeus mitä kulloinkin kasvattaisi. Vanhoihin hyviksi havattuihin tulee kuitenkin usein lopulta päädyttyä.

   Poista
 4. Mikä ihana kukkaloisto! Voi ihanuus onneksi kevät ja kesä edessä päin!
  Silkkikukka kiitos vinkistä, kaunis kukka kokeiluun täälläkin!
  Meillä luikertelee elämänlanka, mietin onkohan kumpaa? Ulkokatoksen reunalla on kiva,
  kun luikertelee. Paitsi luikertelee siitäkin, kuin käärme kaikkien kimppuun. Jopa hetkessä oli valloittanut lapion varrenkin.
  Suihkulähteen ympärillä on liiankin utelias muidenkin kukkien kimppuun!
  Mukavia kevät puuhia sinne ja leppoisaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Silkkikukkaa kannattaa ehdottomasti kokeilla. Kuvauksestasi päätellen olet valitettavasti saanut riesaksesi mitä ilmeisemmin valkokarhunköynnöksen, eli kirjokierron.
   Kiitos samoin sinulle.

   Poista
 5. Kauniita ja värikkäitä kukkia kirkastamaan silmiä.
  Silkkikukkia (Clarkia) en tiennyt, ne ovat ihania.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria. Silkkikukat ovat kyllä ilo silmälle.

   Poista
 6. Ihan kuin olisi jo kesä tullut kun tänne tulee katsomaan blogia 😀
  Ihana fiilis 💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos postaukset tuovat sinulle kesäisen fiiliksen. 😊

   Poista
 7. Silkkikukkia oon kasvattanut ja ovat kauniita. Aitoelämänlankakin on kaunis. Kerran oon sitä kokeillu ja muutaman kukan kerkis tehä ennen pakkasia. Nuppu ol hauskasti kierteellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onpa harmi, että aitoelämänlankasi ei ehtinyt kukkia kunnolla ennen pakkasia. Nuppu on kyllä hyvin koristeellinen.

   Poista
 8. Silkkikukkaa olen miettinyt kokeilevani monta kertaa mutta aina se on kuitenkin jäänyt hankkimatta. Taidan laittaa sen ensi vuoden hankintalistalle. Tänä vuonna tyhjennellään vanhoja varastoja pois, etteivät vanhene. Viihtyvätkö silkkikukat kuivassa vai tarvitsevatko runsaasti kosteutta tai rehevämpää maata?

  VastaaPoista
 9. Kannattaa ihan ehdottomasti kokeilla. Nyt tulee alkuun suora lainaus siemenpussin kasvatusohjeista. "Ravinteikas, runsasmultainen, läpäisevä maa ja aurinkoinen ja suojaisa kasvupaikka." Eli hyvin tuttua tekstiä hyvin monen siemenpussin ohjeissa. Itse tykkään kuitenkin aina kokeilla kukkia, vaikka ihan kaikkia siemenpussissa lueteltuja kasvuvaatimuksia ei täysin olisi tarjotakaan. Minusta silkkikukka on kuitenkin helppo kasvatettava ja kukinnan alkaessa siitä saa nauttia hyvin pitkään.

  VastaaPoista
 10. Wau kiitos ihana tuo silkkikukka ! Voisitkohan kertoa miten tiheään se kannattaa kylvää ja harventaa ? Voisko esikasvatta sisällä ? Mulla ei ole kokemusta suoraan maahan kylvettävistä kukista. Kiitos paljon !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siemenet kannattaa kylvää melko harvaan kosteaan kylvömultaan. Pidä multa kosteana, muttei liian märkänä, jotta siemenet eivät mätäne. Esikasvata huoneenlämmössä ja siirrä taimettumisen jälkeen kylvös viileämpään, mutta valoisaan tilaan. Kun taimet ovat kasvaneet, voit koulia ne omiin ruukkuihinsa (1 taimi per ruukku ) lannoitettuun multaan.
   Toivottavasti tästä oli sinulle apua.

   Poista
  2. Kiitos, kiva tietää että kestää uudelleenistutusta ja voi esikasvatta 🤗. Haluatko suositella jotakin tiettyä lajia ? Tai mikä laji on tuo ihanuus sinun kuvissa ?
   Kannattaako hankkia matalan lajin siemeniä tai pysyykö korkeammat pystyssä ilman tuentaa ? Kiitos ihana tämä sinun blogi 🤗

   Poista
 11. Tuo kuvissani oleva silkkikukka on Isosilkkikukka Mix. En tukenut sitä mitenkään, mutta kannattaa valita sille tuuleton ja aurinkoinen kasvupaikka. Muita lajikkeita en ole aiemmin kylvänyt, joten minulla ei ole valitettavasti ole niistä omakohtaista kokemusta.

  VastaaPoista