Translate

torstai 16. maaliskuuta 2023

Pihakierroksella


Keltaluumu 'Laatokan helmi'

Tänään pihamaan lumien jo hieman vajettua, päätin käydä tarkistamassa miltä pihan hedelmä- ja koristepuut näyttävät ja samalla myös tarkastaa, ovatko suojaverkot pysyneet paikoillaan.Kasvihuoneen edustalla kasvava 'Pepi' päärynäpuussa oli jo isot silmut. Kuva jäi hieman suttuiseksi, mutta kyllä siitä silmut kuitenkin erottuvat.


Takapihalla kun olin, päätin rämpiä katsomaan samalla myös rungollista 'Palibin' pikkusyreeniä. Siinäkin silmuja oli jo nähtävissä ja muutoinkin syreeni näytti ainakin toistaiseksi voivan hyvin.

                            

En malttanut olla samalla piipahtamatta myös kasvihuoneessa. Sen verran viileää siellä kuitenkin vielä oli, etten pitkään viipynyt, vaan suunnistin vielä tonttimme rajalla kasvavan ´Wabiscaw´ purppuraomenapuun luo. 


Upottavassa lumessa puuta kohti rämpiessäni, näin jänisten jälkien kaartavan lumessa sitä kohti ja pahat aavistukset alkoivat nousta mieleeni.
Onneksi vain muutama ohuen ohut alaoksan pää oli napsaistu poikki. Talloin lunta puun ympäriltä matalammaksi ja huomenna on tarkoitus kietaista vielä toinen verkonpala alaoksien lisäsuojaksi.Marjapensaita pitää näköjään hieman harventaa, kunhan kevät tästä vielä hieman edistyy.


Viime kesänä istutin ojanvarren omenapuupenkkiin pioneja. Penkki on vielä muutoin suurelta osin lumen peitossa, mutta kiven kupeesta aurinko on jo sulattanut multaa näkyviin. Vähän jännittää, miten  pioninjuurakot mahtavat lähteä keväällä kasvuun


Vaikka vesisade humauttikin hankia melkoisesti, on lunta vielä runsaasti, kuten kuvastakin näkee.

28 kommenttia:

 1. Selvästi vielä talviset maisemat, vaikka aurinko jo kauniin keväisesti paistaa. Onneksi kierroksesi puut olivat kunnossa, myös ´Wabiscaw’, vaikka vähän säikäytti ensin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieman jo ehdin säikähtää, onko purppuraomenapuuta päässeet jänöt kaluamaan. Lunta kun oli puun ympärillä sen verran paksusti, että jänöt varsin hyvin halutessaan olisivat päässeet alaoksiin käsiksi.

   Poista
 2. Ihanan avarat maisemat. Silmä lepää ja happea riittää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Onhan se tosi kiva, kun tonttimme ympärillä on laajat peltomaisemat.

   Poista
 3. Lumesta huolimatta tämä on kuitenkin ihanaa aikaa, kun väistämättä mennään kesää kohti.
  Oho, yön aikana olen tainnut saada optimismi-rokotteen ... vielä eilen mulkoilin pahalla silmällä lumisadetta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin tämä aika on ihanaa ja kesä on vielä edessä.

   Poista
 4. Minulla on myös kolme keltaista Lohjan luumua . Olen leikannut niitä jonkinverran ja harventanut samoin Pepi päärynäpuuta leikkaamme elokuussa . Kerkisi tulla aika isoksi ennenkuin ymmärsimme että se tarvitsee myös leikkauksia . Olemme nyt leikannut sitä pari kertaa elokuussa . Onneksi ei purppuraomenapuusi vaurioittunut enempää . Minulla kuoli Balibi yhtenä vuotena mutta taisi olla jo syksyllä vainaa kun sen ostimme aina ei voi voittaa . Meillä nämä puut on kaikki puutarhan puolella niin ei ole tarvinnut suojata ..Hyvää viikonloppua sinulle .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin yksi Palibin kuoli, kun siirsin sen uuteen kasvupaikkaan. Nyt jännitän kuinka tämä uusi kasvatti tulee pärjäämään.

   Poista
 5. Ai, siälon jo satanu vettä. Meillon viälä tulonpäällä, muttei ne varmasti kaikkia lumia viä. Onneksi puput ei ollu saanu mitää suurta vahinkua aikaaseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä olisi harmittanut, jos suojauksesta huolimatta olisi käynyt pahemmin.

   Poista
 6. Silmujen pullistelu on varma kevään merkki. Hyvä, että rusakko ei ollut tehnyt tuon enempää tuhoja. Minun pitäisi käydä tarkistamassa taas suojaverkkojen tilanne, sillä tänään kai pitäisi sataa aika paljonkin lunta lisää enkä ole edellisen lumisateen jälkeen käynyt lapioimassa. Viikolla olleet vesisateet eivät kumma kyllä madaltaneet hankia yhtään mutta jospa seuraavat sitten alkaisivat edistää kevättä enemmän. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Pitäisi varmaan suojata myös tuon luumupuun runko kevätauringolta ja tuulelta, sillä paikka on puulle hyvin avoin. Aiemmin lähes samassa paikassa kasvaneesta Sinikka- luumusta rungon kuori halkeili edellä mainitusta syystä ja vuosien kuluessa se sitten koituikin puun kohtaloksi.
   Täällä vettä tuli sen verran paljon, että hanget kyllä silminnähden vajenivat.
   Mukavaa viikonloppua myös sinne teille.

   Poista
 7. Onneksi jänis ei ehtinyt tehdä pahempaa tuhoa. Uhka ei ole vieläkään ohi, vaikka hangen pinta on jo selvästi vajonnut. Näyttää tuota lunta teilläkin riittävän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uhka ei ole ohi, mutta kävin kääräisemässä verkon ympärille varjostusverkkoa pari kierrosta, joten toivon sen estävän enimmät jänisten syöntiyritykset.

   Poista
 8. Sinulla varmaan jo sormet syyhyävät pihahommiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika tavalla alkaa jo ajatukset kääntyä puutarhatöiden pariin.

   Poista
 9. Meilläkin sataa tänään vettä, jee! Toivottavasti sulattelee viime viikolla sataneet lumet:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Soitin juuri veljelleni ja hän kertoi, että siellä teilläpäin sataa vettä. Täällä eri olomuodoissa tulevia sateita ei ole ainakaan vielä kuulunut eikä näkynyt.

   Poista
 10. Ei ole verkotus turhaa työtä, taas nähtiin. Jänniä aikoja puutarhurille kun viimein maata paljastuu ja puutkin alkavat auringossa heräillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen kävin laittamassa lisää suojaa puille. Kääräisin ne vihreään varjostusverkkoon. Saapa nähdä tulevatko puput huijatuksi, vaan iskevätkö ristihampaa vielä uudestaan.

   Poista
 11. Mahtava sininen taivas! Niin kivaa, kun on saatu nauttia välillä todella kauniista säästä. Täällä on nyt ollut pari pilvistä päivää, mutta jospa aurinko taas pian näyttäytyisi. Ihanat silmut pullistelevat jo elämää. Onneksi kasvisi eivät ole joutuneet naposteltaviksi purppuraomenapuuta lukuunottamatta ja sekin vain hieman. Toivottavasti enempää vahinkoa ei synnykään. Suojaus on tosiaan tärkeää, vaikka ainakin minusta se on jostain syystä vähän tympeää hommaa. Mukavaa kevättalven jatkoa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu kyllä tosi kivalta, kun aurinko alkaa näyttäytyä yhä useammin taivaankannelle ja pilviset päivät alkavat vähenemään. Suojaus on minustakin tosi tympeää ja olenkin delegoinut työn miehelleni.
   Kiitos samoin sinulle.

   Poista
 12. There is still so much snow around, but Spring is slowly arriving and nature is being reborn. I loved the photos, it reminded me of my vacation last year in Sweden.

  VastaaPoista
 13. Winter has really been long enough and now it´s time to enjoy.

  VastaaPoista